Heeft jouw haar een hoge of lage porositeit?

Hoge porositeit is als een sluis die openstaat
Hoge porositeit is als een sluis die openstaat

Poreusheid of porositeit. Het is een term die je vroeger best vaak voorbij zag komen op haarproducten en in reclames. Iedereen had het over poreus haar, maar inmiddels heeft ‘beschadigd haar’ de rol van reclamelieveling overgenomen en is porositeit een beetje in de vergetelheid geraakt. Ook al hoor je er misschien niet zoveel meer over, toch speelt of je haar poreus is of niet een belangrijke rol in het bepalen van de juiste haarverzorging.

Wat is poreusheid/porositeit precies?

Porositeit vertelt iets over het vermogen van je haar om water op te nemen en vast te houden. Je kunt het woord porie erin herkennen. Een porie, wat je misschien wel kent van je huid, is een kleine opening; de officiële betekenis van porositeit is dan ook het hebben van veel kleine openingen, en er wordt ook weleens naar verwezen als sponsachtig.

Wanneer is je haar poreus?

De buitenste laag van ons haar bestaat uit allemaal schubben. Je zou ze kunnen zien als dakpannen die ons binnenste haar beschermen. Zij zorgen ervoor dat het vocht in je haar niet ontsnapt, en zorgen er tegelijk voor dat je haar ook niet te veel vocht van buitenaf opneemt. Dit is o.a. allebei belangrijk omdat waterstofverbindingen uit een bepaalde hoeveelheid waterstofatomen moet bestaan om te zorgen voor o.a. stevigheid en sterkte van je haar, ze houden namelijk de keratine-eiwitten dicht tegen elkaar aan. Bij te weinig vocht droogt het haar o.a. uit en bij teveel vocht zwelt het haar op en wordt het zwaar waardoor het scheurt door de druk.

Wanneer je haar poreus is (hoge porositeit) doen de schubben eigenlijk hun werk niet goed en staan als het ware de sluizen open. Dit kan komen doordat er te weinig schubben zijn, en het kan ook zijn dat ze omhoog staan. Dat kan op zijn beurt meerdere oorzaken hebben waar ik zo meteen verder op in ga.

Hoge of lage porositeit, wat is nu het beste?

Een lage porositeit is in principe wat je wilt: je haar houdt het nodige vocht goed vast en neemt niet teveel ongewenst vocht op. Het is vaak een teken van gezond haar.

Bij een hoge porositeit kan vocht juist wel makkelijk in en uit het haar. Vaak gebeurt dit bij beschadigd haar, omdat daar de schubbenlaag bij is aangetast. Dit is wat je liever niet wilt.

Haarschubben zijn net dakpannen
Je zou haarschubben kun je vergelijken met dakpannen. Beschadigde of missende zorgen voor een gat in het ‘dak’.

Wat is de oorzaak van poreus haar/een hoge porositeit?

Dat de schubben hun werk niet meer goed doen kan komen door meerdere dingen:

 • Beschadigd haar – Haar waarbij de schubben zijn afgebroken, en er zelfs gaten kunnen zijn ontstaan in de buitenlaag. Wist je dat ernstig beschadigd haar wel tot bijna 2x zoveel water opneemt als gezond haar?
 • Blonderen/Verven – Valt eigenlijk wel een beetje onder beschadigd, maar verdient toch nog wat extra aandacht. Bij chemische behandelingen worden je schubben daadwerkelijk opengetrokken om pigment te vernietigen (blonderen) of pigment toe te voegen (verven).
 • Uitgedroogd haar – Wanneer haar te weinig vocht heeft krimpt het haar en komen de schubben veel dichter op elkaar te liggen, waardoor ze opengaan en je haar vocht op neemt.
 • Een verkeerde zuurgraad – Haar heeft het meeste baat bij een pH tussen 4,7 en 6, dan is er o.a. minder statische energie waardoor de schubben beter plat blijven liggen.
 • Droog haar/Te weinig olie – De schubben worden geholpen door onze eigen huidolie (talg) in hun waterafstotende functie.
 • Fijn haar – Fijn haar heeft een minder dikke schubbenlaag en er zijn dus minder schubben die als dakpan dienst kunnen doen. Zelfs bij kleine beschadigingen kunnen er al gaten vallen in de buitenlaag.
 • Krullend haar – Krullend haar heeft een veel plattere vorm, en hierdoor is ook de schubbenlaag anders.

Hoe weet ik of mijn haar een hoge of lage porositeit heeft?

Er zijn trucjes voor, waaronder de waterdrijftest:

 • Vul een glas met water
 • Neem enkele al losgekomen haren (ga niet je haar uittrekken)
 • Voeg deze toe aan het glas water
 • Blijft het drijven, dan heb je een lage porositeit
 • Zinkt het, dan heb je een hoge porositeit
 • Blijft het eerst een tijdje drijven en zinkt het daarna, dan zit je ertussen in

Maar ik blijf van mening dat deze niet zo betrouwbaar is en je beter op signalen van je haar af kan gaan. Luister naar je haar, het probeert je namelijk iets te vertellen.

Kenmerken van haar met een hoge porositeit:

Als je meerdere van deze punten herkent heb je waarschijnlijk een hoge porositeit

 • Je haar wordt snel nat en is ook weer (super)snel droog
 • Producten worden heel snel opgenomen
 • Veel gespleten punten
 • Je haar voelt droog
 • Veel pluis
 • Veel klitten
 • Fijn en of krullend haar heeft er sneller last van
 • Je blondeert je haar en/of je verft veel

Porositeit is niet zo zwart-wit als je misschien denkt. Een verhoogde porositeit kan verschillen van een klein beetje verhoogd naar heel erg hoog. Een duidelijk teken is echter hoeveel water je haar opneemt als het nat wordt. Gemiddeld neemt haar tot zo’n 30% van zijn eigen gewicht aan water op, terwijl ernstig beschadigd haar wel 50% – de helft dus – van zijn gewicht op kan nemen. Ook de droogtijden geven goede aanwijzingen: het verschilt natuurlijk erg qua lengte, maar als jouw haar binnen een half uur droog is zonder hulp dan is het waarschijnlijk erg poreus.

Kenmerken van haar met een lage porositeit:

Herken je je haar hier meer in, dan heb je waarschijnlijk een lage porositeit

 • Het duurt lang voordat je haar echt goed doorweekt is en het droogt heel langzaam op
 • Producten hebben de neiging bovenop je haar te blijven liggen
 • Grof haar heeft meer schubben, dus is minder snel poreus
 • Gezond en sterk haar
 • Glanzend haar

Let op! Build up van bijv. siliconen kunnen het beeld ernstig verstoren. Zo kan het zijn dat je haar uitgedroogd is, maar tegelijkertijd er geen vocht in of uit kan omdat er een dikke laag op je haar ligt. Daarom is het goed om eens te clarifyen – hier heb je speciale shampoo’s voor – om zo eventuele build up te verwijderen voor een beter beeld van je haar.

Hoe snel je haar nat wordt en opdroogt zegt iets over de porositeit van je haar
Hoe snel je haar nat wordt en opdroogt zegt iets over de porositeit van je haar

Wat betekent porositeit voor mijn haarverzorging?

Hoge porositeit verzorgen:

Haar dat erg poreus is heeft veel verzorging nodig om gezond te worden en te blijven en moet goed beschermd worden. Daarnaast is het heel belangrijk om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met je haar om schade aan de haarschubben te voorkomen.

 • Gebruik sterk verzorgende producten. Verruil je conditioner voor een goed haarmasker afgestemd op jouw haartype. Als je haar goed reageert op siliconen, probeer dan eens een product met wat zwaardere siliconen (dimethiconen). Een haarmasker met olie is sowieso een aanrader.
 • Sluit gewenst vocht in en ongewenst vocht buiten. Dit kun je doen door bijv. aloe vera gel of olie op nat haar aan te brengen. Ook de ROO-methode is erg aan te raden.
 • Breng olie aan voordat je de douche inspringt of gaat zwemmen. Dit zorgt ervoor dat je haar minder water opneemt en dus minder te verduren krijgt. Het vormt ook een beschermende laag over je haar, waardoor je haar minder snel beschadigd door bijv. kammen. Lees bijv. wat kokosolie voor je haar kan betekenen.
 • Ontklit op een zachte manier. Probeer zoveel mogelijk schade te voorkomen, gebruik je handen en als je stijl haar hebt ontklit dan altijd pas wanneer je haar droog is.
 • Gebruik geen hitte. Je haar is al uitgedroogd. Als je föhnt gebruik dan de koele stand.
 • Stop met verven/blonderen of behoudt het tot een minimum
 • Gebruik een milde shampoo of helemaal geen shampoo
 • Draag je haar in beschermende haarstijlen, zoals de nautilus knot
 • Houdt de zuurgraad op peil, dit kan heel goed m.b.v. een ACV (appelazijnspoeling)

Lage porositeit verzorgen:

Een lage porositeit is iets positiefs, maar kan af en toe ook wel een uitdaging zijn als je juist meer vocht in je haar wilt krijgen bijv. om je haar beter te hydrateren. Nogmaals let op build up, wat het valse idee kan geven van een lage porositeit.

 • Gebruik lichtere producten. Producten met veel olie en siliconen blijven op je haar liggen
 • Gebruik lichtere oliën – Een klein beetje is genoeg. Oliën als jojoba zijn hier heel erg geschikt voor
 • Een beetje warmte kan helpen om behandelingen zoals SMT’s beter op te nemen
 • Gebruik producten op nat haar niet op droog haar, om zo je haar goed gehydrateerd te houden

*

Mijn eigen haar is best wel poreus, ondanks dat ik al jaren niet meer verf. Maar ik ben nou eenmaal gezegend met fijn haar dat erg makkelijk breekt. Gek genoeg is het haar bij mijn wortels sneller droog dan mijn puntjes, ik denk dat dit komt omdat ik mijn puntjes niet was met shampoo en ook behandel met veel product en olie. Goede verzorging maakt hierbij echt het verschil en je kunt een hoge porositeit er mee aanzienlijk terugbrengen tot een normale lage en zeer acceptabele porositeit.

Hoe poreus is jouw haar? Heeft jouw haar een lage of hoge porositeit?

Liefs,

Kayleigh

Ook jij kunt je haar lang laten groeien

Ik geef je een seintje als er een nieuwe blogpost online staat

Auteur - Kayleigh

Over Kayleigh

Heeft haar tot aan haar heupen en wil het nóg langer groeien. Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke huid- en haarverzorging. Helpt sinds 2015 vrouwen bij het lang laten groeien van hun haar. Neem contact op. 

Werkt met het hbo-diploma Marketingcommunicatie op zak ook als freelance copywriter. Tekst nodig? Huur mij in.

7 gedachten over “Heeft jouw haar een hoge of lage porositeit?”

 1. Fijn artikel! Mijn haar zit er tussenin en ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar betere verzorgingsproducten maar vind het echt lastig omdat ik mijn haar niet echt onder één type kan rekenen. Zoeken dus! Thanx voor de info weer! 🙂

  Beantwoorden
  • Blij om te horen dat je wat aan het artikel had! En ik wens je veel succes met je zoektocht, het is een hele ontdekkingsreis weet ik uit ervaring haha. Hoe bedoel je dat je je haar niet onder 1 type kan rekenen, bedoel je dan krullen of steil of grof of fijn, of bedoel je iets anders? Als ik je kan helpen dan hoor ik het graag 😀

   Beantwoorden
  • Hallo Rosa,

   Ik ben bang dat ik niet helemaal begrijp wat je wilt vragen. Ben je op zoek naar een haarmasker met siliconen voor poreus haar? In dat geval: de meeste haarmaskers die voor beschadigd haar zijn zijn ook goed voor poreus haar, dit omdat het vaak hand in hand gaat. Deze zijn niet zo moeilijk te vinden, stap een drogisterij binnen en je hebt ontzettend veel keuze. Als er op staat voor beschadigd haar en er staat niet bij dat het siliconenvrij is dan heb je vaak de goede. Welke het meeste geschikt is voor jouw haar is vaak een kwestie van verschillende maskers proberen. Als je vraag anders bedoelt was dan hoor ik het graag.

   Beantwoorden
   • Het ging mij hierom ‘Gebruik sterk verzorgende producten. Verruil je conditioner voor een stevig haarmasker met veel oliën en siliconen.’ . Waarom met silliconen?

    Beantwoorden
    • Hai Rosa,

     Poreus haar is erg kwetsbaar, de omhoogstaande schubben kunnen heel makkelijk afbreken en er kunnen zelfs gaten in de schubbenlaag ontstaan waardoor de laag eronder niet meer beschermd en bij elkaar gehouden wordt. je ziet dan ook vaak dat schade en poreusheid hand in hand gaan. Siliconen vormen een beschermend laagje over je haar, hiermee is je haar een stuk minder kwetsbaar, het vormt als het ware een extra stootkussentje. Dat laagje zorgt er ook voor dat je haar gladder wordt en dwingt de schubben ook wat platter te gaan liggen, iets wat extra fijn is om zo afbreken te verminderen, maar ook omdat bij poreus haar de openstaande schubben in elkaar haken als weerhaakjes en zo klitten veroorzaken. Ook is poreus haar vaak statisch geladen en helpen de siliconen dit te verminderen, hoewel ik daarvoor wel eerder een appelazijnspoeling zou aanraden. En als laatste sluiten siliconen ook vocht en olie in in je haar, omdat de meeste siliconen hydrofoob zijn (water heeft er geen grip op). Siliconen hebben dus heel veel voordelen voor poreus haar. Je moet alleen wel uitkijken voor build up, want dan wordt je haar als ware verstikt, en dan hebben andere producten die je gebruikt ook geen effect meer omdat ze niet door de siliconenlaag heenkomen. Dus mocht je merken dat je daar last van krijgt is het beter om een haarmasker met siliconen te nemen die sneller uit je haar verdwijnen. Een hele zware siliconensoort is dimethicone, die is zelfs na 20x wassen met shampoo nog terug te vinden in je haar, dus als je snel build up hebt vermijd die dan. In mijn artikel over siliconen staat ook een lijstje met siliconen die wat makkelijker uit je haar verdwijnen en welke niet. Ik hoop dat ik zo een beetje je vraag hebt beantwoord. Ik moet er wel bij zeggen dat wat voor de één werkt niet voor de ander hoeft te werken, mijn blogpost is dan ook vooral bedoeld als leidraad, als wat je evt. zou kunnen proberen als je een hoge of lage porositeit hebt. Groetjes Kayleigh

     Beantwoorden
 2. Hoi! Heb al een aantal artikelen van je gelezen.

  Ik ben een man met medium lengte haar(8-13cm bovenop), fijn maar wel een volle bos en daarnaast ontdekt dat mijn haar begint te golven na zo’n 8cm waardoor die 13cm veel korter lijkt.

  Dus medium lengte, fijn en golvend haar.
  Gebruik de inecto kokosnoot shampoo en conditioner van de action maar ik heb het idee dat al mijn fijne haar verzwaard waardoor ik amper volume kan opbouwen.

  Welke shampoo en conditioner kan ik proberen met dit haartype?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.