Laat je vakantie je haar niet verpesten.. en andersom

Vakantie

Zon, zee, strand, mooie omgeving, leuke activiteiten, goed gezelschap, een beach body en stralend haar. Dat is wel zo’n beetje de ideale vakantie als je het mij vraagt. Met die laatste twee zat het goed voordat ik aan mijn vakantie begon. Maar na een week La España nam ik niet alleen een paar extra kilootjes mee naar huis (en dan doel ik niet op de souvenirs die we mee hebben genomen) maar ook een bosje droog stro als haar. Al had ik nou deze 5 dingen bij me gehad op vakantie, dan had mijn haar er tijdens én na de vakantie gewoon goed uit gezien. Leer van mijn fouten haha 😛

Ik ga op vakantie en neem mee….

(Oké, het is misschien beter om de dingen op dit lijstje te kopen als je al op vakantie bent, anders heb je héle zware koffers :P)

 

Water

“Liefje? Vind jij ook dat het kraanwater hier smaakt alsof je uit een zwembad staat te drinken?” Deze vraag stelde ik toen we lekker op vakantie waren in Benalmadena, Spanje. Na wat google-werk (iets wat we eigenlijk voor de vakantie al hadden moeten doen) bleek waarom ik die associatie maakte met het zwembad: het kraanwater in de kustgebieden van Spanje bevat namelijk aanzienlijk wat chloor. En laat me je vertellen: dat vond mijn haar niet bepaald leuk.

Nergens ter wereld is het kraanwater kwalitatief zo goed als in Nederland. In veel vakantielanden is het kraanwater helaas dramatisch. Niet alleen kwalijk als je het drinkt, maar ook als je het gebruikt om bijv. je gezicht te reinigen, je tanden te poetsen of om te douchen. Het kraanwater van waar wij zaten was wel drinkbaar, maar totaal niet lekker en door de chloor ook enorm uitdrogend voor huid en haar. Niet alleen chloor vormt een risico in kraanwater, ook de aanwezigheid van veel kalk, zout of gewoonweg vuil water hebben een slecht effect. Wees dus slim: koop heel wat flessen drinkwater in op de eerste dag vakantie; niet alleen om te drinken, maar ook voor andere doeleinden. Je haar zal je dankbaar zijn.

Nog een tip: maak je haar al nat met het fleswater voordat je het zwembad of de zee induikt. Hierdoor neemt je haar minder van het ‘verkeerde’ water op.

chloorwater zwembed

Niet alleen in zwembadwater zit vaak veel chloor, in veel kustgebieden zit het ook in het drinkwater

Appelazijn

Of je haar nou in aanraking is gekomen met water met chloor, zout of teveel kalk. Appelazijn tot he rescue. Appelazijn kan zowel kalk als chlooropbouw uit je haar verwijderen en je zuurgraad herstellen, dat laatste is vooral ook fijn als je in zout water gezwommen hebt.

Normaal gebruik je bij een appelazijnspoeling een klein beetje appelazijn, maar wanneer je in aanraking met chloorwater bent gekomen mag je best flink wat azijn toevoegen aan water.

Gebruik de volgende verhouding appelazijn-fleswater: 1 staat op 20 voor onderhoud en 1 staat op 4 voor extreme gevallen van chloor. Je hoeft niet na te spoelen met fleswater, het mag wel.

Appelazijn kun je in de meeste landen ook gewoon in de supermarkt kopen. Witte wijnazijn is ook goed.   Gebruik geen schoonmaakazijn of iets in die richting. Geen goede azijn te koop? Zet dan koffie voor gevallen van zout en kalk. Gebruik ketchup tegen chloor.

 

Olie

Je hoort iedereen wel altijd over de gevaren van de zon als het op je huid aankomt, maar wist je dat ook je haar kan verbranden en kan uitdrogen als je lekker ligt te bakken op het strand? Breng wat olie aan in je haar als je de zon ingaat. De meeste plantaardige oliën hebben een SPF-factor die je haar beschermt van de zon. Daarnaast gaat olie ook uitdroging en vernietiging van pigment tegen, en voorkomt gespleten punten.

De beste olie is ook meteen de olie die je in elk land gelukkig wel kan kopen: olijfolie. Het klinkt misschien raar, maar je kunt natuurlijk ook altijd simpelweg een klein beetje zonnebrandcrème aanbrengen op je haar.

hoeden

Een hoed beschermt je hoofdhuid en je haar tegen de zon

Een Hoed

Heb ik eindelijk eens een keer een goede reden om de zomerhoed te dragen die al jaren op de kast ligt, vergeet ik dat stomme ding mee te nemen op vakantie. Niet alleen heb ik hem gemist omdat hij super staat bij mijn lange zomerjurk, maar ook omdat een hoed de ideale manier is om je hoofdhuid en je haar te beschermen van de felle zon. Naast dat het ook zonnesteek helpt voorkomen. In Spanje heb ik helaas mijn hoofdhuid verbrand en dat heb ik gevoeld. Mijn hele scheiding was rood en gevoelig. Je moet hier echt mee uitkijken, want een verbrandde hoofdhuid kan ook tot haaruitval leiden.

 

Haaraccessories

Ik dacht dat ik het wel af kon met wat haarelastiekjes. Yeah right. Alsof ik dus zin heb om ’s ochtends mijn haar uitgebreid te vlechten. En steeds diezelfde vlecht, of een paardenstaart? Saaaaai! Maarja, die laatste twee dingen was wel waar ik mezelf toe verdoemd had. Oh en één keer dacht ik: ‘Laat ik het eens los houden!’ Big mistake. Boottocht met héél véél wind en aapjes die graag op zoek gaan naar vlooien in je haar. Ik mistte mijn flexi’s. Ik mistte mijn haarstokjes. Ik mistte zelf de schuifspelden die ik op wekelijkse basis vervloek.

Fijn om te weten wat ik dus niet wist: haarstokjes mag je gewoon meenemen in het vliegtuig, zolang ze maar niet in je handbagage zitten. Tja, wist ik dat. Ik weet alleen maar van True Blood dat een haarstokje het idéale moordwapen is. Óók erg handig voor op vakantie 😛

Nerja

Een foto van ons uitzicht op een wandelroute die we hebben gelopen in Nerja, Spanje. Ooooh, ik wil terug!

Wat gaat er mee in jouw koffer deze zomer?

Comments

  1. Oh nee! Daar ging je met je losse haar, haha! Wij zijn 2 keer op Curaçao en Aruba geweest en daar waait het altijd erg hard. Een verwaaide, belachelijke coupe was bij mij steeds weer het resultaat, haha. Maar geen apen daar 😉

    • Haha ja was niet mijn slimste actie 😛 Goed om te weten als ik nog eens naar Curacao of Aruba ga. Heb jij deze zomer nog vakantie op de planning staan of niet? Het weer hier in Nederland is in ieder geval niet iets om voor thuis te blijven. 🙁

  2. Haha, héél herkenbaar verhaal! Goeie tip van dat mineraalwater in je haar vóór je gaat zwemmen. Ik doe er meestal wat kokosolie overheen, maar olijfolie is natuurlijk ook goed.
    Nog een tip als je hoofdhuid verbrand is: aloë vera gel! Dat zit in Spanje ook in de meeste aftersuns, dus aloe vera aftersun volstaat ook.

    Groetjes, Patti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *