5 redenen waarom je haar niet langer groeit

Duurt lang.

Toen ik 6 was wilde ik dolgraag een Furby voor de kerst. Ik heb letterlijk de dagen afgeteld.

Als je iets heel graags wilt, dan duurt wachten lang. Zo is het ook als je lang haar wilt. Het liefst wordt je morgen wakker met je droomlengte. Maar net zoals veel goede dingen in het leven: het kost tijd.

Maar wat nou als het echt heel lang duurt? Of erger nog: wat als je haar zelfs korter lijkt te worden in plaats van langer? Waardoor komt het opeens dat je haar niet langer groeit?

1. Je haar breekt af aan de onderkant

Je haar wordt steeds dunner, dus je denkt: ik heb haaruitval. Maar dat hoeft niet per se. Het kan ook zijn dat je haar afbreekt in plaats van uitvalt. Je haar groeit dan wel, maar breekt net zo hard weer af.

En dat hoeft niet altijd bij je puntjes te zijn, je haar breekt soms ook meer in de buurt van de wortels af. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je haar vaak permanent.

Als je punten gespleten zijn is je haar beschadigd. Dan is er nog maar één oplossing: knippen. Je kunt ze niet herstellen, maar je kunt gespleten punten wel voorkomen: door lief te zijn voor je haar.

Leestip: 10 tips om gespleten haarpunten te voorkomen, zodat je minder vaak hoeft te knippen

2. Je hebt je terminale haarlengte bereikt

De terminale haarlengte is hoe lang je haar maximaal kan worden.

Je haren stoppen op een gegeven moment met groeien: dan vallen ze uit. Bij de een is dat al na twee jaar en bij de ander pas na 8 jaar.

Hoe lang je haar groeit ligt aan je genen. Maar ook je gezondheid, je leeftijd en je levensstijl spelen een rol. Het verschilt dus enorm per persoon. Zo kan het zijn dat het haar van je beste vriendin niet langer groeit dan haar schouders, maar dat die ene collega haar tot over haar kont heeft.

Leestip: Terminale haarlengte: wat is dat?

3. Je knipt te vaak

Snoeien doet groeien geldt misschien voor planten. Maar helaas niet voor je haar. Het is een fabeltje dat je haar sneller groeit als je het knipt.

Sterker nog: als je kapper elke 6 weken 2 cm van je haar afknipt, terwijl het maar 1,5 cm gegroeid is in die tijd, dan wordt je haar zelfs korter.

Knip dus alleen wanneer het nodig is: als je gespleten punten hebt of als je niet blij meer bent met de onderkant van je haar.

Leestip: Hoe vaak moet je je haar nou eigenlijk knippen?

4. Je haar groeit traag

Als je haar niet zo snel groeit, dan kan het lijken alsof het helemaal niet groeit. Zeker als je ook veel last hebt van gespleten punten of als je je haar regelmatig knipt.

Maar waardoor komt een trage haargroei? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Als je ouder wordt bijvoorbeeld, dan groeit je haar minder snel én wordt het steeds fijner.

Maar ook als je onder de 50 bent kan je haar opeens minder snel gaan groeien. Bijvoorbeeld omdat je een slechte doorbloeding hebt, je niet voldoende proteïne, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijgt, of omdat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook ziektes en bepaalde medicijnen hebben invloed op hoe snel je haar groeit.

Wat is een normale haargroei? Als je van Europese afkomst bent groeit je haar gemiddeld 1,17 cm per maand. Heb je Afrikaanse roots? Dan groeit jouw haar gemiddeld 1 cm per maand. Als je een Aziatische achtergrond hebt heb je over het algemeen de snelste haargroei: 1,25 cm per maand.

Leestip: Hoe kun je je haar snel lang laten groeien?

5. Je haar valt uit

Misschien is jouw probleem niet alleen dat je haar niet lijkt te groeien, maar dat het ook nog eens uitvalt. Je bent niet alleen: bijna elke vrouw krijgt in haar leven minstens één keer te maken met haaruitval.

Soms is het een kwestie van domme pech: 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid). Dat houdt in dat zij genen hebben geërfd die ertoe leiden dat de haarfollikels krimpen. Die haarfollikels stoppen uiteindelijk met het groeien van haar. De meeste vrouwen krijgen hier pas last van als ze in de overgang komen.

Maar niet alleen je genen kunnen de boosdoener zijn. Er zijn ontzettend veel oorzaken voor haaruitval: van stress en vitaminetekorten tot schildklierproblemen en hoofdhuideczeem.  

Daarom is het zo belangrijk om achter de oorzaak te komen. Als jij bijvoorbeeld biotine slikt, terwijl een ijzertekort het probleem is, dan schiet je er niks mee op. Vandaar dat veel haargroeimiddelen vaak helemaal niet helpen: ze werken wel, maar niet altijd voor het type haaruitval dat jij hebt.

Leestip: Haaruitval bij vrouwen: symptomen, oorzaken en oplossingen

Hoe nu verder?

Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit.

Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is. Dan kun je er makkelijker achter komen wat helpt, zodat je haar weer langer wordt.

Breekt je haar snel af? Vermijd dan dingen die je haar beschadigen. Heb je last van haaruitval? Ga op zoek naar de oorzaak. Knip je te vaak? Knip minder. En groeit je haar langzaam? Kijk dan of je je gezondheid kunt verbeteren.

Ebook Haaruitval bij Vrouwen - ontdek haargroeimiddelen

Misschien vind je dit ook leuk

Over Kayleigh

  • Droomde als klein meisje al van lang haar
  • Gooide haar haarroutine compleet om en ging van kort beschadigd haar naar lang glanzend haar tot op haar heupen
  • Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke haar- en huidverzorging
  • Helpt sinds 2015 vrouwen zoals jij en ik voller & langer haar te groeien

Mijn Favoriete haarproducten voor lang haar

Tangle Teezer

Tangle Teezer

Met de Tangle Teezer glijd je zo door je klitten heen.

satijnen kussensloop

Satijnen kussen

Wordt s'ochtends niet meer wakker met een klittenbos.

Jojoba olie

Mijn geheime wapen tegen gespleten punten.

Aloë vera gel kopen

Aloë Vera gel

Aloë vera is een echte dorstlesser bij droog haar.

Pin It on Pinterest