Ga de Strijd aan met Vet Haar!

Vet Haar

Mijn haar en ik zijn over het algemeen wel vriendjes, maar mijn hoofdhuid & me, dat is een heel ander verhaal. Het vindt het namelijk nodig, net zoals mijn gezichtshuid overigens, om een partij olie te produceren waar je u tegen zegt. Beetje zon erbij en ik zou zo een ei kunnen bakken in mijn haar. Ik betwijfel alleen of het lekker is, dus in plaats daarvan was ik mijn haar dan toch maar.

Nu was ik het om de dag en soms met een beetje geluk kan ik er 2 dagen tussen proppen, maar voorheen moest ik dag in dag uit mijn haar wel wassen. Klinkt dat voor jou herkenbaar? Ik hoop het niet, maar ik weet dat ik niet de enige ben met dit probleem. En waarschijnlijk ben jij net zoals ik ook constant op zoek naar manieren om die vettigheid wat in te perken, dus om je te helpen in je strijd tegen vet haar heb ik wat van mijn weetjes en tips voor je op een rijtje gezet. Samen staan we tenslotte sterker! Het heeft mij geholpen, hopelijk helpt het jou ook.

Talg en de Talgproductie

Het ‘vette’ van vet haar, dat is talg. Talg is onze eigen haar- en huidolie, die aangemaakt wordt door talgklieren die in onze huid zitten. Talgklieren zijn bijna altijd wel bij een haartje te vinden en komen dan ook uit op dezelfde porie. Niet overal op ons lichaam zitten evenveel talgklieren: Op je rug, hoofdhuid en gezichtshuid zitten veel talgklieren. En op je voet- en handzolen helemaal geen. Ook kunnen ze verschillen van grootte. Op een vierkante cm huid zitten gemiddeld 15 talgklieren.

Hoeveel talg er aangemaakt wordt heeft onder andere dus te maken met hoeveel er op een plek zitten en hoe groot ze zijn, maar ook met geslachtshormonen die invloed hebben op de talgproductie en de gevoeligheid van jouw talgklieren daarvoor.

Talg kan een pain-in-the-ass zijn, maar het is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je huid en je haar gehydrateerd blijft, lekker soepel & zacht is en het biedt ook bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder zelfs bacteriën, schimmels en andere narigheden. Normaal gesproken hoort het over je hele haar verdeelt te zitten, van de wortel tot je puntjes, maar omdat wij ons haar wassen hebben wij dit natuurlijke proces van ons lichaam verstoord. Dat kan een verklaring geven over waarom wij mensen in onze maatschappij vet haar hebben, terwijl andere diersoorten en mensen in sommige andere (shampoo-loze) culturen er helemaal weinig last van hebben.

Mogelijke Oorzaken van Vet Haar

 • Hormonen en de gevoeligheid van je talgklieren daarvoor (vaak genetisch bepaald)
 • Overactieve talgklieren (ze zijn een beetje op hol geslagen, vaak ook hormonale oorzaak)
 • Veel en grote talgklieren (genetisch bepaald)
 • Stress (heeft invloed op je hormonen)
 • Zwangerschap (hormonen, daar komt de befaamde zwangerschapsglow vandaan)
 • Puberteit (je hormonen gaan berserk en de talgklieren worden volwassen)
 • Voedsel (sommige mensen krijgen bijv. meer last door zuivel en varkensvlees)
 • Te vaak wassen of met te sterke shampoo (talgklieren gaan compenseren voor het tekort aan talg)
 • Te weinig slapen (heeft invloed op je hormonen)
 • Slechte gezondheid (heeft invloed op je hormonen)
 • Medicijnen (sommige hebben invloed op je hormonen)
 • Fijn en steil haar (je ziet de talg veel sneller en het verspreid zich makkelijker)
 • Het weer/het klimaat (bijv. warmte of seizoenswisseling stimuleren talgaanmaak)
 • Hitte & de verwarming (droogt je haar en huid uit en talgklieren gaan compenseren)
 • Je huidskleur (Als je een donkerdere huidtint hebt is de kans groot dat jij een vrij vette huid en vet haar hebt. Extra talg dient aan de ene kant als bescherming tegen de zon en uitdroging. Maar ook voor je krullen – als je die hebt -, omdat die vaak wat droger zijn omdat talg er moeilijker over verdeelt wordt. Maar ook als je een lichte huidskleur hebt kan dit heel goed en het hoeft ook niet altijd persé zo te zijn als je een donkerdere huidskleur hebt.)

Handige Tips bij Vet Haar

Probeer je wasbeurten te strekken/was je haar minder
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het kan echt helpen. Hoe meer je je haar namelijk wast, hoe meer talg je talgklieren aanmaken. Door minder te wassen kun je je talgklieren met een beetje geluk weer aanleren dat het oké is minder talg aan te maken. Misschien durf je het zelfs aan om shampoo te ditchen en No ‘Poo te gaan?

Leef zo gezond mogelijk
Het is misschien een beetje cliché om de gezondheidskaart weer te trekken, maar er zit dan ook wel een kern van waarheid in. Een goede nachtrust, beweging en gezond voedsel hebben allemaal invloed op je gezondheid en daarmee ook je hormoonstelsel.

Vermijd stress
Was het maar zo simpel, was er maar een aan- en uitknop voor stress. Want stress kan je hormonen aardig in de war schoppen. Hoe moeilijk het ook is, probeer stress te vermijden, neem af en toe even een adempauze en pak je rustmomentjes.

Borstel met een BBB
Met een Boar Bristle Brush kun je de talg die zich op je hoofdhuid verzamelt heeft richting je puntjes kammen, zodat het beter verdeelt is over je haar. Je kunt dit ook met je vingers doen.

Was je haar ’s ochtends
Ik douche zelf stiekem het liefst ’s avonds. Maar als ik dan ligt te slapen werken mijn talgklieren alweer overuren. Door ’s ochtends te douchen win je toch nog een paar uurtjes extra.

Draai de verwarming wat lager
Het koud hebben is niet fijn. Maar je kunt beter extra warm aankleden dan de kachel aanzetten, want de droge lucht en de warmte droogt je huid en je haar uit, waardoor je talgklieren meer talg aanmaken.

Douche minder heet
We raken allemaal wel in de verleiding tijdens de koude herfst- en winterdagen, maar het droogt je haar alleen maar uit en beschadigd het, terwijl de warmte de talgproductie nog eens verder omhoog schroeft.

Raak je hoofdhuid niet teveel aan
Door aanraking stimuleer je de talgklieren.

Gebruik geen harde shampoo’s (vermijd sulfaten)
Door shampoo’s met sulfaten of andere sterk reinigende ingrediënten droogt je hoofdhuid en je haar uit. Vervolgens gaat je hoofdhuid compenseren door weer meer talg aan te maken.

Gebruik geen zware conditioners op je hoofdhuid
Sommige conditioners, vaak die met siliconen en niet-drogende oliën, kunnen je haar verzwaren. Als je het bij en op je hoofdhuid aanbrengt ligt je haar daar al snel plat en plakt het als het ware een beetje vast aan je hoofdhuid. die je aanbrengt in verzwaren je haar. Hierdo verzwaren je haar al snel, waardoor het plat gaat liggen. Hierdoor lijkt het al vetter, maar het wordt ook nog eens sneller vet. Overigens zijn er ook conditioners die je prima op je hoofdhuid kunt gebruiken, vaak bevatten deze geen siliconen.

Gebruik droogshampoo
Dit is een redding voor die momenten dat je je haar niet kunt óf wilt wassen. Het laat je haar tussen de wasbeurten door er toch net iets frisser uitzien. Je kunt het heel makkelijk zelf maken, ik heb er een artikel over geschreven: DIY: Droogshampoo voor alle Haarkleuren

Pak het inwendig aan
Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen of kruiden je helpen. Ik heb verhalen gehoord van mensen die succes hebben met Biergistsupplementen of met Grote Kliswortel. Helaas heb ik hier zelf geen resultaat mee behaald. Er zijn ook kruiden die kunnen helpen je hormonen weer in balans te brengen mocht hormoonhuishouding van slag zijn. Laat je altijd eerst goed inlichten, raadpleeg het liefst een fytotherapeut voordat je hiermee aan de slag gaat.

Draag camouflerende kapsels
Sommige kapsels zijn zelfs mooier als je haar een beetje vet is, zoals vlechten. Maak daar handig gebruik van!

Lift je haar bij de haaraanzet
Schud je haar lekker los na het douchen. Zelf haal ik altijd even mijn handen al schuddend door mijn haar om het los te maken van mijn hoofdhuid. Je kunt ook je haar föhnen met een speciaal diffuseropzetstuk (altijd op de koude stand natuurlijk), terwijl je ondersteboven hangt met je hoofd of terwijl je op de vloer ligt met je haar omhoog.

Wil jij anderen met hetzelfde probleem graag helpen? Deel dan jouw tips tegen vet haar, iemand zal je misschien wel eeuwig dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *