De No ‘Poo Startersgids: 7 tips om je avontuur goed te beginnen

No Poo: Starterskit vol producten

Of je de liefde-haatrelatie met je shampoo nou definitief wilt beëindigen of dat je je vette haar zat bent. Wat je reden ook is om No ‘Poo te gaan, hier een paar tips voordat je begint. En mag ik even kwijt hoe tof ik het vind dat je het gaat proberen! Respect!

 

Was nog één laatste keertje met Shampoo

Voordat je No ‘Poo gaat moet je nog één laatste keer datgene gebruiken wat je eigenlijk niet meer wilt gebruiken: shampoo. Het is belangrijk om alle restjes producten die er nog in je haar en op je hoofdhuid zitten te verwijderen, denk hierbij aan o.a. siliconen. Als je het niet doet heb je kans dat je niet goed door de overgangsfase van vet naar weer normaal uitziend haar komt, omdat het talg te veel op je haar blijft liggen en niet intrekt. Daarom mag je ook geen conditioner of ander vergelijkbaar product meer gebruiken na het wassen.

Om ervoor te zorgen dat echt alles eruit is kun je het beste een clarifying shampoo gebruiken die net wat dieper reinigt; dat is vooral nodig als je altijd producten met siliconen gebruikt. Als je siliconenvrij bent dan is een milde shampoo ook voldoende.

 

Kies de juiste methode voordat je begint

Er is niet één juiste manier om No ‘Poo te doen, er zijn talloze manieren om No ‘Poo juist te doen. Water Only, Zuiveringszout/Appelazijnspoeling, ei en noem maar op. 😛  De truc is om de juiste methode voor jezelf te vinden. Onthoud: wat voor de een werkt hoeft niet voor een ander te werken.

Maar hoe doe je dat dan, de juiste methode vinden? Simpelweg door het uit te proberen. Probeer een paar verschillende methodes uit, en doe het een paar keer. Hou je shampoo voor de zekerheid in de buurt, want er zit geheid een methode tussen die rampzalig is. Als je iets gevonden hebt wat werkt kun je definitief de stap maken, belangrijk is om in ieder geval tijdens je overgangsfase dezelfde methode te blijven doen, als je gaat experimenteren bestaat de kans dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

Lees ook: 7 Alternatieven voor Shampoo

Jojoba olie

Verzorg je droge punten met jojobaolie

Je puntjes kunnen in het begin erg droog zijn. Later moet dit minder worden, omdat talg dan voor je puntjes zorgt. In de tussentijd kun je de droogte aanpakken door een heel klein beetje olie aan te brengen. Mijn tip: ga voor jojobaolie. Deze olie lijkt namelijk het meeste op talg.

 

Borstel je haar schoon en mooi

Goedkoop is hij zeker niet, maar de Mason Pearson Boar Bristle Brush is zijn geld meer dan waard. Ik was eerst ook een beetje huiverig vanwege de prijs, maar dit maakt het No ‘Poo gaan zoveel makkelijk. Door te borstelen met mijn Mason hou ik mijn hoofdhuid en haar schoon (je zou eens moeten zien hoeveel viezigheid er uit je haar komt) en verspreid ik de talg richting mijn puntjes, die nu echt goddelijk zacht zijn daardoor.

Belangrijk is wel om de BBB na elk gebruik goed schoon te maken, anders komt alle viezigheid en talg die in de borstel zit weer in je haar terecht.

Mason Pearson Borstel

Scritching en Preening

Ik waarschuw je: dit gaat vies klinken. Op je hoofdhuid verzamelen zich vuil en dode huidcellen, en aan jou de taak om je hoofdhuid schoon te houden. Dit doe je door te wassen met een No ‘Poo-methode, en ook je borstel speelt een grote rol in het schoonhouden van je hoofdhuid, maar er is nog iets wat je kunt doen: je handen en je nagels gebruiken. Masseer je hoofdhuid en gebruik je nagels om vuil en dode huidcellen voorzichtig los te krabben die je met masseren niet loskrijgt. Je kunt ook je vingers gebruiken om talg naar je puntjes te brengen; houdt daarvoor een streng haar tussen duim en wijsvinger en ga langzaam van de wortels naar de puntjes toe.

Je zult zien dat dit echt één van de dingen is die een groot verschil maakt tijdens het No ‘Poo’en.

 

Vechten tegen hard water

Hard water? Ja, hard als in kalkrijk, niet als in hard als een baksteen (hoewel als je ooit van een duikplank bent gesprongen weet je hoe hard water kan zijn). Kalk mag dan misschien goed zijn voor je botten, je haar wordt er minder gelukkig van. Kalk stapelt zich op in je haar en op je hoofdhuid, en dat is niet iets wat je wilt. Het zorgt voor hoofdhuidproblemen, en maakt je haar dof en droog. Het kan je overgangsfase aardig moeilijk maken.  Maar je kunt er wat aan doen!

Nee, niet antikal op je haar spuiten. Bewaar dat maar voor de badkamer zelf. Investeer in een douchefilter als je last hebt van hard water. Een appelazijnspoeling doet ook wonderen om kalk tegen te gaan. Je kunt de hardheid van je water zelf testen, je hebt hier speciale teststrips voor die vergelijkbaar zijn met lakmoestesten. (lakmoes is voor zuurgraad, die moet je dus niet hebben).

Een andere optie die je hebt is om water compleet te vermijden. Dat wordt SO (sebum only) genoemd, waarbij je dus eigenlijk het wassen helemaal weglaat.

 

Hoe zit het met de overgangsfase?

Je hebt het me al een paar keer zien noemen: de overgangsfase. Dit is de fase waarin veel mensen afhaken, maar als je er eenmaal door bent is het alle narigheid meer dan waard. In het begin zal je haar vet worden, héél vet. Zo vet dat je amper nog over straat durft. Maar het gaat voorbij! Je hoofdhuid heeft tijd nodig om te realiseren dat het niet langer nodig is om zoveel talg te produceren, omdat de talg niet langer verwijderd wordt door shampoo. Uiteindelijk ontstaat weer een balans en zorgen je hoofdhuid en je haar wel voor zichzelf en elkaar. En dan schijn je het meest goddelijke haar ooit te krijgen (ik ben nu weer net bezig, dus ik ben nog niet aangekomen bij dat moment)

Bij de één gaat de overgangsfase sneller dan de ander. Op internet gaat rond dat het 6 weken duurt, maar bij de één duurt het niet zo lang en bij de ander duurt het wel een half jaar. (dat laatste is wel een uitzondering hoor). Denk dus niet na 6 weken: ‘Dit werkt niet, ik pak mijn shampoo’, maar houdt het nog eventjes vol. Misschien ben je er een week later wel doorheen.

Nogmaals: het is geen pretje, maar strakke knotten zijn je redding. 😉

 

Als de stap te groot is

Het is niet makkelijk. Het lijkt misschien makkelijk: gewoon geen shampoo meer gebruiken; maar psychisch kan het heel zwaar wegen. Kom je maar niet door die overgangsfase heen of krijg je echt last van hoofdhuid- en/of haarproblemen of zie je het gewoon even niet meer zitten neem dan een stapje terug.

Met kleine stapjes kom je er ook wel, je hoeft niet gelijk in één grote stap aan de overkant te zijn. 😉

 

Ben jij de uitdaging al aangegaan?

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *