Heb jij ook weer last van statisch haar? Dit doe je ertegen!

 

Statisch HaarNee hè, het is weer die tijd van het jaar. Haren die knetteren, wegvliegen en je af en toe zelfs een schok geven, oftewel: statisch haar. Een typisch winterkwaaltje als het om je haar gaat. Maar waarom ontstaat statisch haar nou altijd in de winter, en wat kun je doen om het tegen te gaan?

 

Hoe ontstaat statisch haar?

Je haar staat onder stroom! Of nou ja, zo zou je het een beetje kunnen zien wanneer je statisch haar hebt. (Misschien heb je weleens een schok van je eigen haar gekregen? Ik wel!) Wanneer er wrijving plaatsvindt tussen twee materialen die erg van elkaar verschillen, zoals je haar en je plastic borstel, vindt er een uitwisseling van elektronen plaats. Het ene materiaal krijgt de elektronen, en wordt daardoor negatief geladen (je haar) en het andere materiaal verliest elektronen en wordt daardoor positief geladen (je borstel of simpelweg de lucht).

Normaal gesproken verdwijnt de negatieve lading vanzelf weer uit je haar, mits je haar genoeg vocht bevat en de luchtvochtigheid hoog is. Helaas zijn je lokken vaak een beetje uitgedroogd door o.a. de verwarming en is de luchtvochtigheid in de winter laag, en daardoor blijven de elektronen maar een beetje als een hoopje bij elkaar zitten (vandaar ook de toevoeging ‘statisch’). Wat er dan gebeurt zie je ook als je de twee uiteinden van magneten naar elkaar probeert te brengen, in plaats van elkaar aan te trekken zoals wanneer je de binnenkanten van magneten tegen elkaar aan houdt, stoot je haren elkaar af, waardoor je haar alle kanten opvliegt. Het sleutelwoord bij statisch haar is dus eigenlijk vocht. Wanneer je haar uitgedroogd is ontstaat er (meer) statische elektriciteit.

 

Met deze tips ga je statisch haar tegen:

Hou het vochtgehalte van je haar op peil

Hydrateer je haar; zorg dat je haar genoeg vocht bevat. Dit kan je simpelweg al doen door je haar een klein beetje nat te maken (meerdere malen per dag). Door olie op nat haar aan te brengen sluit je het vocht in, dus ook dat of het gebruik van een leave-in conditioner, aloe vera gel of zelfs haarspray is aan te raden.

 

Vermijd warmte-apparaten

Het is beter om ver uit de buurt van je föhn of krultang te blijven, deze drogen je haar uit.

 

Zet de kachel wat minder vaak aan of wat minder hoog

Door de warmte van de kachel wordt de lucht heel droog, en de lucht onttrekt daardoor ook nog eens vocht aan je haar.

 

Kies een goede borstel

Er zijn speciale borstels en kammen op de markt die statisch haar tegen gaan. Vaak zijn ze gemaakt uit speciale materialen die voor minder wrijving zorgen. Denman borstels zijn daar een goed voorbeeld van. Gebruik je liever een kam? Vermijd plastic en kies liever voor een houten of hoornen variant.
[bol_product_links block_id=”bol_581de49ecc81c_selected-products” products=”9200000015177218″ name=”Denman Borstel Statisch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Let op met je sjaals en truien

Ze houden je misschien wel lekker warm, maar sjaals, truien en vesten bestaan vaak uit materialen die vocht uit je haar slurpen. Ga voor katoenen of gladde materialen, als dat kan. Vermijd wol, (nep)bont, en alles wat fluffy is. Wil je geen afscheid nemen van je favoriete sjaal of je lekkere dikke trui? Draag je haar omhoog, zodat het niet in contact komt met het vochtslurpende materiaal.

 

Hou je zuurgraad in de gaten

Wanneer de zuurgraad te hoog is raakt je haar ook negatief geladen, waardoor je nog sneller last krijgt van statisch haar. Door een appelazijnspoeling te doen breng je de zuurgraad van je haar omlaag, waardoor je haar geen of hele beperkte elektrische lading bevat.

Waarom de zuurgraad zo belangrijk is lees je ook in:

Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten

 

Als de tips niet werken

Je hebt alles geprobeerd en toch blijft je haar statisch? Kans is groot dat je of net zoals ik fijn haar hebt, of dat je haar beschadigd is. Vanwege de dunne of beschadigde geschubde laag heeft je haar veel moeite om vocht vast te houden, waardoor statisch haar een veelvoorkomend probleem is bij fijn of beschadigd haar. Probeer toch bovenstaande tips zo goed mogelijk op te volgen.  Het belangrijkste in dit geval is niet statische elektriciteit te voorkomen, maar (verdere) schade aan je haar te voorkomen door uitdroging. Draag je haar niet los, maar zet het lekker vast met veel olie of product erin als je haar zoveel last heeft van de wintermaanden.

 

Hopelijk helpen deze tips net zo goed voor jou als dat ze voor mijn gekke haar doen. Misschien heb je zelf ook wel goede tips die je wilt delen?

 

Bewaren

Bewaren

Comments

  1. Is het ook handiger op gedemineraliseerd water te gebruiken voor onder de olie? Mijn haar is verschrikkelijk pluis, dat komt door t weer en dat ik eind zomer en balayage heb laten doen. Wel met olaplex, wat de schade van het blonderen in mijn geval aanzienlijk beperkt heeft. Super leuke site erg handig, thanx

    • Vervelend dat je zoveel last van pluis hebt! Ik heb even nagedacht over je vraag, maar ik denk persoonlijk dat gewoon water of water wat gekookt is eigenlijk het beste is. Demi-water is water wat eigenlijk van alles ontdaan is, sommigen noemen het zelfs dood water om die reden. In gewoon water zitten mineralen en andere stoffen die wat toevoegen aan de gezondheid van je haar. Kalk kan wel een probleem zijn als je erg hard water hebt, daarom kan gekookt water, koud water of water met een klein scheutje appelazijn ook een uitkomst zijn. Overigens denk ik niet dat demiwater slecht is voor je haar, maar het is ook niet per se beter dan normaal water. 😉

  2. Ik heb zelf een douchewaterfilter op de kraan gezet, afhankelijk van welk filter je hebt is dat ontdaan van slechte stoffen voor je haren. Is daarnaast ook echt beter voor je huid. De goede mineralen blijven er in zitten, die zijn er natuurlijk bij gedemineraliseerd water uitgefilterd (idd dood water)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *