No ‘Poo: Waarom je je Shampoo wel Gedag kunt Zeggen

Weg met Shampoo

Hoe vaak was jij je haar? Een paar keer per week, elke dag misschien? Veel van ons wassen ons haar best vaak. Maar of dat nou echt goed is voor je haar? En een misschien nog wel belangrijkere vraag, of het nou echt nodig is? Er wordt steeds meer van terug gekomen, dat elke dag wassen. Zelfs dermatologen roepen op om minder en mildere shampoos te gebruiken.

Er is de laatste jaren zelfs een heuse anti-shampoo-beweging op komst gekomen, die alleen maar lijkt te groeien. Allemaal mensen die shampoo overboord hebben gegooid. De No ‘Poo movement wordt het genoemd, en zeg nou eens eerlijk… Was ik de enige die bij No ‘Poo eerst aan constipatie (Geen Poep) dacht? 😛 

 

Het verhaal achter No ‘Poo

“Waarom zou je dat in hemelsnaam doen?”, hoor ik je afvragen. Goede en hele terechte vraag. Wat als ik je vertel dat shampoo één van dé grote veroorzakers is van schade aan je haar? En dat het de gezondheid van je hoofdhuid en haar enorm aan kan tasten? Dat lijken me toch wel een goede redenen om shampoo links te laten liggen.

Snel Vet Wordend Haar

Waarom veel van ons No ‘Poo gaan is echter omdat we graag van ons vette haar af willen. En daar kan het minderen of stoppen met shampoo zeker bij helpen.

Shampoo verwijdert zoveel talg – iets wat héél belangrijk is voor de gezondheid van je huid en je haar – dat de talgklieren het tekort wat ontstaat weer aan gaan vullen door extra veel te produceren. Vervolgens was je je haar weer en doen de talgklieren precies hetzelfde. Dan was je het weer. En voor je het weet zit je vast in een vicieuze cirkel van wassen en vet haar, en is het voor je talgklieren heel gewoon geworden om constant veel talg aan te maken.

No ‘Poo is bedoeld om deze cirkel te verbreken. Door te stoppen met het gebruik van shampoo zouden de talgklieren weer leren dat het oké is minder talg aan te maken. Zodat je vervolgens minder vaak je haar hoeft te wassen.

Ook is het de bedoeling van No ‘Poo dat de talg die aangemaakt wordt weer netjes verdeeld raakt over je haar, zoals het hoort, zodat je haar zichzelf mooi en gezond kan houden zonder allerlei producten.

 

Overgangsfase

Veel van ons ervaren een overgangsfase als ze No ‘Poo gaan. Deze duurt vaak 6 weken, maar verschilt erg per persoon. Tijdens die weken kan je haar erg vet zijn en onhandelbaar. Je moet je talgklieren, je hoofdhuid en je haar even de tijd gunnen om weer een beetje in balans te komen.

Het is geen fijne periode en het gaat geheid voorkomen dat je je afvraagt wat je in hemelsnaam bezield heeft om dit te gaan doen. Je komt er het beste doorheen door gewoon je haar niet zo vaak los te dragen, droogshampoo te gebruiken, het verder goed te verzorgen en te hopen dat het wel goed komt. En bij de meeste No ‘Poo-ers komt het ook echt goed. Na de overgangsfase is alle narigheid verdwenen, de talgklieren werken weer normaal en je haar ziet er beter uit dan ooit. Dus het is het waard om even door te bijten. En bedenk eens hoeveel tijd en geld je uitspaart!

 

Waar was je je haar dan wel mee?

Dat je als No ‘Poo’er shampoo vaarwel zegt betekent niet dat je je haar helemaal niet meer wast. Je haar wassen is namelijk een belangrijk deel van je persoonlijke hygiène en draagt bij aan je gezondheid. Wel is het de bedoeling dat je probeert minder vaak te wassen en met iets anders dan shampoo, zoals:

Baking Soda (zuiveringszout) en Apple Cider Vinegar (Appelazijn)

Baking Soda en ACV

Dit is wat de meeste van ons doen die voor het eerst overgaan op No ‘Poo. Je wast je haar met zuiveringszout, een heel handige zoutsoort waar je ook mee kan bakken en wat goed reinigt. Het is alleen wel erg basisch en daarom is het heel belangrijk dat je altijd naspoelt met een appelazijnspoeling om de zuurgraad van je hoofdhuid en je haar weer in balans te brengen.

Hoe?

Meng een hoeveelheid zuiveringszout naar behoefte met water in een flesje, verdeel het over je hoofdhuid, en masseer het mengsel uitgebreid in. Je punten hoef je niet te wassen, dus die laat je lekker vrij. Je kunt ook conditioner in je puntjes doen tijdens het wassen, dat kan allemaal gewoon bij ‘No Poo, zolang je maar geen shampoo gebruikt. Het beste is dan wel een siliconenvrije conditioner om build-up te voorkomen.

Spoel het grondig uit en eindig je douchebeurt met een appelazijnspoeling, waarbij je een klein beetje appelazijn mengt met een hele hoop lauw/koud water.

Water Only (Alleen Water)

Niets anders dan water en je handen, dat gebruik je als je aan Water Only wassen doet. Dat betekent niet dat je gewoon zo onder de douche kan staan en niks hoeft te doen. Het is belangrijk dat je met je vingers goed het vuil en de dode huidcellen van je hoofdhuid los maakt, zodat deze met het water weg kunnen spoelen.

Dit is een methode die de echte Die Hards doen. Overboord met alle producten.

Hoe?

Masseer uitgebreid je hoofdhuid terwijl je staat te douchen. En spoel je haar uitgebreid na met water.

Conditioner Only (Alleen Conditioner)

Dit is een zeer geliefde methode, omdat het zo makkelijk is, het niet echt een heftige overgangsperiode heeft, en je haar ook gelijk verzorgd wordt. Het vuil en de dode huidcellen worden als het ware losgeweekt en overtollig talg wordt opgenomen door de conditioner.

Wordt je haar dan niet juist vet van conditioner? Dit zal je verrassen, maar nee. Het hangt alleen wel heel erg af van welke conditioner je gebruikt. Je conditioner hoeft niet persé helemaal natuurlijk te zijn, maar gebruik er wel één die vrij is van siliconen en die niet al te zware vette oliën bevat.

Hoe?

Je brengt conditioner op je hoofdhuid en over je hele haar van wortels tot puntjes. Masseer uitgebreid je hoofdhuid om alle vuil en dode huidcellen goed los te krijgen. Laat de conditioner een tijdje intrekken en spoel dan uit.

Bij deze methode is het ook ideaal om van te voren pre-washes te doen met olie voor wat extra verzorging, omdat de olie er met de conditioner weer makkelijk uitspoelt.

Andere manieren:

 • Kruidenpoeders, zoals Kesham of Zeepnoten
 • Roggebloem
 • Ei (Altijd met koud water doen en niet te vaak. Het beste is alleen het eigeel)
 • Appelmoes (Zorg wel dat er geen stukjes meer in zitten)
 • Klei, zoals Bentonietklei, Ghassoul/Rhassoul en Witte Leem.

 

Hulpmiddelen voor de succesvolle No ‘Poo-er

Met alleen wassen ben je er vaak nog niet.

Scritching en Preening en de Boar Bristle Brush

De BBB is een borstel gemaakt van zwijnenhaar. Het heeft het vermogen om de talg ‘mee te nemen’ terwijl je je haar borstelt, zodat de talg goed verspreid wordt over je haar.

Er zijn hele dure varianten – zoals de Mason Pearson – , maar je hebt ook goedkopere versies die je gewoon bij de drogist kunt kopen.

Er is niet echt een goede vertaling voor S&P, maar scritching staat voor het masseren van je hoofdhuid met je vingers. Hierdoor komen vuil en dode huidcellen los en talg vrij. Vervolgens ‘preen’ je dan met je BBB door simpelweg de talg richting je puntjes te borstelen.

Zorg ervoor dat je haar altijd vrij is van klitten voordat je de BBB pakt, de borstel is namelijk niet bedoeld om je haar te ontklitten.

Door het masseren stimuleer je ook de bloedtoevoer naar je haar, wat ten goede komt van de haargroei, dus dat is mooi meegenomen.

Droogshampoo

Cacao

Rondlopen met vet haar vindt niemand leuk, maar je ontkomt er bijna niet aan tijdens de overgangsfase. Droogshampoo kan daarom een echte uitkomst zijn om je haar dan toch nog een beetje normaal te laten lijken. Het beste is dan wel een natuurlijke droogshampoo te nemen, want veel commerciële droogshampoo’s zijn niet goed voor je haar en zijn moeilijk uitwasbaar.

Lees hoe je zelf heel makkelijk droogshampoo kan maken in: ‘DIY: Droogshampoo voor alle Haarkleuren

 

No ‘Poo, hoe? – De Stappen om No ‘Poo te gaan

Kies een methode die bij je past

Als je besloten hebt dat je het wilt gaan proberen kun je één van bovenstaande wasmethodes kiezen, maar je kunt ze ook afwisselen als je dat fijner vindt. Zo kun je bijv. kiezen om voornamelijk Conditioner Only te doen en heel af en toe tussendoor een keertje Water Only.

Gelijk of geleidelijk?

Je hoeft ook niet gelijk in een keer over te gaan van shampoo op iets anders. Je kunt het ook iets rustiger aan doen en je haar gewoon wat minder vaak met shampoo wassen en wat vaker met iets anders. Dan duurt de overgangsfase wel wat langer, maar dan is het ook een stuk minder heftig.  Al was je je haar maar 1 keertje minder met shampoo, dan heb je toch nog iets gewonnen.

Hoe vaak wassen?

Bepaal voor jezelf hoe vaak je je haar zou willen wassen. Zo is één keer per week voor veel mensen een fijne frequentie, maar vaker is echt niet verboden. Minder vaak ook niet overigens. 1x in de 6 weken is echter wel een beetje het minimum.

Hou je hoofdhuid in de gaten…

Sla vooral het Scritching & Preening deel niet over, het is belangrijk om te zorgen dat dode huidcellen en vuil niet opstapelen op je hoofdhuid. Hiermee voorkom je ook een boel hoofdhuidproblemen.

Hou je hoofdhuid sowieso erg goed in de gaten. Begin je erg last te krijgen van je hoofdhuid, doe dan gelijk een behandeling met Neutrale Henna en als dat niet helpt, aarzel dan niet en pak gewoon de shampoo erbij.

…maar vergeet ook je haar niet

Blijf verder je haar goed verzorgen. Als je Conditioner Only doet zit dat over het algemeen wel goed. Maar bij Water Only en Baking Soda/ACV vragen je puntjes vooral in het begin toch om wat extra aandacht. Je kunt ook gewoon verzorgende producten als olie, conditioners, haarmaskers en de hele reutemeteut blijven gebruiken tijdens je No ‘Poo-avontuur, het gaat tenslotte om de gezondheid van je hoofdhuid én je haar in het No ‘Poo-verhaal.

Geef niet op

Als je te maken hebt met een heftige overgangsfase, iets wat je vooral ziet bij Baking Soda en bij Water Only, kunnen de eerste weken echt een hel zijn. Maar als je er eenmaal doorheen bent dan is het het meer dan waard.

 

Mijn eigen ervaringen en mening

Zelf ben ik Low ‘Poo-er. Dat betekent dat ik af en toe een milde shampoo gebruik, maar dat ik meestal met iets anders was. Hoewel ik nog amper met shampoo was, zal ik het denk ik voorlopig nog niet helemaal opgeven, vanwege het Seborroisch Eczeem waar ik last van heb en de build-up die ik af en toe krijg van sommige producten.

Ik doe vooral aan Conditioner Only. En hoewel mijn hoofdhuid, mijn haar en ik dat heel fijn vinden – zo heb ik veel minder last van hoofdhuidproblemen en is mijn haar veel gezonder geworden – merk ik maar heel weinig verschil in hoe snel mijn haar vet wordt. Ik moet het dan ook nog steeds om de dag, soms zelfs elke dag, wassen. Maar aan de andere kant, bij Conditioner Only heb ik ook geen last gehad van een overgangsfase, de hoeveelheid vettigheid bleef eigenlijk gewoon hetzelfde.

Ik heb ook ooit 6 weken Water Only gedaan, dat was hels, en ook dat hielp niet tegen mijn vette haar.

Ik denk ook niet dat vet haar puur door shampoo wordt veroorzaakt. Hoeveel talg er aangemaakt wordt hangt voor veel van ons gewoon af van hormonen, de grootte en de gevoeligheid van de talgklieren en hoeveel talgklieren je hebt. Dat zijn dingen die niet veranderen door shampoo.

Dat wil overigens niet zeggen dat No ‘Poo niet voor minder snel vet haar kan zorgen, het is gewoon dat ik van nature een vette huid heb en dat dat in mijn geval weinig met shampoo te maken heeft.

Maar dat ik gedeeltelijk No ‘Poo ben gegaan is het beste wat ik tot nu toe heb gedaan voor mijn haar, dus ik klaag niet. Ik raad dan ook zeker iedereen aan om eens wat minder vaak met shampoo te gaan wassen.

 

Wissel jij shampoo wel eens af met iets anders?

Liefs, Kayleigh

 

Comments

 1. Lange tijd siliconenvrije shampoo gebruikt, maar na 1 dag alweer vet haar! Verschrikkelijk vond ik het.. Heb het een aantal weken geprobeerd, maar helaas van ellende maar gestopt. Nu ben ik weer terug bij de ‘gewone’ drogisterij shampoo’s. Wil het misschien nog 1x proberen, zoals je omschrijft in je artikel. Maar ik zit op stage, vind het niet prettig om met een vette kop rond te lopen! Dilemma 🙁

  • Hai Ellis! Welke conditioner heb je precies gebruikt? Misschien helpt het om het eens met een andere conditioner te proberen. Ik heb ooit op advies het met Inecto Conditioner – iets waar iedereen bij lijkt te zweren – geprobeerd en toen had ik precies wat jij ook vertelt. Dan was het nog erger dan wanneer het gewoon niet waste. Ik gebruik nu conditioners van de Andrelon Natuurlijk Puur-lijn en dat is echt een wereld van verschil. Ik heb ook een lijst met siliconenvrije conditioners op mijn website staan (onder ‘handig’ in het menu), misschien zit daar wel een fijne voor je tussen. 🙂

   • Bedankt voor je reactie, en idd ik gebruik ook inecto. Mijn haren zijn echt een ramp nu! Heel dof en droog sinds de laatste 4/5 maanden. Niks helpt! Ik heb mijn hele routine omgegooid van appelazijn spoeling tot verschillende conditioners.. Wil echt weer terug naar mijn oude glazende haartjes Misschien heb jij de gouden tip?

    • Wat ontzettend vervelend zeg! En frustrerend. Ben je soms iets anders gaan doen in je haarroutine een paar maanden geleden dat misschien de oorzaak kan zijn? Het is soms heel moeilijk te bepalen waar het aan ligt. Zou je misschien wat meer over je haarroutine kunnen vertellen, hopelijk kan ik je dan iets beter helpen. 🙂

     • Ah lief dat je me wil helpen! Ik was ze 2x per week met een shampoo van andrelon en gebruik veel inecto (daar issie weer) conditioner. Soms een prewash van kokosolie (zou het vaker willen plannen, maar qua tijd komt het niet altijd goed uit, dan loop ik met een vette kop rond. Niet altijd even prettig haha!) En 1x per 4 wasbeurten, dus 4 weken, gooi ik appelazijn gemengd met water over mn haren heen. Ik gebruik zon turby towel (handdoek) en laat mn haren altijd aan de lucht drogen. Ohja en gebruik een leave in conditioner van Guhl. Eerst waren mn haren echt prima en gezond en om de een of andere reden is het ineens totaal omgeslagen. Frustrerend gewoon! Heb nooit mn haren geverfd en stijl/krul ze amper. Een mysterieus iets, haha Misschien kan je hier iets mee? Alvast super bedank voor je hulp.

      P.S. ik gebruik geen SLS vrije producten, krijg er namelijk enorme roos en jeuk van 🙁

     • Ah geen probleem hoor! Ik hoop alleen dat ik je kan helpen. Het is verder niet gespleten en klitterig enzo, alleen maar dof en droog? 🙂 Soms is het zo moeilijk te zeggen waarom je haar ineens kuren krijgt. Ik had het anderhalf jaar geleden ook ineens en ik heb heel lang moeten zoeken totdat ik een oplossing vond. Heb mijn hele haarroutine ervoor moeten omgooien.

      Wat opvallend dat je zo’n last van roos en jeuk krijgt van SLS-vrije producten. Dat is iets wat ik vaak hoor van mensen met seborroisch eczeem, maar jij hebt niet echt haar dat heel snel vet wordt, dus dan lijkt me dat toch niet het geval. Zoek het voor de zekerheid eens op zou ik zeggen, je weet maar nooit.

      Probeer sowieso te wassen met een milde shampoo. SLS is best wel sterk, maar roos en jeuk zit je ook niet op te wachten. Misschien is een SLES (Sodium Laureth Sulfate)shampoo een idee voor jou, is wel een sulfaat maar toch zachter.
      Als conditioner zou ik je aan de andere kant juist iets sterkers willen aanraden. Inecto is niet persé slecht, maar droog en dof haar heeft vaak toch een wat meer verzorgende conditioner nodig. Één die goed hydraterend werkt en wat meer oliën bevat. Haarmaskers zijn ook erg fijn, is eigenlijk gewoon conditioner, alleen dan vele malen verzorgender.
      Kokosolie pre-washes zijn altijd goed, maar ze zijn idd niet altijd even handig weet ik uit ervaring. Ik doe ze vaak ’s nachts (niet als mijn vriend er is haha), maar ik douche ook altijd ’s ochtends, het is maar net of het in je schema past. Sowieso een heel klein beetje olie verdelen in je haar kan al heel goed werken.
      Dat je een leave-in conditioner gebruikt is super, dus gewoon mee doorgaan zou ik zeggen. En een T-shirt is beter dan een Turby Towel, maar als je gewoon voorzichtig je haar droogt dan is het ook geen ramp.

      En verder, het blijft lastig. Ik zie niet iets in je haarroutine waarvan ik zeg dat kan nou voor enorme problemen zorgen. Maar vaak zie je wel dat je haar anders begint te reageren als het langer wordt. Onze puntjes hebben al heel wat te verduren gehad en hoe langer je haar hoe ouder de puntjes ook zijn en hoe meer ze al meegemaakt hebben. Dus misschien dat dat toch een reden kan zijn dat je haar zo is veranderd.

      Een extra tip trouwens, Als je iets wilt veranderen aan je haarroutine, probeer dan één ding tegelijk te doen. Ik vind de verleiding om gelijk mijn hele routine om te gooien altijd heel groot haha, maar dan weet je niet meer wat het nou precies is dat werkt of niet werkt. Vaak hoor ik van mensen als ze een probleem met hun haar hebben dat ze het een keer clarifyen, dan was je je haar volledig met shampoo en doe je er helemaal niks in. Dan krijg je een wat beter beeld van hoe je haar er precies voorstaat. Het heeft mij geholpen om te bepalen dat mijn grootste probleem vooral build-up van siliconen was. 😉

      Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en ik hoop echt heel erg dat je het antwoord gaat vinden op je haarproblemen.

      Liefs, Kayleigh

    • Ah echt super lief dat je je zoveel tijd en moeite hebt genomen om op mijn reactie te reageren ! Echt lief!
     Haha het koskosverhaal herken ik wel .. altijd plannen en dan laten inwerken, niet altijd handig.. Maja we moeten iets voor onze haartjes over hebben haha!

     Nee, mijn haren zijn totaal niet klitterig of gespleten (ben in augustus nog naar de kapper geweest heb ik er ongeveer 7 cm af laten knippen) maar echt puur droog en dof.

     Je raad me een milde shampoo aan, heb je eventueel merken? Heb totaal geen idee welke shampoo ‘mild’ is.
     Heb seborrische eczeem opgezocht op google, maar kenmerken komen niet overeen. Heb zelf wel een heel gevoelige huid, en psoriasis zit bij mij in de familie (zus, broer, oma) hebben dit, dus kan misschien meespelen.

     Mijn haren reageerde altijd goed op de Ultra Doux advocado olie en karitéboter condtioner. (deze bevat geen siliconen en sulfaten) Maar het leuke is dat deze conditioner alleen in Belgie te koop is. Nu woon in wel dicht bij de grens, maar om alleen voor deze conditioner te reizen gaat een beetje te ver, haha!

     Goeie tip van het op de lange termijn kijken: ik probeer ook constant andere producten, maar zo merk ik niet wat het resultaat is op lange termijn! Clarifyen heb ik vorige week ook gedaan, maar toen heb ik weer conditioner erop gegooid, misschien moet ik dat eens achterwegen laten! En build up van siliconen, zoals jij aangeet, hoe krijg je dan ‘weg’?

     • Geen probleem hoor! Daar ben ik tenslotte deze blog voor begonnen. 😉

      Maar het is wel een puzzeltje hoor! Vaak gaan droog en dof haar hand in hand met klitten en gespleten punten, want ze hebben allemaal dezelfde oorzaak: opstaande (en afgebroken) haarschubben. Dus dan gaan mijn gedachten nu toch naar een product dat het droog laat aanvoelen en het dof eruit laat zien. Maar dat is alleen een vermoeden, zeker weten doe ik het niet hoor. 😉

      Milde shampoo’s zijn meestal die vrij zijn van SLS of ALS. Ook SLES wordt wel een beetje onder hard gerekend, maar als je zo’n last van je hoofdhuid krijgt van SLS-vrije shampoo’s, dan zou ik toch voor een shampoo met SLES gaan. Ik gebruik zelf alleen maar natuurlijke shampoo’s, dus ik moest even zoeken naar een SLES-shampoo haha. Veel Garnier-shampoo’s bevatten alleen SLES en geen SLS en ook veel Andrélon shampoo’s, bijv. Garnier Fructis Volume & Body Shampoo en Andrelon Verkwikkend Shampoo.

      En super dat het geen Seborroisch Eczeem is. Dat dacht ik al, maar het is toch fijn om het even na te gaan. 🙂

      Ja, de Ultra Doux! Ik weet er alles van haha. Het is zo zonde dat die niet in Nederland verkocht wordt. Ik hoor van veel meiden dat ze ook baat hebben bij Garnier Fructis Triple Nutrition conditioner, maar die is in Nederland ook zo moeilijk verkrijgbaar.

      Haha ja het scheelt echt als je rustig alles 1 voor 1 veranderd, anders ben je totaal het overzicht kwijt. 😛 En build up krijg je weg door te clarifyen haha. Als ik jou was zou ik eerst je conditioner veranderen, en dan pas kijken naar de rest. Ik heb ergens het gevoel dat dat al verschil gaat maken. Ik hoop het heel erg voor je. Het is zo frustrerend als je haar lekker lang is maar er niet zo mooi uitziet als je wilt. Ik heb zo vaak op het punt gestaan het kort te wieken destijds, maar heel blij dat ik het niet heb gedaan.

      Nee, mijn haren zijn totaal niet klitterig of gespleten (ben in augustus nog naar de kapper geweest heb ik er ongeveer 7 cm af laten knippen) maar echt puur droog en dof.

      Je raad me een milde shampoo aan, heb je eventueel merken? Heb totaal geen idee welke shampoo ‘mild’ is.
      Heb seborrische eczeem opgezocht op google, maar kenmerken komen niet overeen. Heb zelf wel een heel gevoelige huid, en psoriasis zit bij mij in de familie (zus, broer, oma) hebben dit, dus kan misschien meespelen.

      Mijn haren reageerde altijd goed op de Ultra Doux advocado olie en karitéboter condtioner. (deze bevat geen siliconen en sulfaten) Maar het leuke is dat deze conditioner alleen in Belgie te koop is. Nu woon in wel dicht bij de grens, maar om alleen voor deze conditioner te reizen gaat een beetje te ver, haha!

      Goeie tip van het op de lange termijn kijken: ik probeer ook constant andere producten, maar zo merk ik niet wat het resultaat is op lange termijn! Clarifyen heb ik vorige week ook gedaan, maar toen heb ik weer conditioner erop gegooid, misschien moet ik dat eens achterwegen laten! En build up van siliconen, zoals jij aangeet, hoe krijg je dan ‘weg’?

 2. Ik heb op mijn 15e mijn haar rood geverfd en merkte dat door teveel wassen de kleur heel snel uitliep. Ik ben de tijd tussen de wasbeurten gewoon steeds meer gaan rekken. Ik was nu hooguit 1 x per week me haar. Ik zou het langer kunnen rekken maar dat vind ik niet prettig. Na anderhalve week gaat het pas echt vet aanvoelen.

  • Er is niets mis met 1x per week wassen. Zeker als je er verder geen problemen door krijgt met je haar en je hoofdhuid.

   Jammer hè dat rood haar zo snel vervaagd! Ik heb mijn haar meerdere malen rood gehad, maar het was echt al binnen een week vaal omdat ik met mijn vette haar heel vaak moet wassen. Het schijnt dat het met anti-roosshampoo nog erger is. Maar nu ik al 2 jaar niet meer geverfd heb is dat iig iets waar ik me geen zorgen meer over hoef te maken. 😛

 3. Ik heb het baking soda en appelcider azijn gedaan voor ongeveer anderhalf jaar. Maar mijn haar is zo verschrikkelijk achteruit gegaan in die tijd dat ik weer gewoon shampoo en conditioner gebruik. Mijn haar is nu mooier, levendiger en glanst weer.
  Ik was mijn haar nu 2x per week dus zou het kunnen verminderen naar 1 keer per week. En dan laat ik het verder daar bij.

  • Hallo Marla,

   Jammer dat je haar zo te lijden heeft gehad onder het zuiveringszout en appelciderazijn. Ik ben persoonlijk ook niet zo’n fan van deze methode binnen de no ‘poo, omdat de zuiveringszout een totaal verkeerde pH voor het haar heeft en zo de schubben opentrekt en het haar uitdroogt, en vervolgens herstel je het dan weer met de appelazijn die wel een goede pH heeft. Goed dat je dan toch weer overgegaan bent op iets wat je helpt. Als je no ‘poo nog een kans wil geven dan zou je misschien eens af en toe een CO-wash kunnen doen, waarbij je alleen met conditioner je haar ‘wast’. Maar als de shampoo en de conditioner zo werken voor je, wie ben ik dan om te zeggen dat je het anders moet doen. 😉

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *