Seizoensgebonden Haarverlies: Ook Mensen Zijn in de Rui

Seizoensgebonden Haarverlies

De meeste mensen schieten toch wel een beetje in de lach als ik zeg dat ik in de rui ben. Nee, dat kan toch niet! Mensen zijn niet in de rui. Dieren, die zijn in de rui. Maar af en toe vergeten we dat wij ook gewoon zoogdieren zijn.

Zodra de blaadjes van de bomen beginnen de vallen, of zich juist weer aan de bomen gaan vertonen, dan valt ons haar uit. Soms met plukken tegelijk. En dat is nogal schrikken, maar wees gerust, je wordt niet kaal. Het is echt gewoon de rui, of de mensvriendelijke term: ‘seizoensgebonden haarverlies’. Heel normaal en niets om je zorgen te maken. Laat me je gerust stellen door wat meer te vertellen over die plotselinge toename van haarverlies in de herfst en lentemaanden.

 

Wanneer is de rui?

In de herfst is de grootste ruiperiode. Zo rond augustus/september beginnen we ineens te merken dat er veel meer haar dan normaal uitvalt.

Een wat kleinere rui begint vaak zo rond maart/april. Niet iedereen merkt in de lente veel verschil qua haaruitval, maar bij sommigen van ons kan deze rui ook net zo erg of zelfs groter zijn dan die in de herfst.

Maar over het algemeen zijn de maanden augustus-september-oktober de maanden waarin de meeste haaruitval plaats vindt.

 

Hoeveel haar verlies je?

Normaal gesproken verliezen we zo’n 100 haren per dag. Maar als we last van de rui hebben kan dit makkelijk het dubbele of zelfs driedubbele zijn. Het kan zijn dat er plukken tegelijk uitkomen, bijv. als je staat te douchen of als je je haar kamt.

 

Wat gebeurt er tijdens de rui?

Ons haar groeit, net zoals dat van andere zoogdieren, in fases. Er zijn 3 fases, die de anagene of groeifase, de katagene of overgangsfase, en de telegone of rustfase wordt genoemd. Niet al ons haar zit in dezelfde fase. Dat zou ook niet kunnen, want dan zou ons haar eens in de zoveel jaar in zijn geheel uitvallen en zouden we telkens eventjes helemaal kaal zijn. De meeste haren zitten in de groeifase, zo rond de 90%. Richting de 10% zit over het algemeen in de telegone fase, waarbij het haar gaat uitvallen.

Uit onderzoeken blijkt dat er tijdens de rui meer haren in die telegone fase (rustfase) zitten dan normaal. Uit één van die onderzoeken bleek bijv. dat de hoeveelheid haar in deze fase in juli het grootst is. Dat komt overeen met de herfstrui, want ong. 100 dagen nadat een haar in de telegone fase komt valt het uit.

 

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Waarschijnlijk zijn hormonen de oorzaak van de plotselinge toename in haarverlies. Onze haren staan namelijk onder invloed van voornamelijk geslachtshormonen. Zo zijn er hele duidelijke aanwijzingen dat testosteron een rol speelt bij haarverlies. Gedurende de seizoenen veranderen onze hormoonlevels constant. Uit één van de onderzoeken die ik las die uitgevoerd was bij mannen en vrouwen bleken de speekseltestosteronlevels op hun hoogst in de herfst en op hun laagst in de winter. Ook dat komt dus overeen met de herfstrui.

 

Waarom hebben we nog steeds een rui?

Er zijn veel theorieën over het hoe en waarom van de rui bij ons mensen.

Evolutietheorie

We zijn het grootste deel van ons lichaamshaar kwijtgeraakt tijdens de evolutie en hebben er lang hoofdhaar en ander soort haar voor in ruil gekregen, maar toch hebben we nog steeds op dezelfde momenten als de meeste zoogdieren een ruiperiode. Maar waar die dieren ook dikker haar groeien in de herfst en dunner in de lente, hebben wij dat niet volgens onderzoek. Wellicht dat onze rui nog een overblijfseltje is wat tijdens de evolutie niet verdwenen is.

Gevallen blaadjes

“Zodra de blaadjes uit de bomen vallen, valt ons haar ook uit.”

Weertheorie

Andere theorieën hebben vooral te maken met het weer. We hebben veel haaruitval in de lente en de herfst, en in de zomer en winter dus veel minder. Dat zou aan de ene kant zijn om onze hoofdhuid te beschermen tegen de zon en uv-straling en aan de andere kant om ons te beschermen tegen de kou.

Maar er is veel aan te merken op deze theorieën. Want waarom groeien we dan geen dikker haar zoals andere zoogdieren? En het verschil tussen het aantal haren op je hoofd in de groeifase is vaak ook niet zo aanzienlijk om echt een groot verschil te maken qua warmte of bescherming.

Nog veel onduidelijk

Al met al staan wetenschappers eigenlijk best voor een raadsel en er is nog steeds geen duidelijk antwoord op de vraag ‘waarom?’ . Ik hoop dat ze nog veel gaan onderzoeken in de toekomst, want ik ben wel heel erg benieuwd.

 

Wie hebben de rui?

Zowel mannen als vrouwen hebben last van seizoensgebonden haarverlies. En het is niet alleen beperkt tot je hoofdhaar, uit onderzoeken met mannen blijkt ook bijv. dijhaar en baardhaar mee te doen aan de rui.

De rui en hormonale anticonceptie

Waarschijnlijk hebben vrouwen die anticonceptie gebruiken in de vorm van de pil, de prikpil, een spiraal, of een andere methode waar hormonen mee gepaard gaan, minder last van de rui. Haar staat namelijk onder invloed van geslachtshormonen en het blijkt dat je als vrouw die hormonale anticonceptie gebruikt lagere testosteronlevels hebt. Het is aangetoond dat testosteron een grote rol speelt in haarverlies.

 

Wanneer moet je je zorgen gaan maken?

Als je haar echt aanzienlijker dunner begint te worden. Een goede manier om dit bij te houden is je staartomtrek meten. Hou hierbij wel rekening dat bij sommigen van ons het wel kan voorkomen dat de staartomtrek met wel een cm afneemt. Het belangrijkste is dat je haar ook weer terug groeit, dus mocht je verschil merken in staartomtrek, kijk dan of het binnen 2-3 maanden weer toeneemt. De rui duurt meestal een maandje of 2, max. 3, maar als het langer is dan moet je toch even aan de bel trekken, want dan kan het zijn dat er iets anders aan de hand is.

 

*

Ik heb altijd heel veel last van de rui, zowel in de herfst als in de winter. Ik vind overal haar, mijn borstels zitten vol en ik sta constant mijn doucheputje te legen. Nu zo richting november ben ik net over het hoogtepunt heen, en ik begin eindelijk na bijna 3 maanden te merken dat het minder wordt. Voor mij is 3 maanden redelijk normaal, mijn hormonen schommelen best erg door het jaar heen, dus ik weet inmiddels dat ik niet in paniek hoef te raken. Ik heb ook te maken gehad met haarverlies door medische redenen in het verleden, dus ik vind het toch stiekem altijd wel een beetje spannend zo’n ruiperiode.

 

Merk jij dat je meer haar verliest in de herfst en in de lente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *