5 Tips om Gespleten Haarpunten te Voorkomen

Vandaag doe ik even een keertje aan recycling. Ik heb al eens een artikel geplaatst over gespleten punten, maar was niet echt tevreden. Dus artikel er weer afgehaald, 5x herschreven, bijna opnieuw geplaatst maar het was het nog niet. Frustratie! Niet dat ik niet wist wat ik moest schrijven, het is juist dat ik zoveel te vertellen heb over gespleten punten. Een beetje teveel haha.

Na de zoveelste poging om het in te korten besloot ik voor een andere aanpak. Aan welke tips heb ik nou zelf het meeste gehad als het gaat om gespleten punten? En die aanpak werkte een stuk beter, dus vandaag ga ik mijn 5 beste tips met jullie delen (en omdat ik het niet kan laten, toch nog een paar extra! )

Eerst nog even in het kort wat gespleten punten zijn:

Gespleten punten zijn als het ware ontrafelde haren. De buitenkant van het haar is beschadigd waardoor de laag eronder bloot komt te liggen en die gaat dan dus ontrafelen. Je kunt het zien als een verpakking die kapot is, waardoor de inhoud eruit komt zetten. Soms zie je dat als haar die in 2en of meer is gespleten, maar soms zie je ook breukjes (witte puntjes).

En dan nu de tips:

 

Gebruik altijd conditioner of een haarmasker en laat het lekker lang intrekken

Surya Brasil HaarmaskerVan alle dingen voor mijn haar waar ik echt niet zonder kan staat conditioner toch wel het hoogst op mijn lijst. Ik zorg altijd dat ik een voorraad conditioner heb en een paar haarmaskers, want zonder is mijn haar ronduit sacherijnig. En dan ben ik ook sacherijnig.

Dat conditioner goed werkt tegen gespleten punten dat merk ik wel aan mijn haar, maar toch was het ook leuk om het onlangs te lezen in meerdere onderzoeken. Conditioner voorkomt ontzettend veel schade en daarmee dus ook ontzettend veel gespleten punten. Conditioner beschermt je haar, maakt het makkelijk doorkambaar, maakt je haar glad, houdt het beter gehydrateerd en is eigenlijk gewoon onmisbaar in een goede haarroutine (met een kleine uitzondering voor sommige No ‘Poo-ers). Ik raad dan ook aan om altijd conditioner te gebruiken nadat je je haar met shampoo hebt gewassen, en het beste is om dat eigenlijk ook voordat je wast te doen.

Tegenwoordig zeggen alle gebruiksaanwijzingen overigens dat je het maar 1 of 2 minuutjes in hoeft laten trekken, maar daar moet je schijt aan hebben. Laat het lekker lang intrekken. Zelf doe ik altijd minstens een half uur, maar ik laat het ook gerust een nacht in mijn haar zitten.

 

Verdeel elke dag een klein beetje olie in je puntjes en doe af en toe een uitgebreide oliebehandeling

OlijfolieAch, arme olie! Heb ik je gekwetst? Ik hou heel veel van conditioner, maar ik vind jou ook erg lief hoor. Je bent mijn reddende engel als het gaat om gespleten punten. Door jou hoef ik niet zo vaak mijn haar te knippen, dat was wel heel anders voordat ik elke dag een paar druppels olie in mijn haar deed.

En nu dat mijn haar langer begint te worden – zonder jou was me dat nooit gelukt – begin ik toch weer wat meer last van gespleten punten te krijgen. Maar ook nu zoek ik mijn heil weer bij jou. Sinds ik lekker veel van je in mijn haar doe en je de hele nacht laat zitten zijn mijn gespleten punten weer een heel stuk minder.

Dus ook zonder jou kan ik niet, maar je bent toch wat lastig uit te spoelen als ik geen conditioner zou hebben.

 

Was je puntjes niet (zo vaak)

Denk er eens over na. Zijn je puntjes altijd vet en vies als je je haar wast? Meestal niet, én toch wassen we ze wel mee. Dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Was alleen het bovenste stuk van je haar.

Want je haar wassen met shampoo kan heel veel schade aanbrengen en je puntjes zijn al zo kwetsbaar. Naast je puntjes vrij te houden van shampoo kun je ook andere dingen doen om de schade in te perken. Door niet te vaak te wassen, een milde shampoo te gebruiken, je shampoo te verdunnen met water en de shampoo rustig op je hoofdhuid in te masseren zonder al te wild te doen voorkom je een boel gespleten punten.

 

Kies de juiste borstel of kam, of gebruik je vingers

La met borstelsIk vind mijn haar kammen zo leuk en ontspannend. – Zolang er niet zoveel klitten in zitten dan – Maar het is zo slecht voor je haar om te doen. Misschien valt het per keer nog mee, maar als je kijkt hoe vaak je je haar kamt is het niet zo raar dat kammen één van de grootste oorzaken van schade aan je haar is.

Sinds ik mijn ‘kamroutine’ heb aangepast voel ik me toch iets minder schuldig als ik iets te vaak mijn haar doorborstel. Ik heb een Tangle Teezer, wat naast je vingers de zachtste manier is om je haar vrij te maken van klitten. Als je liever een kam wilt dan is een wijdgetande kam the way to go.

Ik gebruik mijn TT alleen op droog haar, omdat nat haar erg zwak en kwetsbaar is. – Als je krullen hebt kun je beter wel nat kammen, maar dan wel als er conditioner in je haar zit. – En ik kam klitten altijd uit door onderaan mijn haar te beginnen, zodat er niet teveel spanning op mijn puntjes komen te staan. En ja, ik doe echt mijn best om niet zo vaak te kammen, heel soms hou ik mijn ratjetoe een dag in stand als ik niet toonbaar hoef te zijn. 😛

 

Geef het op! Het verven (blonderen, permanenten, etc). Niet het groeien. 😉

Mijn haar is heilig en daarom moet ik af en toe offers brengen. En het grootste ding wat ik ooit heb moeten opofferen voor mijn haar is toch wel haarverf. Ik kon echt geen drogisterij binnen stappen zonder met een pakje verf naar buiten te komen, zo erg was het. Maar ik wist dat ik er toch echt aan zou moeten geloven als ik ooit mijn haar lang wilde laten groeien, want door de haarverf en het blonderen had ik eigenlijk altijd gespleten punten.

Haarverf is namelijk erg basisch – je haar houdt van zuur – en trekt als het ware de schubben open, zodat het binnenin je haar kan komen en de kleur kan afgeven en in het geval van blonderen het pigment aan kan tasten.

Inmiddels ben ik volledig afgekickt en heb al meer dan 2 jaar mijn haar niet meer geverfd. Maar zelfs nu merk ik nog aan mijn haar hoeveel het door al dat verven beschadigd is. Het is een wereld van verschil tussen het ongeverfde bovenste deel van mijn haar en het geverfde deel. Stel je voor hoe erg het had geweest als ik nog steeds verfde, dan had ik het nooit zo lang kunnen laten groeien als ik het nu heb, en ik wil het nog veel langer! Dus hoe groot de verleiding af en toe nog is, ik weet waar ik de verf voor laat staan.

 

De Extraatjes

Dat waren de 5 tips die het grootste verschil voor mij hebben gemaakt, maar er zijn nog meer tips die kunnen helpen om die nare gespleten punten te voorkomen.

  • Draag je haar in ‘beschermende’ haarstijlen, waarbij je puntjes onder de rest van je haar verborgen zitten en waarbij ze niet vast gezet hoeven te worden met schuifspeldjes of elastiekjes. (bijv. een Nautilusbun die je vastzet met een haarstokje)
  • Vermijd hitte. Is het te heet voor je huid, dan is het te heet voor je haar.
  • Blijf van je haar af. Het is lastig als het zo lekker zacht is, maar je haar wordt niet blij van al dat geaai.
  • Toupeer je haar niet. Doe het niet! Alsjeblieft! Je haar smeekt het je!
  • Laat je haar niet te vaak nat worden, het is dan erg kwetsbaar.
  • Slaap op satijn.
  • Hou de pH van je haar op peil, door bijv. een appelazijnspoeling te doen. Je haar houdt van zuur.

 

*

2 pagina’s! Dat is nog te doen toch? Niet te lang, maar hopelijk wel genoeg om je te helpen in je strijd tegen gespleten haarpunten.

Heb jij vaak last van gespleten punten?

Liefs, Kayleigh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *