Zelf je Haar Knippen met Feye’s Methode

Zelf je Haar Knippen met Feye's Methode

Zelf je haar knippen is makkelijker dan je denkt! Zelfs al heb je niet zulke vaste handen en kun je, net zoals ik, papier amper recht knippen. Feye heeft een hele handige en effectieve methode gemaakt waarbij je zelf je haar kan knippen in de vorm die jij wilt: De rechte lijn, de V-vorm en de U-vorm. En als mij het zelfs lukt, dan moet het jou ook lukken! Om het nog iets makkelijker te maken heb ik haar instructies voor je vertaald.  Maar neem vooral nog eens een kijkje bij haar oorspronkelijke instructies, daar vind je ook nog meer foto’s van de stappen. 😉

Let wel op: Dit is natuurlijk niet vergelijkbaar met de knipkunsten van een kapper, maar voor wie iets simpels wil en het zelf aan durft is dit een hele goede methode.

*

De rechte lijn

Stap 1

1.1 Kam je haar goed door. Zorg dat alle klitten verwijderd zijn en alle haren in dezelfde richting liggen.

1.2 Maak een lage paardenstaart en zet deze met een elastiekje vast.

Lage paardenstaart

1.3 Kijk naar je tenen, zodat je hoofd goed gebogen is. Dit zorgt voor een rechte lijn.

1.4 Trek het elastiekje langs je lichaam zo ver mogelijk naar beneden. Als je er niet meer bij kan, probeer dan met je handen van onder (je armen achter je rug ipv vanuit je nek) het elastiekje naar beneden te trekken. Trek het helemaal naar het einde van je paardenstaart. Je kunt ook vragen of iemand je wilt helpen.
* Let er extra goed op dat je het elastiekje recht naar beneden trekt, en niet per ongeluk iets naar de zijkant, om te voorkomen dat je haar aan de ene kant korter wordt dan aan de andere kant. Kijk ook uit dat je het elastiekje echt naar beneden trekt en niet naar achteren de lucht in.

1.5 Breng nu het elastiekje aan het einde van je staart naar voren over één van je schouders. Zorg dat je het elastiekje goed beet pakt (kijk uit dat je het elastiekje en de haren niet verschuift) en knip dan het onderste deel recht af.
* Als je wat korter haar hebt kun je vragen of iemand anders het voor je wilt doen. Je kan deze stap een paar keer herhalen om te zorgen dat je puntjes gelijk zijn en je geen plukken haar hebt gemist.

Stap 2 (optioneel)

2.1 Maak een middenscheiding vanaf de haargrens helemaal naar beneden en breng je haar naar voren.

2.2 Kijk recht vooruit en knip ongeveer een halve cm van je haar af.

De V-vorm

Deze vorm is vooral fijn voor krullend haar en slag.

Stap 1

1.1 Kam je haar goed door. Zorg dat je haar klitvrij is en alle haren in dezelfde richting liggen.

1.2 Maak een middenscheiding vanaf de haargrens helemaal naar beneden en breng de 2 delen van je haar naar voren.

middenscheiding

Stap 2

2.1 Kijk in de richting voor de voor jouw gewenste vorm. Door recht naar voren te kijken krijg je een medium V-vorm. Voor een wat lichtere V kun je iets omhoog kijken naar het plafond. Voor een diepe V kijk je naar de vloer. Experimenteer een beetje om voor jou de juiste vorm te vinden.

2.2 Kam beide kanten nog eens goed door. Probeer hierbij je hoofd zo veel mogelijk in het midden houden. Kijk uit dat je niet per ongeluk iets naar links of naar rechts hangt met je hoofd.

2.3 Focus je op 1 kant van je haar tegelijk. Je kunt een elastiekje gebruiken om de andere kant vast te zetten terwijl je de ene kant knipt. Kam de kant die je gaat doen nog een keertje door, terwijl je in de richting kijkt voor de vorm die jij wilt.

2.4 Blijf in die richting kijken, terwijl je de punten van je haar beetpakt met 1 hand (met je wijs- en middelvinger). Houdt met de andere hand je schaar vast.

2.5 Als je denkt dat je je haar stevig genoeg beet hebt kun je je hoofd weer zo bewegen dat je naar je puntjes kunt kijken voor het knippen. Als je je haar niet stevig genoeg beet hebt kunnen er haren verschuiven. Hou je puntjes iets omhoog als dat het voor jou makkelijker maakt om te kunnen zien wat je doet. Knip vervolgens zoveel af als je wilt.

2.6 Herhaal dit aan de andere kant. Probeer beiden kant zo gelijk mogelijk te maken. Je wilt natuurlijk niet dat de ene kant korter wordt dan de andere.

2.7 Breng je haar naar achteren en je zult zien dat je een V-vorm hebt.

Stap 3 (voor de perfectionisten, niet vereist)

3.1 Breng je al je haar naar 1 kant toe (geen middenscheiding) en kam het door en knip de haren die uitsteken af. Kam je haar dan naar de andere kant en doe hetzelfde. Feye geeft geen foto’s voor deze stap en deze stap is dus wat onduidelijker.

De U-vorm

Stap 1

1.1 Kam je haar goed door om klitten te verwijderen en ervoor te zorgen dat alle haren in dezelfde richting liggen. Maak een middenscheiding, helemaal van boven naar beneden. Breng de 2 zijden van je haar naar voren.

Stap 2

2.1 Kam beide kanten nog een keertje goed door. Als je klaar bent buig je hoofd dan zo ver mogelijk naar achteren en kam dan nog wat meer. Het zal een beetje gek voelen en je zal er ook heel gek uit zien, maar het is het waard. Om een wat diepere U-vorm te krijgen kun je ook recht vooruit kijken. En voor een hele diepe U kun je naar de vloer kijken.

2.2 Focus je op 1 kant tegelijk. Je kunt de andere kant voor het gemak even vastbinden met een elastiekje. Kam de kant die je gaat knippen nog een keertje door, terwijl je je hoofd naar achteren gebogen hebt. (of zoals gewenst voor een diepere U-vorm) Pak de uiteinden van je haar vast met 1 hand, gebruik je wijs- en middelvinger. Houdt met je andere hand de schaar vast.

2.3 Als je je zeker weet dat je je punten stevig vast hebt kun je je hoofd weer wat meer bewegen. Dat is wel zo handig, want dan kun je ook zien wat je doet. Zorg er wel voor dat je de punten echt goed vast houdt, anders verschuiven ze en wordt je haar ongelijk. Breng de punten iets omhoog, zodat je er makkelijk bij kan, en knip zoveel als je wilt af.

2.4 Doe hetzelfde met de andere kanten. Probeer beide kanten zo gelijk mogelijk te maken voor het mooiste resultaat.

Stap 3

3.1 Als het goed is heb je nu, als je je haar naar achteren brengt, een V-vorm. Om van de V een U te maken moet je al je haar naar achteren kammen en het vastzetten in een lage paardenstaart.

3.2 Buig je hoofd naar voren en kijk richting de vloer.

3.3 Trek het elastiekje zo ver mogelijk, en langs je lichaam, naar beneden. Als je er niet meer zo goed bij kan, pak dan het elastiekje van onderen beet, met je armen achter je rug in plaats van in de nek. Kijk uit dat je niet teveel naar één kant trekt.

achteren pakken

3.4 Breng nu het elastiekje en je haar naar voren over één van je schouders. Pak het elastiekje goed stevig vast (kijk uit dat er geen haren verplaatsen) en knip de punt van staart af (dit verwijdert de V). Als je haar te kort is om dit zelf te doen kun je de hulp van iemand anders inschakelen.

3.5 Breng je haar naar achter en kijk of je tevreden bent met het resultaat. Als je nog steeds een V hebt moet je deze stap opnieuw doen iets meer van de punt van de paardenstaart afknippen.

Stap 4 (voor perfectionisten. Niet verplicht, maar zeer aanbevolen)

4.1 Maak een middenscheiding vanaf de haargrens helemaal naar je nek en breng de twee zijden naar voren. Kam de twee zijden weer door, terwijl je recht vooruit kijkt. Hou je hoofd goed in het midden, kantel niet naar 1 kant.

4.2 Je zult zien dat de puntjes iets ongelijk zijn, knip ze een beetje bij tot ze gelijk zijn (zo’n ½ cm).

Stap 5 (ook voor de perfectionisten)

5.1 Kam je haar helemaal naar 1 kant (maak dus geen scheiding). Je doet deze stap om te zorgen dat je geen haren hebt gemist tijdens het knippen. (Dit kan gebeuren als je scheiding van eerder niet helemaal goed in het midden heeft gezeten). Knip alle haren die langer zijn dan de rest van je haar af, maak het zo gelijk mogelijk. Doe hetzelfde alleen dan met je haar naar de andere kant gekamd.

U-vorm2

*

En zie hier mijn resultaat van een tijdje terug. Ik ben dol op de U-vorm. Deze is mooi als je je haar los hebt en is prima te gebruiken voor kapsels zonder dat er haar uit gaat steken. Durf jij het aan je eigen haar te knippen? Vergeet zeker niet om een kijkje te nemen bij Feye’s originele instructies.

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *