10 tips om gespleten haarpunten te voorkomen

Blond haar gespleten haarpunten - Credits: Daniel Christensen via Wikimedia Commons (CC by 3.0)Heb jij snel last van gespleten haarpunten? Geen nood, Heb je HAAR wéér geeft je 10 handige en makkelijk toe te passen tips om schade aan je haar te voorkomen.

 

1. Vermijd hitte

Hitte kan veel schade aan je haar veroorzaken Mijn regel is: Is het te heet voor je huid, dan is het te heet voor je haar. Dat hitte slecht is voor je haar, is zo vreemd nog niet als je bedenkt dat haar uit dezelfde eiwitten (keratine) is opgebouwd als je huid.

Laat die föhn en andere hitte-apparaten dus lekker voor wat het is en kijk ook uit met heet water en de zon.

Lees ook: 7 tips om je haar te beschermen tegen de zon

 

2. Stop met verven/permanenten/blonderen

Het is misschien een inkoppertje, maar chemische behandelingen zijn heel slecht voor je haar. Het beste is om te stoppen met het verven, blonderen of permanenten van je haar.

Maar ik snap dat de keuze om dit te doen, niet zo makkelijk als het klinkt (en dit zeg ik als ex-verfjunkie). Wat kan helpen om schade te beperken en na afloop te verminderen is Olaplex. Olaplex is een van de weinige haarproducten ter wereld die zwavelverbindingen in je haar kan herstellen. Vraag je kapper dan ook altijd om een Olaplex-behandeling als je je haar laat verven of permanenten. En neem vooral ook een potje Olaplex nr. 3 mee naar huis.

Lees ook: 10 redenen om NOOIT meer je haar te verven

 

3. Kies de juiste haarborstel of kam

Je kamt of borstelt elke dag je haar, soms meerder malen per dag. Het is dus geen wonder dat dit volgens onderzoekers een van de grootste oorzaken van schade aan je haar is.

De juiste kam of borstel kan een heel verschil maken. Het beste in het algemeen is om je haar te ontklitten met je handen of met een wijdgetande kam. Maar het verschilt ook per haartype wat de beste wijze van kammen/borstelen is en welke kam of borstel hier het meest geschikt voor is. Het is dan ook aan te raden om je goed te verdiepen in wat voor jouw haar goed is.

Lees ook: De 5 beste borstels en kammen voor je haar

 

4. Steek je haar op

Los haar krijgt op een dag heel wat te verduren. Los haar slijt dan ook snel en dit leidt tot gespleten punten. Het is beter om je haar regelmatig op te steken, het liefst in een haarbeschermend kapsel.

Lees ook: Je haar lang aan het groeien? Steek het op in een beschermend kapsel!

 

5. Gebruik haarvriendelijke haaraccessoires

Als je je haar opsteekt is het belangrijk dit te doen met accessoires die geen schade aan je haar toebrengen. Vermijd dus zoveel mogelijk het gebruik van elastiekjes (als je ze gebruikt, dan kun je het beste zonder metaalstukjes, scrunchies of de ‘telefoondraad’-elastiekjes gebruiken), schuifspelden en clips.

Mijn favoriete haarvriendelijke haaraccessoires zijn de flexi-8 en haarstokjes. Ik ga nooit het huis uit zonder flexi in mijn tas voor haarnoodgevallen.

 

6. Gebruik olie voor je haar

Olie legt een beschermend laagje om je haar en helpt water in je haar vast te houden. Dit zorgt ervoor dat je haar minder snel beschadigd en goed gehydrateerd is.

Mijn favoriete haarolie is jojoba-olie, maar ook kokosolie is een geliefde olie onder meiden met lang haar.

Lees ook: 10 redenen waarom kokosolie de beste haarolie is

 

7. Slaap met je haar op satijn

Sta jij altijd op met een vogelnest als haar? Slaap op satijn! Kussenslopen van katoen en polyester slurpen ’s nachts het vocht uit je haar. Daarnaast slijt je haar sneller en krijg je sneller klitten, omdat het materiaal niet glad is en je haar er dus overheen schuurt.

Satijn is glad, zacht en door de speciale weving van de stof neemt het geen vocht uit je haar op.

Lees ook: Satijnen kussensloop: mooier haar terwijl je slaapt!

 

8. Kies de juiste shampoo en was met mate

Je haar wassen is misschien heel goed in termen van hygiène, maar voor je haar is het eigenlijk helemaal niet zo goed. Het beste voor je haar is om zo weinig mogelijk te wassen en een milde shampoo of no ‘poo-product te kiezen.

Lees ook: Lijst van SLS-vrije shampoos

 

9. Gebruik conditioner/haarmasker

Uit onderzoek blijkt dat conditioner de schade die ontstaat als je je haar wast, aanzienlijk verminderd.

Lees ook: DIY: Snowy’s Moisture Treatment (SMT) voor gehydrateerd haar

 

10. Doe een proteïnebehandeling

Vooral zwaar beschadigd haar door blonderen, verven of permanenten knapt aanzienlijk op van een proteïnebehandeling. Het vult de verloren keratine van je haar aan.

Het beste kun je een speciaal ontwikkeld haarproduct gebruiken of als je meer een doe-het-zelver bent gelatine. Veel mensen gebruiken ook echt eieren in hun haar, alleen zijn deze eiwitten te groot om je haar binnen te kunnen dringen.

Let op: bij het gebruik van proteïne is het zéér belangrijk dat je ook het vochtpeil van je haar aanvult. Gebruik dus altijd hydraterende producten na een proteïnebehandeling.

 

*Knip je haar

Het is niet echt een tip om gespleten punten te voorkomen, maar wel een tip als je gespleten punten hebt. Je kunt helaas gespleten punten niet repareren (hopelijk komt dat product er ooit), dus het beste is om te knippen om ervoor te zorgen dat de gespleten punten niet nog verder omhoog splijten.

Heb je er maar een paar, zitten ze heel hoog of wil je gewoonweg niet teveel centimeters haar kwijt? Probeer dan eens de Search & Destroy-methode.

 

Wat is jouw beste tip voor het voorkomen van gespleten haarpunten? Laat het weten in de reacties!

Liefs,

Kayleigh

 

Dit artikel bevat affiliate links

*

Weet je dat er nog veel meer leuks is te doen op de site?

Vervolg je haaravontuur en…

Reageer: Ik geef het woord graag aan jou! Laat iets leuks van je horen in de reacties onder dit artikel
Ontdek: Neem een duik in de categorieën of start een nieuw avontuur op de homepage
Stel een vraag: Stel mij een vraag via de mail, op Facebook of hieronder via de reacties.
Go Social: Volg Heb je HAAR Wéér op Social Media
Kom kletsen: Kom in contact met anderen die hun haar lang groeien in de besloten Facebookgroep
Lees verder: Of lees verder met de artikelen hieronder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *