Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten

pH waardes van voedselproducten

(Acidic=Zuur & Alkaline=Basisch. Met dank aan: – Alkalife)

Misschien sta je er nooit zo erg bij stil, de pH-waarde, en ga je er vanuit dat het wel goed zit. Want hoe vaak zie je de term überhaupt voorbij komen? Heel af en toe zie je misschien een keertje pH-neutraal op een product staan, maar om nou te zeggen dat dat heel vaak is. Dus hoe belangrijk kan het zijn?

Laat me je vertellen, een stuk belangrijker dan je waarschijnlijk denkt! Want de verkeerde pH-waarde kan heel wat schade aan je haar veroorzaken. Terwijl aan de andere kant een goede pH-waarde juist bijdraagt aan gezond en glanzend haar. Laten we eens gaan kijken hoe dat nou precies zit en wat je zelf kunt doen om de pH-waarde van je haar op peil te brengen en te houden.

 

Wat houdt pH-waarde in?

De pH-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoe zuur of basisch iets is. Dat gebeurt in de getallen 0 tot 14. Een pH van 7 wordt gezien als neutraal. Alles wat daaronder zit wordt gezien als zuur, van lichtzuur tot sterk zuur. En alles boven de 7 wordt gezien als basisch, ook weer variërend van licht basisch naar sterk basisch. Elke stap is x10. Een pH waarde van 6 is dus 10x zo zuur als pH-7, en pH 5 is 100x (10*10) zo zuur als pH-7.

 

De pH-waarde van je haar

Uit onderzoek blijkt dat haar het beste reageert op een pH-waarde van zo’n 3,67. Dat is dus best zuur! Als het haar een pH-waarde van 3,67 heeft dan bereikt het een zogenaamde neutrale lading, waarbij er geen sprake is van positieve of negatieve elektrische lading.

 

De pH-waarde van je hoofdhuid

De hoofdhuid heeft een vergelijkbare waarde met de rest van je huid. Het is iets minder zuur dan je haar.

Er wordt veelal gedacht dat onze huid gemiddeld een pH-waarde van 5,5 heeft. Maar uit recent onderzoek blijkt dit helemaal niet te kloppen. Nadat de testpersonen 24 uur geen producten hadden aangebracht op hun huid bleek de pH-waarde veel lager te zakken. De gemiddelde pH-waarde van je huid is dan ook 4,7.

 

pH-waarde en haarproducten

Je haarproducten hebben ook allemaal een eigen pH-waarde. Deze pH-waarde mixt als het ware met de pH-waarde van je haar en je hoofdhuid. De pH-waarde van je haar en je hoofdhuid verandert hierdoor en kan door een product dus zuurder of basischer worden. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken met een vergelijkbare pH-waarde als die van je haar en je hoofdhuid.

Getest: shampoos

Jammer genoeg zien producenten nog niet echt in hoe belangrijk de pH-waarde is. Zo werden er in een onderzoek 123 in Europa verkrijgbare shampoos getest op hun pH-waarde en of deze hoger of lager was dan pH-5,5.

Het bleek dat maar zo’n 38% van de shampoos een pH-waarde van 5,5 of minder hadden. En zelfs nog geen 7% een pH-waarde van 5 of minder had, wat eigenlijk het beste is voor je hoofdhuid en je haar.

Het veiligst zit je met professionele shampoos, deze zijn vooral verkrijgbaar bij de kapper. Geen van die shampoos had een pH-waarde die boven de 6 uitkwam. Kindershampoos kun je aan de andere kant beter vermijden. Vanwege het geen-tranen-concept is de pH-waarde van deze shampoos altijd rond de 7.

 

Wat gebeurt er met je haar bij een te hoge pH-waarde (>5)?

De negatieve energie in je haar neemt toe en de haarschubben worden zacht en gaan open staan.

Dit leidt tot:

 • Meer klitten
 • Meer pluis
 • Dof haar
 • Meer gespleten en gebroken haren
 • Poreus haar (er komt veel meer vocht binnen)
 • Zwak en zeer kwetsbaar haar
 • Uitgedroogd haar
 • Minder elasticiteit van je haar
 • Meer plasticiteit van je haar (je haar vervormt en de haartextuur wordt aangetast)
 • Minder sterk haar
 • Minder veerkrachtig haar
 • Lekken van kleur bij geverfd haar (verf is heel basisch, omdat zo het pigment in het haar kan komen. Het is belangrijk om te pH-waarde daarna wel weer zo veel mogelijk te herstellen indien mogelijk)

* Niet gelijk ontzettend schrikken, hoe erg bovenstaande punten zijn hangt natuurlijk ook af hoe basisch de pH-waarde is. Bij een pH van 6 vergaat de wereld nog niet gelukkig. Maar wees wel bewust van wat een hogere pH met je haar kan doen. En wees vooral voorzichtig als je haar al beschadigd is!

Wat gebeurt er met je haar bij de goede pH-waarde (3,5 – 5,0)?

Er is minder tot geen sprake van negatieve of positieve lading en de geschubde laag trekt samen en wordt strakker, waardoor deze platter ligt.

Dit leidt tot/behoudt:

 • Glanzend haar
 • Glad haar
 • Goed gehydrateerd haar
 • Lage porositeit (laat minder water toe)
 • Sterk, veerkrachtig haar
 • Goed beschermd haar
 • Minder snel afbreken van schubben en dus minder splits en breuken
 • Minder/Geen kalkopstapeling in je haar bij hard (kalkrijk) water

 

Wat gebeurt er met je hoofdhuid bij een goede pH-waarde (<5,5)?

 • De natuurlijke huidflora verbetert
 • Betere gehydrateerde huid
 • Bescherming en bestrijding tegen bacteriën, schimmels en andere nare ongewenste micro-organismen
 • Helpt tegen jeuk
 • Helpt bij hoofdhuidaandoeningen, waaronder bij roos
 • Helpt tegen kalkopstapeling op je huid bij hard water

 

Wat je zelf kunt doen

Het is heel erg aan te raden om producten met de juiste pH-waarde te gebruiken op je haar en je hoofdhuid. Maar wat vaak vergeten wordt is dat zelfs water (pH van ong. 7) de pH-waarde van je huid en haar kan veranderen. En dat is nou juist hetgeen waar je meestal mee eindigt als je doucht. Dus de oplossing is om met iets anders te eindigen:

pH-herstellende Appelazijnspoeling voor Glanzend Haar

ACV (Apple Cider Vinegar)/ Appelcider Azijn Spoeling

Mix een klein beetje Appelazijn (paar druppels) met een hele hoop koud of lauw water (200ml) en giet het na het douchen voorzichtig over je hoofdhuid en je haar.

De verhoudingen zijn altijd even zoeken, maar begin met heel weinig en bouw dan langzaam op als je denkt dat het wel wat sterker mag. Vaak merk je dat het te sterk is doordat je haar sneller vet wordt.

Spoel het daarna niet meer uit, maar laat het lekker in je haar zitten.

Een overzichtje:

 • pH-waarde: 3,5 – 5
 • Verkrijgbaar: in de supermarkt, ook makkelijk zelf te maken
 • Prijs: ong. 6 euro per liter (supermarkt) of de prijs van appels (zelf gemaakt)
 • Geur: Niet zo lekker, maar verdwijnt meestal als het haar droog is. De geur blijft ook minder hangen als je appelazijn mixt met koud water i.p.v. met warm.
 • Bijwerking: Het geeft je haar een warme glanstint bij langdurig gebruik, bij de ene persoon meer dan bij de ander. Niets al te schokkend. Erg mooi bij donker haar. *
 • Helpt niet bij: Er wordt vaak gedacht dat appelazijn ook tegen build-up werkt. Dit doet het helaas niet, maar het helpt wel tegen kalkophoping door hard water.

* Voor lichter haar wordt ook wel eens Witte Wijnazijn aangeraden. Kijk hiermee uit, want het is nog zuurder dan appelazijn. Als je het gebruikt neem dan echt maar een héél klein beetje op héél veel water.

 

Ik spoel mijn haartjes al heel wat jaartjes met appelazijn na, maar eerlijk gezegd wist ik voor het schrijven van dit artikel ook nog niet dat een goede pH zo belangrijk is voor je haar. Weer wat bijgeleerd!

En jij? Sta jij weleens stil bij de pH-waarde, of dat nou voor je haar of voor iets anders is?

Comments

  • Hai! Wauw, 3/4 eetlepels? Dat is wel veel. Less is more bij appelazijn is mijn ervaring. Ik deed er eerst ook altijd heel veel, maar minder werkt echt beter. Het kan heel erg uitdrogend zijn als je teveel gebruikt. Maar het is even zoeken naar de juiste hoeveelheid voor jouw haar. Ik heb er veel mee geexperimenteerd in het begin, en een héél klein beetje werkt voor mijn haar het best. Ik heb een 250ml flesje en daar denk nog geen half theelepeltje appelazijn in, misschien niet eens een kwart theelepeltje.

  • Hoi Anouk,

   Appelazijn is vrij zuur, net zoals je hoofdhuid. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder iets is. In het artikel staat het ook wat uitgebreider uitgelegd mocht je er meer over willen weten.

   Groetjes Kayleigh

Trackbacks

 1. […] De lievelingshaarspoeling van vele rapunzels! Als je appelazijn weleens geproefd hebt, bijv. toen iemand je wijsmaakte dat je met 1 lepel appelazijn per dag in no time kilo’s afvalt (schuldig), dan weet je dat appelazijn zuur is, heel zuur. En je haar is daar dol op! Want je haar heeft baat bij een lage zuurgraad. Ik kan er nog uren over doorgaan, en dat heb ik dan ook gedaan in mijn artikel: ‘Hoe een verkeerde pH-waarde je haar kan verpesten’. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *