Hoe kan je bakkie koffie je helpen haaruitval tegen te gaan – ook als je een echte theeleut bent?

Ik heb niet zoveel met koffie. Nee, geef mij maar een lekker koppie thee. Het is dat mijn visite zo graag koffie drinkt (en mij dit herhaaldelijk liet weten met ‘Ik leef op koffie’, alsof ze dood zouden neervallen en zouden herrijzen als zombies als ik ze niet zou voorzien van een bak koffie), dat ik na 4 maanden op mezelf wonen gezwicht ben en dan toch maar een koffiezetapparaat in huis gehaald heb.

Maar zowaar stond ik van de week ’s ochtends vroeg zelf koffie te zetten. En deze keer niet voor de visite of mezelf overigens. Je voelt hem vast al aankomen… Jep, ik heb koffie gezet voor mijn haar, want het schijnt veel positieve effecten op je haar en je hoofdhuid te hebben. En natuurlijk moest ik dat uitproberen. Dus een hele lading koffie ging met mij mee de douche in om over mijn haar te gieten. En allerlei wetenschappelijke onderzoeken werden uitgepluist. Dit is het resultaat…

 

De voordelen van een Koffie-spoeling op een rijtje

Waarom je je kostbare koffie over je haar en hoofdhuid heen zou willen gieten:

 • Om haarverlies (tijdelijk) te verminderen, vooral als het gaat om Androgenetische Alopecia (een vorm van kaalheid die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt)
 • Om je haargroei te versnellen
 • Om de duur van je haargroei te verlengen
 • Om jezelf en je hoofdhuid een opkikker te geven (niet ’s avonds gebruiken, want dan slaap je niet)
 • Om je henna-mengsel te verdikken en een roodbruine i.p.v. oranje-rode gloed te geven
 • Om je donkere haarkleur (tijdelijk) te versterken of om low-lights beter uit te laten komen. (dit is ook te voorkomen hoor, voor de blondines onder ons)
 • Om je haar meer te laten glanzen
 • Om haarschade te voorkomen
 • Om vocht vast te houden in je haar
 • Vanwege de geur

 

Hoe het werkt

Je haarfollikels nemen de caffeïne op

In koffie zit caffeïne, waarschijnlijk wist je dat al. Dat is de stof die zo stimulerend werkt en die ook een beetje verslavend is. Maar wist je ook dat je haarfollikels (de kweekkamers van je haar) caffeïne konden opnemen? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat na aanbrengen van caffeïne op de huid dit al binnen 2 minuten gebeurt. Toen wetenschappers de haarfollikels blokkeerden en caffeïne aanbrachten (en het dus via de zweetklieren etc. opgenomen moest worden) bleek het wel een half uur te duren voordat de stof in het bloed terecht kwam. Maar de follikels nemen de caffeïne niet alleen op, ze slaan het ook nog op waardoor het niet gelijk weer uit de haarfollikels verdwijnt en de werking dus zelfs na 8 dagen nog merkbaar is.

De caffeïne stimuleert de haarfollikels

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat caffeïne de haarfollikels stimuleren – ze geven ze een flinke schop onder de kont -, waardoor de haargroei dus een enorme boost krijgt. Er groeit niet alleen meer haar – dit is vooral het geval als er sprake is van ‘slapende’ haarfollikels -, maar het haar groeit ook sneller en voor een langere tijd voordat het uitvalt.

Uit 1 onderzoek bij mannen met Androgenetische Alopecia bleek bijv. dat de haargroei met 45% toegenomen was, de levenscyclus van de follikels verlengt was met 37% en de snelheid waarmee de haren groeiden tussen de 33 en de 40% was toegenomen. En zelfs een week later was er nog steeds sprake van een snellere haargroei.

Ook andere onderzoeken onderschrijven dit resultaat, ook die waarbij getest is op ‘gezonde’ mensen. Caffeïne heeft bij iedereen een positief effect op de haarfollikels, maar is natuurlijk vooral heel interessant als je last hebt van kaalheid. Als je hier niet mee te maken heb, maak je je waarschijnlijk ook niet zo heel erg druk om je haargroei.

Remt de effecten van DHT: Een grote speler in Androgenetische Alopecia

Één effect van caffeïne is echter wel voornamelijk van toepassing op Alopecia en niet zozeer bij mensen die hier geen last van hebben.

Het is aangetoond dat caffeïne de effecten van de stof Dihydrotestosteron (DHT) tegengaat. DHT is een stof die ontstaat uit het geslachtshormoon Testosteron, wat toeneemt in de meno- en penopauze. Daarom zie je ook dat de Alopecia vooral optreedt rond je 50e of erger wordt rond die tijd (het is grotendeels ook genetisch bepaald, dus al rond je 20e kan kaalheid optreden). Dihydrotestosteron speelt een erg grote rol bij Androgentische Alopecia, en door zijn werking tegen te gaan kan kaalheid aanzienlijk verminderd worden.

Meer kleur en meer Glans

Je zou het haast vergeten, maar de koffie werkt niet alleen goed voor je haarfollikels. Koffie heeft een pH-waarde van tussen de 5 en de 6. Het is dus licht zuur, wat betekent dat het prima geschikt is voor je haar. De haarschubben gaan en/of blijven er mooi plat door liggen, waardoor je haar minder snel beschadigd, minder vocht verliest en meer glanst. Als je de koffie echter puur over je haar heen giet, kan het zure toch net iets teveel zijn voor je haar en je haar wat uitdrogen. Het is dus beter om te eindigen met conditioner, het met conditioner te mengen of de koffiespoeling te doen terwijl er conditioner in het haar zit.

Omdat koffie enorm vlekt (dit weten mijn tafel en aanrecht maar al te goed) laat het ook kleur achter op je haar. Het kan donker haar dieper van kleur maken, en lichter haar donkerder maken. Ook kan het lowlights er meer uit laten springen. Als je als blondine zijnde geen kleur van de koffie wil, kun je ook bepaalde theesoorten gebruiken (zoals Echte Kamille) of je kunt de koffie over conditioner heen gieten.

 

Toepassing

De Spoelmethode

 1. Zet lekker veel koffie
  • Gebruik gemalen koffie en geen instant (kant-en-klare) koffie omdat daar allemaal andere dingen aan toegevoegd zijn die je niet op je hoofdhuid wil
  • Er is een maximum aan hoeveel caffeïne je hoofdhuid op kan nemen. Met het zetten van ontzettend sterke koffie bereik je dus niet altijd meer. Daarnaast is het vooral als je dit voor het eerst doet fijner om rustig te beginnen, omdat je er anders flinke hoofdpijn van kan krijgen en last van misselijkheid.
 2. Laat de koffie eerst even afkoelen
  • Je wilt je hoofdhuid en je haar natuurlijk niet verbranden
  • Warm of koud maakt voor de opname van de caffeïne weinig uit, het wordt razendsnel opgenomen.
 3. Giet het over je hoofd in de douche en laat het minimaal 15 minuten intrekken
  • Om te zorgen dat de koffie goed verdeeld over je haar wordt kun je je haar het beste eerst even dopen in de koffie, voordat je het over je hoofdhuid giet.
  • Na 2 minuten beginnen de follikels de caffeïne op te nemen
  • Heel veel langer dan een half uur heeft weinig nut voor de follikels, maar kan wel je haarkleur verder verdiepen.
 4. Spoel het uit (of niet)
  • Je kunt het uitspoelen (ik raad het aan), maar je kunt het ook in je haar laten zitten en zo de douche uitstappen. Onthoud dan wel: Zolang je haar nat is komt alles onder de koffievlekken te zitten.
  • Je hoeft de koffie niet persé als laatste in je routine toe te passen. Je kunt het ook doen na het wassen, en er vervolgens conditioner overheen doen.
  • Koffie kan wat uitdrogend zijn, dus navolgen met conditioner is sowieso wel een goed idee.
  • Koffie heeft een geschikte pH-waarde, dus als je met koffie eindigt hoef je geen Appelazijnspoeling te doen

Paste Methode

Deze methode is fijn om gelijk het licht uitdrogende effect van de koffie tegen te gaan

 1. Mix 2 eetlepels gemalen koffie met 1 eetlepel kokend water
 2. Voeg 2 eetlepels conditioner (of haarmasker) toe om een dikke pasta te krijgen
 3. Laat minimaal 15 minuten intrekken

 

Handig om te weten:

 • Je ziet vaak pas na meerdere malen een verandering in de kleur
 • Door het langer in te laten trekken of het vaker te doen wordt de kleur nog donkerder
 • Je haarfollikels aan de andere kant kunnen maar een bepaalde hoeveelheid caffeïne opnemen, dus voor haargroei en haarverlies heeft het niet perse nut om sterkere koffie te zetten maar voor de kleur wel.
 • Caffeïne stimuleert, dus het is verstandig om een koffiespoeling ’s ochtends of ’s middags te doen.
 • Caffeïne is ook verslavend. Nou komt er via je je hoofdhuid ook weer niet zoveel caffeine binnen en het valt waarschijnlijk allemaal dus wel mee, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden. Er zijn hele milde afkicksverschijnselen overigens mocht je verslaafd raken.
 • Omdat caffeïne verslavend werkt kan het zijn dat je steeds meer nodig hebt om effect te krijgen. Het is goed om dus eens in de zoveel tijd even een pauze te nemen of de spoelingen niet te vaak achter elkaar te doen. Als je het 1 of 2x in de week doet is het geen ramp, doe je het elke dag doe dan bijv. 1 week wel en 3 weken niet.
 • Heb je blond haar en wil je je kleur ook versterken dan zijn kruidenthee-spoelingen beter. Echte Kamille is bijv. een heel fijn kruid hiervoor.
 • Omdat het effect tijdelijk is moet je de spoelingen regelmatig doen
 • Begin met de slapste koffie ever. Het kan namelijk bij sterke koffie voorkomen dat je last van hoofdpijn en misselijkheid krijgt, vooral als je ook nooit koffie drinkt.

 

Mijn ervaring met de koffiespoeling

Niet uitspoelen is een slecht plan

Omdat ik dat zo gewend ben met appelazijn ben ik eigenlijk geëindigd met de koffie en heb het niet meer uitgespoeld. Ik hoopte dat de kleur daardoor mooier naar voren zou komen – ook al was het nog maar de eerste keer en zie je dit vaak pas na 2x-, en dat het effect er groter door zou zijn. Wat ik er vooral aan merkte was dat mijn prachtige witte handdoeken – hoe dom kun je zijn? – helemaal vol met koffievlekken zaten. Volgende keer ga ik dus heel uitgebreid spoelen voordat ik ook maar één stap buiten mijn douchecabine zet.

Verschil in kleur

Ik zag niet echt verschil in kleur in eerste instantie, ik merkte vooral dat mijn haar wat droger was in de puntjes.

Toen ging ik ’s middags foto’s maken voor een ander artikel en een paar waren per ongeluk wat overbelicht. En toen viel mij op dat ik duidelijk verschil zag tussen mijn uitgroei en mijn geverfde haar. Dat is grappig, want normaal gesproken zie je dat echt niet. Bleek ook dat mijn uitgroei al veel verder was dan ik dacht, ik kan het haast een dip-dye gaan noemen. 😛 Hoewel mijn geverfde puntjes dus niet echt van kleur waren veranderd, was mijn ongeverfde virgin haar wel iets dieper.

Koffiegeur is niet mijn ding

Ander ding was dat ik best misselijk werd tijdens het aanbrengen van de koffie in de douche. Ik kreeg echt last van mijn maag, ik denk dat alleen de geur al genoeg is om mijn maag van streek te brengen. Ik werd ook niet zo blij van de geur die in mijn haar bleef hangen, ik ruik enorm naar koffie, zelfs 2 dagen later nog. Dus mijn advies is om echt met hele slappe koffie te beginnen en het eventueel later op te bouwen naar wat sterkere koffie.

Onverwachts effect

Er was wel één ding wat ik echt ontzettend opvallend vond. Ik heb problemen met mijn bloedsomloop, waardoor het bloed niet goed terug richting mijn hersenen stroomt en hierdoor ben ik dus heel bleek in mijn gezicht. Ik kwam de douche uit en ik was zo verbaasd, mijn gezicht had bijna dezelfde kleur als de rest van mijn lichaam. – Ik noem mezelf duo penotti, omdat mijn lichaam heel bruin is en mijn gezicht heel bleek – Dat is al 10 jaar niet meer zo geweest. Jammer genoeg was het maar tijdelijk.

Ik weet dat koffie stimulerend werkt op de bloedsomloop, dus ik vermoed dat er door de koffie meer bloed richting gezicht en hoofdhuid is gaan stromen. Dat verklaart ook waarom ik lichte hoofdpijn kreeg tijdens en na de koffiespoeling. Ben benieuwd of dit de volgende keer ook zo zal zijn, zou extra motivatie zijn om dit te blijven doen.

Koffie heb ik toch liever op mijn haar
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
(Pssst… klein geheimpje… Er zat chocomel in deze mok haha)

Spoel jij je haar na met iets, zoals koffie, thee of appelazijn?

Liefs, Kayleigh

 

Bronnen:
Otberg, N., Patzelt, A., Rasulev, U., Hagemeister, T., Linscheid, M., Sinkgraven, R., … & Lademann, J. (2008). The role of hair follicles in the percutaneous absorption of caffeine. British journal of clinical pharmacology, 65(4), 488-492.
Fischer, T. W., Hipler, U. C., & Elsner, P. (2007). Effect of caffeine and testosterone on the proliferation of human hair follicles in vitro. International journal of dermatology, 46(1), 27-35.
Teichmann, A., et al. “Investigation of the penetration and storage of a shampoo formulation containing caffeine into the hair follicles by in vivo laser scanning microscopy.” Laser Physics Letters 4.6 (2007): 464.
Lademann, J., et al. “Analysis of the penetration of a caffeine containing shampoo into the hair follicles by in vivo laser scanning microscopy.” Laser Physics 20.2 (2010): 551-556.
Mesinkovska, Natasha Atanaskova, and Wilma F. Bergfeld. “Hair: What is New in Diagnosis and Management?: Female Pattern Hair Loss Update: Diagnosis and Treatment.” Dermatologic clinics 31.1 (2013): 119-127.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Over Kayleigh

 • Droomde als klein meisje al van lang haar
 • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
 • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
 • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik het haar van hun dromen te bereiken

Mijn Favoriete haarproducten voor lang haar

Tangle Teezer

Tangle Teezer

Met de Tangle Teezer glijd je zo door je klitten heen.

satijnen kussensloop

Satijnen kussen

Wordt s'ochtends niet meer wakker met een klittenbos.

Jojoba olie

Mijn geheime wapen tegen gespleten punten.

Aloë vera gel kopen

Aloë Vera gel

Aloë vera is een echte dorstlesser bij droog haar.

5 gedachten over “Hoe kan je bakkie koffie je helpen haaruitval tegen te gaan – ook als je een echte theeleut bent?”

 1. Kun je ook ‘oude’ koffie gebruiken? Ik heb nog een bakkie over, zou die morgenochtend als spoeling kunnen fungeren? En is het enige nadeel van niet uitspoelen vlekken in de handdoek?
  Leuke blog! Dank voor alle handige informatie!

  Beantwoorden
  • Ik denk dat het op zich fijner is om verse koffie te gebruiken, omdat de kwaliteit toch wel snel achteruit gaat. Misschien als je het in de koelkast zet dat het wat helpt, al durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. Als je het niet uitspoelt blijft ook de geur meer hangen en de kleur. Mocht het bijv. ook gaan regenen dan heb je kans dat de rest koffie ook uit je haar komt lopen, dus ik raad het eigenlijk wel aan om het uit te spoelen.
   Bedankt, dat vind ik heel erg leuk om te horen. Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag. 😀

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest