Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten

pH waardes van voedselproducten
(Acidic=Zuur & Alkaline=Basisch. Met dank aan: – Alkalife)

Misschien sta je er nooit zo erg bij stil, de pH-waarde, en ga je er vanuit dat het wel goed zit. Want hoe vaak zie je de term überhaupt voorbij komen? Heel af en toe zie je misschien een keertje pH-neutraal op een product staan, maar om nou te zeggen dat dat heel vaak is. Dus hoe belangrijk kan het zijn?

Laat me je vertellen, een stuk belangrijker dan je waarschijnlijk denkt! Want de verkeerde pH-waarde kan heel wat schade aan je haar veroorzaken. Terwijl aan de andere kant een goede pH-waarde juist bijdraagt aan gezond en glanzend haar. Laten we eens gaan kijken hoe dat nou precies zit en wat je zelf kunt doen om de pH-waarde van je haar op peil te brengen en te houden.

 

Wat houdt pH-waarde in?

De pH-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoe zuur of basisch iets is. Dat gebeurt in de getallen 0 tot 14. Een pH van 7 wordt gezien als neutraal. Alles wat daaronder zit wordt gezien als zuur, van lichtzuur tot sterk zuur. En alles boven de 7 wordt gezien als basisch, ook weer variërend van licht basisch naar sterk basisch. Elke stap is x10. Een pH waarde van 6 is dus 10x zo zuur als pH-7, en pH 5 is 100x (10*10) zo zuur als pH-7.

 

De pH-waarde van je haar

Uit onderzoek blijkt dat haar het beste reageert op een pH-waarde van zo’n 3,67. Dat is dus best zuur! Als het haar een pH-waarde van 3,67 heeft dan bereikt het een zogenaamde neutrale lading, waarbij er geen sprake is van positieve of negatieve elektrische lading.

 

De pH-waarde van je hoofdhuid

De hoofdhuid heeft een vergelijkbare waarde met de rest van je huid. Het is iets minder zuur dan je haar.

Er wordt veelal gedacht dat onze huid gemiddeld een pH-waarde van 5,5 heeft. Maar uit recent onderzoek blijkt dit helemaal niet te kloppen. Nadat de testpersonen 24 uur geen producten hadden aangebracht op hun huid bleek de pH-waarde veel lager te zakken. De gemiddelde pH-waarde van je huid is dan ook 4,7.

 

pH-waarde en haarproducten

Je haarproducten hebben ook allemaal een eigen pH-waarde. Deze pH-waarde mixt als het ware met de pH-waarde van je haar en je hoofdhuid. De pH-waarde van je haar en je hoofdhuid verandert hierdoor en kan door een product dus zuurder of basischer worden. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken met een vergelijkbare pH-waarde als die van je haar en je hoofdhuid.

Getest: shampoos

Jammer genoeg zien producenten nog niet echt in hoe belangrijk de pH-waarde is. Zo werden er in een onderzoek 123 in Europa verkrijgbare shampoos getest op hun pH-waarde en of deze hoger of lager was dan pH-5,5.

Het bleek dat maar zo’n 38% van de shampoos een pH-waarde van 5,5 of minder hadden. En zelfs nog geen 7% een pH-waarde van 5 of minder had, wat eigenlijk het beste is voor je hoofdhuid en je haar.

Het veiligst zit je met professionele shampoos, deze zijn vooral verkrijgbaar bij de kapper. Geen van die shampoos had een pH-waarde die boven de 6 uitkwam. Kindershampoos kun je aan de andere kant beter vermijden. Vanwege het geen-tranen-concept is de pH-waarde van deze shampoos altijd rond de 7.

 

Wat gebeurt er met je haar bij een te hoge pH-waarde (>5)?

De negatieve energie in je haar neemt toe en de haarschubben worden zacht en gaan open staan.

Dit leidt tot:

 • Meer klitten
 • Meer pluis
 • Dof haar
 • Meer gespleten en gebroken haren
 • Poreus haar (er komt veel meer vocht binnen)
 • Zwak en zeer kwetsbaar haar
 • Uitgedroogd haar
 • Minder elasticiteit van je haar
 • Meer plasticiteit van je haar (je haar vervormt en de haartextuur wordt aangetast)
 • Minder sterk haar
 • Minder veerkrachtig haar
 • Lekken van kleur bij geverfd haar (verf is heel basisch, omdat zo het pigment in het haar kan komen. Het is belangrijk om te pH-waarde daarna wel weer zo veel mogelijk te herstellen indien mogelijk)

* Niet gelijk ontzettend schrikken, hoe erg bovenstaande punten zijn hangt natuurlijk ook af hoe basisch de pH-waarde is. Bij een pH van 6 vergaat de wereld nog niet gelukkig. Maar wees wel bewust van wat een hogere pH met je haar kan doen. En wees vooral voorzichtig als je haar al beschadigd is!

Wat gebeurt er met je haar bij de goede pH-waarde (3,5 – 5,0)?

Er is minder tot geen sprake van negatieve of positieve lading en de geschubde laag trekt samen en wordt strakker, waardoor deze platter ligt.

Dit leidt tot/behoudt:

 • Glanzend haar
 • Glad haar
 • Goed gehydrateerd haar
 • Lage porositeit (laat minder water toe)
 • Sterk, veerkrachtig haar
 • Goed beschermd haar
 • Minder snel afbreken van schubben en dus minder splits en breuken
 • Minder/Geen kalkopstapeling in je haar bij hard (kalkrijk) water

 

Wat gebeurt er met je hoofdhuid bij een goede pH-waarde (<5,5)?

 • De natuurlijke huidflora verbetert
 • Betere gehydrateerde huid
 • Bescherming en bestrijding tegen bacteriën, schimmels en andere nare ongewenste micro-organismen
 • Helpt tegen jeuk
 • Helpt bij hoofdhuidaandoeningen, waaronder bij roos
 • Helpt tegen kalkopstapeling op je huid bij hard water

 

Wat je zelf kunt doen

Het is heel erg aan te raden om producten met de juiste pH-waarde te gebruiken op je haar en je hoofdhuid. Maar wat vaak vergeten wordt is dat zelfs water (pH van ong. 7) de pH-waarde van je huid en haar kan veranderen. En dat is nou juist hetgeen waar je meestal mee eindigt als je doucht. Dus de oplossing is om met iets anders te eindigen:

pH-herstellende Appelazijnspoeling voor Glanzend Haar

ACV (Apple Cider Vinegar)/ Appelcider Azijn Spoeling

Mix een klein beetje appelazijn (paar druppels) met een hele hoop koud of lauw water (200ml) en giet het na het douchen voorzichtig over je hoofdhuid en je haar.

De verhoudingen zijn altijd even zoeken, maar begin met heel weinig en bouw dan langzaam op als je denkt dat het wel wat sterker mag. Vaak merk je dat het te sterk is doordat je haar sneller vet wordt.

Spoel het daarna niet meer uit, maar laat het lekker in je haar zitten.

Je kunt appelazijn onder andere kopen bij de biologische supermarkt of online. Tip: neem er een waar de moeder nog in zit, deze zijn vaak van de beste kwaliteit.

Een overzichtje:

 • pH-waarde: 3,5 – 5
 • Verkrijgbaar: in de supermarkt, ook makkelijk zelf te maken
 • Prijs: ong. 6 euro per liter (supermarkt) of de prijs van appels (zelf gemaakt)
 • Geur: Niet zo lekker, maar verdwijnt meestal als het haar droog is. De geur blijft ook minder hangen als je appelazijn mixt met koud water i.p.v. met warm.
 • Bijwerking: Het geeft je haar een warme glanstint bij langdurig gebruik, bij de ene persoon meer dan bij de ander. Niets al te schokkend. Erg mooi bij donker haar. *
 • Helpt niet bij: Er wordt vaak gedacht dat appelazijn ook tegen build-up werkt. Dit doet het helaas niet, maar het helpt wel tegen kalkophoping door hard water.

* Voor lichter haar wordt ook wel eens Witte Wijnazijn aangeraden. Kijk hiermee uit, want het is nog zuurder dan appelazijn. Als je het gebruikt neem dan echt maar een héél klein beetje op héél veel water.

 

Ik spoel mijn haartjes al heel wat jaartjes met appelazijn na, maar eerlijk gezegd wist ik voor het schrijven van dit artikel ook nog niet dat een goede pH zo belangrijk is voor je haar. Weer wat bijgeleerd!

En jij? Sta jij weleens stil bij de pH-waarde, of dat nou voor je haar of voor iets anders is?

Ook jij kunt je haar lang laten groeien

Ik geef je een seintje als er een nieuwe blogpost online staat

Auteur - Kayleigh

Over Kayleigh

Heeft haar tot aan haar heupen en wil het nóg langer groeien. Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke huid- en haarverzorging. Helpt sinds 2015 vrouwen bij het lang laten groeien van hun haar. Neem contact op. 

Werkt met het hbo-diploma Marketingcommunicatie op zak ook als freelance copywriter. Tekst nodig? Huur mij in.

13 gedachten over “Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten”

  • Hai! Wauw, 3/4 eetlepels? Dat is wel veel. Less is more bij appelazijn is mijn ervaring. Ik deed er eerst ook altijd heel veel, maar minder werkt echt beter. Het kan heel erg uitdrogend zijn als je teveel gebruikt. Maar het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid voor jouw haar. Ik heb er veel mee geexperimenteerd in het begin, en een héél klein beetje werkt voor mijn haar het best. Ik heb een 250ml flesje en daar denk nog geen half theelepeltje appelazijn in, misschien niet eens een kwart theelepeltje.

   Beantwoorden
  • Hoi Anouk,

   Appelazijn is vrij zuur, net zoals je hoofdhuid. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder iets is. In het artikel staat het ook wat uitgebreider uitgelegd mocht je er meer over willen weten.

   Groetjes Kayleigh

   Beantwoorden
 1. Hallo, Ik gebruik sinds kort een shampoo bar, en op advies daarna een appelazijn spoeling, omdat de shampoo bar een hoge ph heeft(8)op advies een azijnspoeling van 80 ml azijn, 320 water. Mijn haar is extreem stug en droog…komt dat door de hoge ph van de natuurzeep, of gebruik ik teveel azijn? Op een aantal sites staat hoe droger het haar, hoe meer azijn te gebruiken…ik kom er niet uit…ik hoor graag een reactie

  Beantwoorden
  • Hi Erna,

   Sorry voor mijn late reactie! Ik ben de laatste tijd druk bezig geweest voor mijn studie. Hopelijk ben je er inmiddels al een beetje uitgekomen? Eerlijk gezegd is het altijd even uitzoeken hoeveel appelazijn je precies moet gebruiken. De een heeft baat bij maar een paar druppels op een liter, terwijl voor de ander juist een goede scheut meer effect oplevert. Je vindt het antwoord eigenlijk simpelweg alleen door het uit te proberen.

   Een shampoo bar heeft inderdaad wel een vrij hoge pH en is ook best uitdrogend en ruw voor je haar, dus het zou mij niet verrassen als dat de reden is dat je haar vrij droog en stug is. In je reactie noem je geen conditioner. Mocht je dat niet gebruiken, dan zou ik zeker aanraden om dat aan je routine toe te gaan voegen. In mijn ervaring is appelazijn alleen eigenlijk niet genoeg na het gebruik van shampoo en heb je echt iets extra nodig qua verzorging.

   Veel succes en mocht ik je nog ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag. Mail mij in dat geval even via info@hebjehaarweer.nl om sneller antwoord te krijgen.

   Groetjes Kayleigh

   Beantwoorden
  • ik gebruik ook een natuurlijke haarzeep (louland) en spoel na met verdunde azijn. Mijn haar regeert hier ook niet goed op, hoge ph-waarde (te basisch) en denk toch dat ik beter een milde shampoo met huid-neutrale ph-waarde kan proberen. Of alleen een conditioner? Die zijn vaak ook zuurder. Is er advies welk merk? Ik lees soms ook een zeepvrije was-emulsie met ph-waarde 5, is dat iets?
   Hartelijke groet,
   Monique

   Beantwoorden
   • Ik ben persoonlijk niet zo fan van de combinatie zeep en azijn, naar mijn mening is dit te aggressief voor je haar en biedt het te weinig hydratatie. Ik zou dan ook zeker de switch naar een milde shampoo met een pH onder de 6 aanraden. Helaas geven weinig merken aan wat de pH-waarde is van hun product. Vaak zijn shampoos van merken die worden verkocht in de kapsalon nog het veiligst qua pH. L’Anza en Joico shampoos zijn daarvan een mooi voorbeeld.

    Als je voor een milde shampoo wilt gaan, vermijd dan de sulfaten Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate en Ammonium Lauryl Sulfate.

    Daarnaast zou ik zeker aanraden om ook een verzorgend haarproduct toe te voegen aan je routine voor meer hydratatie. Hierbij kun je denken aan conditioner, een haarmasker, een serum en/of olie. Dit kan de pH-waarde enigszins weer uit balans brengen, maar dit kun je oplossen met een milde azijnspoeling of een cuticle sealer (dat is een product om de zuurgraad te herstellen)

    Hopelijk heb je iets aan deze info. Veel succes!

    Groet, Kayleigh

    Beantwoorden
 2. Mijn lichaam was te zuur, <4, vervolgens ik mijn haar breekbaar weinig krullen en glans. Nu mijn zuurtegraad beter wordt +-6 . Wordt mijn haar dat groeit ook weer beter. Ook veel nieuwe haartjes. hoe zit dat dan?

  Beantwoorden
  • Dat is een goede vraag! Er is een verschil tussen de zuurgraad van je huid en die van je bloed, je speeksel en je urine. Waar de zuurgraad van je huid juist laag moet zijn (<5,5), moet de zuurgraad van je bloed bijv. juist rond de 7,35 - 7,45 zijn. Wanneer je lichaam erg verzuurd is, werken de enzymen in je lichaam minder goed en kun je last krijgen van allemaal nare klachten, haaruitval is daar een van. Dat verklaart waarom je nadat de zuurgraad van je lichaam verbeterd is, je weer meer haargroei hebt. Hopelijk is je vraag zo beantwoord. 😉

   Groetjes Kayleigh

   Beantwoorden
 3. Ik gebruik shampoozeep op basis van kokosolie,nog enkele oliën en rozemarijn. Er zit ook loog in. Mijn haar knapet er van op, wordt sterker. Ik gebruik heel weinig conditioner uit de kapsalon erna. Geadviseerd wordt evt. Naspoelen met 1 deel azijn en 2 delen water. Dat heb ik nog niet gedaan. Nu heb ik onlangs ontdekt dat mijn urine ph 5,5 is. Is het dan nog verstandig om het advies van azijn op te gaan volgen?

  Beantwoorden
  • Hi!

   Leuk dat je mijn blog bezoekt. Om je vraag direct te beantwoorden: Nee. Als de pH-waarde van je urine 5,5 is, is dat geen reden om appelazijnspoelingen te gaan doen.

   De pH-waarde van je urine en de pH-waarde van je haar en hoofdhuid staan namelijk los van elkaar, ze hebben dus geen effect op elkaar. Je hoeft dus niet per se appelazijnspoelingen te doen omdat je urine 5.5 pH is.

   Ik zou je wel willen adviseren wat advies in te winnen bij je huisarts of een dietist omtrent de pH-waarde van je urine. Zo te horen heb je namelijk last van wat lichte verzuring. Ik kan je daar verder geen advies over geven, omdat ik daarvoor niet opgeleid ben.

   Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord. Dat shampoozeep overigens goed voor je werkt, kan ermee te maken hebben dat er in natuurzeep vaak nog glycerine zit. Dit zorgt ervoor dat je zeep een stuk minder uitdrogend is voor je haar dan zepen waar men de glycerine uit heeft gehaald. 😉

   Groetjes Kayleigh

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.