10 redenen waarom siliconen zo slecht nog niet zijn voor je haar

Haarproducten met siliconen zijn zo slecht nog niet

Siliconen in haarproducten hebben al jaren een slechte reputatie. Je ziet dan ook dat het aantal siliconenvrije shampoo’s en conditioners volop groeit. Maar is de slechte naam die deze veelgebruikte ingrediënten hebben wel terecht? Ja én nee. Bepaalde siliconen veroorzaken build up in je haar, ze verhullen maar verbeteren haarproblemen niet en we kunnen niet ontkennen dat deze ingrediënten slecht zijn voor het milieu. Toch worden ze niet voor niets gebruikt in haarproducten, want ze hebben ook zeker veel voordelen.

Om ook eens een ander geluid te laten horen, zet ik daarom 10 redenen om wel siliconen te gebruiken voor je op een rij. Daarmee probeer ik je er niet van te overtuigen om producten met deze ingrediënten te gebruiken. Ik ben niet per se voor siliconen, zelf ben ik lange tijd siliconenvrij geweest en nog altijd probeer ik het gebruik tot een minimum te beperken omdat ik snel last heb van build up. Wat ik probeer te zeggen is dat je moet doen wat voor jou goed voelt, of dat nou het gebruiken van siliconen is of juist het niet gebruiken ervan.

10 voordelen van siliconen voor je haar

Siliconen geven je haar glans

Heb je last van dof haar?  Siliconen kunnen de glans van haarvezels verbeteren door licht terug te kaatsen. Vooral dimethiconen staan erom bekend om meer glans aan je haar te geven. Ze worden daarom dan ook volop gebruikt in o.a. haarglanssprays.


 

Siliconen vormen een beschermend laagje om je haar

Veel, voornamelijk niet-wateroplosbare, siliconen leggen een laagje om je haar dat zelfs na meerdere wasbeurten nog aanwezig is. Dat laagje beschermt de haarschacht tijdens schurende, beschadigende acties als het borstelen van je haar of het gebruiken van elastiekjes en schuifspelden.


 

Siliconen verzachten de werking van je shampoo

Het is geen wonder dat siliconen tegenwoordig ook veel in shampoo worden gebruikt. Deze ingrediënten verzachten namelijk de sterk reinigende werking van sulfaten in shampoo.


 

Siloxysilicates geven je haar meer body

Bang dat siliconen je haar slap maken? Dat hoeft niet altijd zo te zijn! Siloxysilicates zijn namelijk siliconen die je haar juist wat meer volume geven. Door het luchtige laagje wat zij om je haar heen leggen, heeft je haar een voller uiterlijk en voelt het dikker.


 

Polysiloxane polymeren vullen de gaatjes van haarschade in

Gespleten punten zijn niet te herstellen, maar sommige siliconen kunnen wel helpen om de gaatjes in je haar – die ontstaan zijn door afgebroken en omhoogstaande haarschubben – op te vullen.

Je kunt de siliconen zien als een soort cement voor je haar. Uit onderzoek komt naar voren dat vooral polysiloxane polymeren deze werking hebben.


 

Siliconen verminderen pluis en statisch haar

Last van pluizig en/of statisch haar? Dat kan een teken zijn dat je haar beschadigd is. Beschadigd haar is vaak negatief geladen.

Sommige siliconensoorten (hydrolyzed aminoacids) bevatten positief geladen moleculen. Door deze op beschadigd haar te gebruiken, ontstaat er weer een normale elektrische balans in je haar.


 

Siliconen beschermen je haar van schade door hitte

Siliconen zijn hitteresistent, dat betekent dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen. Hierdoor beschermen ze je haar wanneer je aan de slag gaat met je fohn of steil-/krultang.


 

Siliconen helpen tegen klitten

Klitten worden veroorzaakt door haarschubben die omhoog staan en in elkaar haken. Siliconen helpen om een glad oppervlak te creëren waarbij de schubben niet meer als klittenband in elkaar kunnen haken. Dit doen ze door gaatjes ontstaan door afgebroken schubben op te vullen, schubben plat te leggen door het in balans brengen van de elektrische lading en door een glad, glibberig laagje om je haar te vormen.


 

Niet alle siliconen veroorzaken build up

Een van de belangrijkste argumenten tegen het gebruik van siliconen is dat ze build up in je haar veroorzaken, omdat ze moeilijk uit je haar te wassen zijn. Dit is deels waar. Er zijn ook siliconen die vanzelf uit je haar verdwijnen door verdamping of er vrij makkelijk met water of shampoo weer uitspoelen. De siliconen die moeilijk te verwijderen zijn, zijn meestal de niet-wateroplosbare siliconensoorten. Die kun je echter met clarifying shampoo of chelating shampoo uit je haar verwijderen.

Toch blijft het opletten, want build up kan vervelende problemen veroorzaken voor je haar en siliconen verhullen haarproblemen maar verbeteren ze niet.

Wist je dat niet alleen siliconen build-up kunnen veroorzaken en ben je benieuwd wat build up precies doet met je haar? Je leest er meer over in: Last van build up? Zó herken je de signalen en zó verwijder je het.


 

Als het voor je werkt, dan werkt het…

Aan het begin van dit artikel zei ik het al even. Ik ben niet per se voor of tegen siliconen. Waar ik voor ben, is doen wat voor jou het beste werkt. Merk je dat het gebruiken van siliconen je haar goed doet, laat je dan niet gek maken door verhalen dat deze ingrediënten heel slecht zijn. Doet jouw haar het beter op siliconenvrije producten, gebruik je alleen natuurlijke producten en/of wil jij je inzetten voor een beter milieu, negeer bovenstaande punten lekker en blijf dan vooral siliconenvrije producten gebruiken. Weeg de voor- en nadelen af en doe wat voor jou goed voelt.

Lees ook: Lijst van siliconenvrije conditioners & Zijn siliconen nou echt zo slecht voor je haar?

Volg je Heb je HAAR wéér al op PinterestFacebook, YouTube of Instagram?

Vond je dit artikel interessant? Pin dan deze afbeelding:

Siliconen hebben een slechte naam. Maar dat is niet geheel terecht. Ontdek de voordelen van siliconen in haarproducten in 10 redenen om wel haarproducten met siliconen te gebruiken.

Bronnen:
Gavazzoni Dias M. F. (2015). Hair cosmetics: an overview. International journal of trichology7(1), 2-15.
Lim, Y. H., Park, C. H., & Kim, J. (2010). Hair conditioning effect of amino silicone softeners in varied treatment conditions. Fibers and Polymers11(3), 507-515.
DISAPIO, A., & FRIDD, P. (1988). Silicones: use of substantive properties on skin and hair. International journal of cosmetic science10(2), 75-89.
De Paepe, K., Sieg, A., Le Meur, M., & Rogiers, V. (2014). Silicones as nonocclusive topical agents. Skin pharmacology and physiology27(3), 164-171.

Ook jij kunt je haar lang laten groeien

Ik geef je een seintje als er een nieuwe blogpost online staat

Auteur - Kayleigh

Over Kayleigh

Heeft haar tot aan haar heupen en wil het nóg langer groeien. Specialiseerde zich als schoonheidsspecialiste in natuurlijke huid- en haarverzorging. Helpt sinds 2015 vrouwen bij het lang laten groeien van hun haar. Neem contact op. 

Werkt met het hbo-diploma Marketingcommunicatie op zak ook als freelance copywriter. Tekst nodig? Huur mij in.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.