Haaruitval bij vrouwen: symptomen, oorzaken en oplossingen

Wist je dat een mens zo’n 50 tot 120 haren per dag verliest? Wanneer er meer uitvalt dan je gewend bent, kan dat erg schrikken zijn. Toch is er niet altijd gelijk reden tot paniek: in sommige seizoenen heb je wat meer last van haaruitval hebt dan in andere. Maar het kan ook betekenen dat er toch iets meer aan de hand is. In dit artikel vindt je onder andere wat haarverlies kan veroorzaken en hoe je haaruitval tegen kunt gaan.

Opmerking: Dit artikel gaat voornamelijk over haaruitval bij vrouwen.

Inhoudsopgave:

Hoeveel haar verlies je normaal per dag?
Betekent haaruitval nu dat ik kaal word?
Wat zijn klachten die je kunt ervaren bij haaruitval?
Wat zijn mogelijke oorzaken van haaruitval?
Wat kun je tegen haaruitval doen?

Hoeveel haar verlies je normaal per dag?

Gemiddeld verlies je zo’n 50 tot 120 haren per dag. Soms kan dat ook wat meer zijn en soms juist wat minder. Dit gaat om haren die klaar zijn met groeien, in de haarfollikel staat als het goed is alweer een nieuwe haar klaar om de plaats van de uitgevallen haar in te nemen.  

De meeste van ons hebben ook een of twee keer per jaar een korte periode waarin we opvallend meer haar verliezen. Vaak is dit in de lente en herfst. Dit wordt ook wel seizoensgebonden haarverlies genoemd en duurt meestal een paar weekjes.

Leestip: Seizoensgebonden haaruitval: ben jij ook weer in de rui?

Help! Betekent haaruitval nu dat ik kaal word?

Veel mensen denken bij haaruitval gelijk aan kaal worden. Maar het gebeurt eigenlijk bijna nooit dat je als vrouw meer dan de helft van je haar verliest. Zelfs niet bij ernstige vormen die niet of lastig omkeerbaar zijn, zoals het erfelijke alopecia androgenetica. Dit in tegenstelling tot mannen overigens. Vaak valt je haar geleidelijk uit en/of je haar wordt met elke nieuwe haar steeds dunner en blijft korter, waardoor je haardos steeds minder vol wordt.  

Er is wel een type haaruitval waarbij je een of meerdere kale plekken krijgt, vaak bij je haargrens boven je voorhoofd. Dit wordt pleksgewijze haaruitval genoemd en gebeurt vaak na narcose of een traumatische ervaring. De haren groeien na verloop van tijd weer terug.  

Bij oorzaken als chemotherapie is de kans groot dat je wel al je haar verliest. Nadat de oorzaak wordt gestopt, groeit je haar gelukkig vaak gewoon weer terug.

Wat zijn klachten die je kunt ervaren bij haaruitval?

Ga even langs bij de huisarts als je last hebt van een of meer van onderstaande klachten:

 • Wanneer de haaruitval geleidelijk aan steeds erger wordt;
 • Als er geen nieuw haar terugkomt na het uitvallen van haar;
 • Als je merkt dat je haar midden op je hoofd dunner wordt. Vrouwen worden vaak vanuit het midden van hun hoofd kaal;
 • Als je plotseling in heel korte tijd veel haar verliest en/of er plukken haar loskomen;
 • Als je steeds meer van je hoofdhuid begint te zien;
 • Als je een ronde of ovale kale plek hebt. (pleksgewijze haaruitval) Hier zitten meestal kortere haren omheen;
 • Als haar dat terug groeit dunner en/of brozer is dan voorheen, langzamer terug groeit en/of niet lang wordt;
 • Wanneer je naast haaruitval ook last hebt van andere opvallende klachten, zoals extreme vermoeidheid;
 • Wanneer haaruitval ook op andere delen van je lichaam plaatsvindt;
 • Wanneer je ook last hebt van een jeukende/pijnlijke/geïrriteerde hoofdhuid en/of hoofdhuidontstekingen;
 • Wanneer de haaruitval optreedt na het slikken van nieuwe medicijnen, het ondergaan van een operatie of nadat je iets traumatisch hebt meegemaakt;
 • Als vrouwelijke kaalheid in de familie voorkomt;
 • Als je erg strest om je haar of last hebt van psychische klachten die je haar beïnvloeden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van haaruitval?

De beste stap om haaruitval te kunnen voorkomen en/of tegen te gaan, is de oorzaak ervan vinden. Helaas lukt het niet altijd om erachter te komen wat de oorzaak is. Gelukkig is haaruitval in de meeste gevallen tijdelijk en de haren groeien dan na een tijdje weer terug. Toch kan het verstandig zijn even langs de huisarts te gaan, omdat haaruitval vaak een teken is dat er toch iets meer aan de hand is.

Mogelijke oorzaken die voor haarverlies kunnen zorgen zijn o.a.:

 1. Seizoen-gebonden haaruitval: net zoals onze huisdieren hebben ook wij vaak een ruiperiode in de herfst en lente. Tijdens deze seizoenen verlies je vaak wat meer haar dan de 50-100 per dag. Dit duurt meestal een paar weken en is dus niet iets om je zorgen over te maken.
 2. Hormonale schommelingen: veel vrouwen ervaren aanzienlijk haarverlies nadat ze bevallen zijn van hun kindje of tijdens de overgang. Ook dit is vrij normaal. Het wordt veroorzaakt door het verschil in hormonen. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen bijvoorbeeld dat ze meer of dikker haar krijgen, deze valt na de zwangerschap helaas weer uit.
 3. Teveel mannelijke hormonen: Dit kan komen door het gebruik van anabole steroïden, maar ook door het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).
 4. IJzer of andere mineraal- en/of vitaminetekorten: deze tekorten kunnen in veel gevallen makkelijk opgelost worden. Laat regelmatig je bloedwaardes checken, vooral als je gevoelig bent voor tekorten.
 5. Medicijnen: sommige medicijnen hebben effect op je haar. Check daarom altijd even de bijsluiter en laat je adviseren door je apotheker.
 6. Alopecia androgenetica: Dit is een veelvoorkomende erfelijke vorm van vrouwelijke kaalheid, waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) de grote boosdoener is. Heb je familieleden die hier mee te maken hebben, dan is het goed om het bij jezelf extra in de gaten te houden en bij tekenen direct aan te kloppen bij de dermatoloog.
 7. Reactie op narcose of trauma: sommige mensen krijgen een ronde kale plek, vaak bij de haargrens of kruin, nadat zij onder narcose zijn geweest of iets traumatisch hebben meegemaakt. Gelukkig groeit het haar in de meeste gevallen na een tijd weer terug. Dit wordt pleksgewijze kaalheid genoemd.
 8. Hoofdhuidaandoeningen: bij o.a. eczeem, psoriasis en andere hoofdhuidproblemen kan haaruitval ontstaan. Het is daarom aan te raden bij hoofdhuidproblemen je hoeveelheid haaruitval goed in de gaten te houden en je hoofdhuid zo snel mogelijk te behandelen.
 9. Stress: Wanneer je veel last hebt van stress, kan het zijn dat je meer haaruitval krijgt. Het is daarom belangrijk om altijd even langs de huisarts te gaan als je je zorgen maakt over haaruitval. Zelfs als er niets aan de hand is, kun je door de stress over je haar juist last van haarverlies krijgen.
 10. Strakke vlechten en knotten: bij o.a. dreadlocks en box braids is er sprake van grote trekkracht aan je haar. Er staat zoveel spanning op de haarzakjes, dat deze beschadigd kunnen raken als deze trekkracht te lang aanwezig is. Wanneer je hierdoor haarverlies krijgt, is dit helaas blijvend.
 11. Littekens: vaak groeien er geen haren meer op plekken waar sprake is van littekenvorming.
 12. Trichotillomanie: een psychiatrische aandoening waarbij je de neiging hebt om je haren uit te trekken. Heb je hier last van, wees niet bang of beschaamd om hulp te zoeken. Je bent niet de enige.
 13. Een te laag gewicht;
 14. Schildklierproblemen;
 15. Auto-immuunziektes;
 16. Hart- en vaatziekten;
 17. Stofwisselingsziekten;
 18. Chemotherapie.

Wat kun je tegen haaruitval doen?

Er zijn verschillende soorten haaruitval, waardoor er geen universeel middel is dat haaruitval in een klap oplost. Gelukkig is haaruitval in veel gevallen tijdelijk en groeit je haar vanzelf weer terug. Helaas zijn er ook soorten haaruitval die moeilijk of (nog) niet te behandelen zijn en haast onomkeerbaar zijn. Toch kan het vinden en behandelen van de oorzaak  in veel gevallen helpen je haaruitval tegen te gaan en misschien zelfs in de toekomst te voorkomen.

Wat te doen als je haaruitval komt door een tekort aan ijzer?

Door bloedonderzoek kun je zien of een ijzertekort misschien wel de oorzaak is van jouw haarverlies. Vaak heb je in dat geval ook veel last van vermoeidheid en zie je wat bleek. Je kunt een bloedonderzoek aanvragen via je huisarts.

Eet in het geval van een ijzertekort producten waar veel ijzer in zit. Hierbij kun je denken aan vlees, peulvruchten, noten, brood, gedroogd fruit en enkele groenten, zoals andijvie, broccoli, courgette en doperwten.

Bij ernstig ijzertekort of ijzertekort dat steeds terugkeert kan je huisarts je mogelijk ook ijzerinjecties voorschrijven en/of staaltabletten. Heb je snel last van obstipatie, geef dit dan aan: er zijn ijzersupplementen die namelijk niet voor verstopping zorgen.

Kooptip: Orthica IJzer-25-complex – Dit zijn de ijzertabletten die ik zelf neem bij ijzertekort en die geen obstipatie veroorzaken. 

Wat kun je doen als je haar uitvalt door een tekort aan B-vitamines, zoals biotine?

Net zoals bij ijzer, kun je door middel van bloedonderzoek achterhalen of je een tekort hebt aan b-vitamines. Vooral b-vitamines als B12 en Biotine hebben veel invloed op je haar.

Bij ernstig B12-tekort heb je vaak ook last van veel andere klachten, zoals vermoeidheid en niet meer helder kunnen denken. Vraag in dat geval of B12-injecties mogelijk zijn. B12-kun je ook in supplementvorm bijslikken. Soms kan het ook zijn dat je lichaam slecht B12 opneemt, waardoor je regelmatig een tekort hebt. Bespreek dan met je huisarts wat de beste plan van aanpak is, bijvoorbeeld regelmatige injecties.

Veel mensen slikken sowieso biotine-supplementen voor snellere haargroei en gezond, dikker haar. Toch werkt biotine in de meeste gevallen alleen als je er echt een tekort aan hebt. Gelukkig kun je geen last krijgen van een overdosis als je teveel biotine slikt. Je plast wat je niet nodig hebt, namelijk gewoon weer uit.

Kooptip: Sugar Bear Hair Vitamines – Zoete kauwtabletten met verschillende vitamines die nuttig zijn voor haargroei, zoals b12 en biotine

Wat te doen als je haren zijn uitgevallen door stress, trauma of narcose?

Zijn jouw haren uitgevallen na een stressvol moment, traumatische ervaring of operatie? In de meeste gevallen groeit je haar dan binnen 3 tot 6 maanden weer terug.

Heb je veel last van stress? Praat er eens over met je huisarts om te kijken of er manieren zijn om je stress te verlichten.

Wat te doen tegen haaruitval bij chemotherapie?

Een methode die steeds vaker gebruikt wordt om haaruitval door chemotherapie te voorkomen is hoofdhuidkoeling

Bij hoofdhuidkoeling wordt je hoofdhuid gekoeld tijdens de chemotherapie door een kap. Deze wordt ook wel een ijsmuts genoemd.

Door de kou gaat er minder bloed naar je haarwortels, waardoor er minder cytostatica in de haarvormende cellen komen. Of hoofdhuidkoeling ingezet kan worden, verschilt per persoon en type kanker.

Na de chemotherapie groeit vrijwel altijd je haar weer terug.

Wat te doen tegen haaruitval door ziekte of medicijnen?

Als je vermoed dat je haaruitval veroorzaakt wordt door een ziekte die je hebt of door medicijnen die je slikt, overleg dan even met je huisarts.  Check bij medicijnen ook voor de zekerheid in de bijsluiter en/of bij je apotheker. Met je huisarts kun je bespreken of er een behandeling voor de ziekte is, of dat je kunt stoppen met het medicijn en een ander medicijn kan gaan gebruiken.

Wat is er mogelijk om haaruitval door hormonen tegen te gaan, bijv. bij zwangerschap of overgang?

Is je haaruitval een gevolg van de overgang? Dan kunnen bepaalde supplementen je helpen. Ga bij overgangsklachten zeker even langs je huisarts om te kijken wat er mogelijk is om je klachten te verlichten. Vaak zijn er supplementen of hormoontherapieën/-tabletten beschikbaar die ondersteuning kunnen bieden tijdens de overgang.

Na de zwangerschap is het normaal haar te verliezen. Maak je dus geen zorgen. Hier is helaas niet veel tegen te doen en vaak een gevolg van dat je tijdens je zwangerschap juist meer haargroei hebt gekregen.

Houdt de haaruitval erg lang aan of is deze erg hevig? Dan kan het zijn dat je vitamines en mineralen tekort hebt en/of je hormoonbalans verstoord is geraakt door de bevalling. Ga dan even langs de huisarts om je bloedwaarden te laten checken.

Wat te doen in het geval van alopecia androgenetica?

Sommige vrouwen hebben last van wat ook wel mannelijke kaalheid wordt genoemd: alopecia androgenetica. Dit wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke hormoon dihydroxy-testosteron (DHT).  Er zijn behandelmethoden die mannelijke hormonen onderdrukken beschikbaar, die hier mogelijk bij kunnen helpen.

Een veel genoemd middel is minoxidril. Uit onderzoeken blijkt echter dat gebruik van dit middel maar heel zelden haargroei oplevert waarbij de haren ‘cosmetisch acceptabel’, oftewel normaal uitziend zijn. Ook kan het middel een negatief effect hebben op de hormoonhuishouding van vrouwen.

Wat zijn algemene dingen die kunnen helpen tegen haaruitval en voor betere haargroei?

Om goed te kunnen groeien, is het belangrijk dat je haar voldoende bloed met voedingstoffen ontvangt in de haarfollikel. Dingen die je bloedsomloop verbeteren, kunnen je dus helpen gezonder haar te groeien. Daarnaast is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoe kun je de bloedtoevoer naar je haarfollikels verbeteren?

Dingen die bijdragen aan een betere bloedsomloop zijn onder andere: sporten, massages en ondersteunende supplementen zoals Gingko biloba. In onderzoeken zijn ook goede resultaten met cafeïne behaald. Cafeïne wordt dan ook in veel haargroeishampoos toegevoegd.

Leestip: Hoe koffie kan helpen haaruitval tegen te gaan

Inversion method

Een methode die in de lang haar communities erg populair is, is de Inversion method. Hoewel deze oorspronkelijk niet bedacht is met je haar in gedachten, is inversie wel populair gemaakt door een man die het gebruikte tegen zijn eigen kaalheid en er een boek over schreef.

Bij de inversion method keer je een week lang elke dag 5 minuten je hoofd ondersteboven en masseer je je hoofdhuid met olie. Hierdoor krijgen je haarfollikels ineens meer bloed, waardoor je haargroei een kick krijgt. Omdat de ‘schok’ van meer bloed belangrijk is voor het effect, wordt het aangeraden dit maar een week in de maand te doen.

Esthecin

Het haargroeimiddel Esthecin is onlangs veel in het nieuws geweest als hét nieuwe middel tegen kaalheid. Een dokter ontwikkelde het middel voor zijn dochter die van het een op het andere moment enorme haarverlies had. Estheticin is een serum dat je inmasseert op de hoofdhuid. Het bevat natuurlijke ingrediënten die haargroeistimulerend werken. Er worden veel goede resultaten mee geboekt, maar helaas is het aan de prijzige kant (149 euro per 3 maanden).  

Tot slot

Voordat je in de paniekmodus schiet en doemscenario’s gaat bedenken over haaruitval die rechtstreeks uit een horrorfilm komen: ga bij enige twijfel die je hebt naar je huisarts.

Het is namelijk altijd beter om te horen van je huisarts dat je misschien voor niets bent gekomen, dan dat je je thuis helemaal gek loopt te maken.

Voel je nooit beschaamd om naar de huisarts te gaan als het op je haar aankomt, haar is vaak het eerste wat lijdt onder gezondheidsproblemen en dus iets wat iedere goede dokter serieus zal nemen.

Mocht er iets zijn, dan weet je dit tenminste en kan de huisarts of de dermatoloog je in de meeste gevallen helpen met info of een behandeling. En als er niks aan de hand is, dan ben je gerustgesteld.

Heb jij last van haarverlies en behoefte aan contact met lotgenoten? Neem dan eens een kijkje op het haarweb-forum.

Dit artikel bevat affiliate links.

Bronnen: Thuisarts, kanker.nl, alopecia-vereniging, ntvg, huidziekten.nl, haarstichting, haarweb, esthecin.com, RTLnieuws

Last van haaruitval? Check de symptomen, mogelijke oorzaken en oplossingen om haaruitval tegen te gaan
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
haaruitval bij vrouwen symptomen oorzaken oplossingen
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
18 veelvoorkomende oorzaken van haaruitval
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
10 tips om haaruitval tegen te gaan
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Gratis Ebook - Stappenplan Tegen Haaruitval

Misschien vind je dit ook leuk

Over Kayleigh

 • Droomde als klein meisje al van lang haar
 • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
 • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
 • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik het haar van hun dromen te bereiken

Mijn Favoriete haarproducten voor lang haar

Tangle Teezer

Tangle Teezer

Met de Tangle Teezer glijd je zo door je klitten heen.

satijnen kussensloop

Satijnen kussen

Wordt s'ochtends niet meer wakker met een klittenbos.

Jojoba olie

Mijn geheime wapen tegen gespleten punten.

Aloë vera gel kopen

Aloë Vera gel

Aloë vera is een echte dorstlesser bij droog haar.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest