Verwoestte de Tangle Teezer mijn haar?

Tangle TeezerMijn geliefde Tangle Teezer…

Nooit zou ik hebben durven dromen dat mijn antiklittenmaatje, mijn wonderborstel, mijn geliefde Tangle Teezer misschien wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van de verwoesting van mijn haar. Want waarom zou ik mijn TT daarvan verdenken, hebben niet zoveel mensen het verklaard tot de beste borstel voor ontklitten? En zelf noemde ik hem nog niet zo lang geleden 1 van de 8 dingen voor mijn haar waar ik niet zonder kan, én ik noem hem altijd in mijn tips tegen gespleten punten.

Hoewel ik in het begin wat aarzelend was, – vooral het enge geluid wat het borstelen maakt bezorgde mij kippenvel, het slechte soort – duurde het niet lang tot ik overtuigd was van zijn goede werking. Er is geen kam of borstel ter wereld waar ik mijn klitten zo makkelijk mee uitborstel. En ik kon dan ook niet zonder. Onlangs was ik hem nog 2 weken kwijt, en ik heb toen hysterisch mijn hele huis overhoop gegooid om te ontdekken dat hij gewoon in een la lag waar ik hem nooit neerleg.

 

Een onverwachts antwoord

Maar dit weekend, na nog niet zo lang geleden een knipbeurt te hebben verricht, ontdekte ik dat mijn haar echt van top tot teen vol met gespleten punten zat. Ik moest weer knippen en ik uitte mijn frustratie in een facebookgroep vol langharigen: ‘Wat doe ik toch verkeerd? Is het de verfschade in combi met de lengte?

En het antwoord dat ik toen kreeg schokte mijn wereld; ‘Het is de Tangle Teezer.’ En als was het nou één iemand die het zei; nee, heel veel dames tipten mij hierover.

Mijn geliefde Tangle Teezer, een martelinstrument?! Nee, ik wilde het niet geloven. Maar toen ging ik bewijs zoeken, ik googelde en ging haarforums af, en tot mijn grote schrik kwamen er tal van nare verhalen voorbij zetten over hoe de Tangle Teezer het haar van velen had verpest.

 

Allemaal slachtoffers…?

Wat blijkt? Sommigen vertelden dat ze gelijk merkten dat er allemaal afgebroken haren in hun TT zaten na het borstelen. Anderen vertelden dat hun TT zijn werk geweldig deed in het begin, maar dat de pinnetjes heel snel sleten, en ze vervolgens het haar beschadigden. Vooral mensen met al beschadigd en/of wat zwakker haar vertelden dat de Tangle Teezer voor hun haar een ware ramp was. – Rara, laat ik nou net in de categorie zwak haar vallen met mijn fijne haar en verfbeschadigde puntjes – Zoveel negatieve verhalen en ik herkende de dingen die ze opnoemden, voornamelijk afgebroken haren en gespleten punten ook hoog bovenin je haar.

Er waren ook nog wel mensen die zeiden dat ze nergens last van hadden. Ik kwam verschillende polls tegen en het lijkt redelijk 50/50 verdeeld te zijn, goede ervaringen tegenover slechte ervaringen. Maar dan zul je altijd zien dat je precies in de slechte groep valt.

Terug naar 2 jaar geleden

Tijdens het lezen van al die verhalen ging ik voor mezelf eens terugdenken. Ik kan het nog heel goed voor me halen. Het was zo’n 2 jaar terug dat ik op een winteravond in de spiegel keek en verwoesting aanschouwde; afgebroken haren die uitstaken en overal gespleten punten. En ik weet nog goed dat ik het niet snapte, ik was radeloos. Want ik was zo goed bezig. Ik had op een gegeven moment een punt bereikt waar ik na zelfs een halfjaar niet knippen amper gespleten punten kon ontdekken, en nu opeens zat mijn haar er vol mee. Hoe? En waarom?!

Tangle Teezer in la vol favorieten

Mijn TT nog in de la vol favorieten

Afgebroken haar of gewoon nieuwe haargroei?

In het begin liet ik me er nog van overtuigen door andere haargroeiers van het forum waar ik toen op zat, dat het beter verzorgen van mijn haar de verantwoordelijke was: het zou nieuwe haargroei zijn. En ja, er zat ook zeker nieuwe haargroei tussen, dat maakte het juist zo verwarrend. Want op een gegeven moment kon ik er toch echt niet omheen dat een groot deel ook gewoon afgebroken haren waren, getuige van de gespleten stukken en witte puntjes. Toen kwam was er het idee dat het verfschade was, en dat het zich nu (zelfs na het stoppen met verven) uitte in gespleten punten, kwam omdat het gewoonweg langer werd. Maar met goede verzorging zou alles goed komen werd er mij verzekerd. Geen reden tot paniek. Niemand kwam met de suggestie dat mijn Tangle Teezer, die ik zo’n 2 à 3 maandjes ervoor was gaan gebruiken, de boosdoener kon zijn, want ze zweerden tenslotte bijna allemaal bij hun eigen TT.

Dus om mijn haarconditie te verbeteren probeerde ik van alles uit, mikte ik mijn haarroutine de laatste 2 jaar compleet om, en zo ging het weer even beter (met het juiste product) en zo ging het weer helemaal mis. En 2 jaar later en het was er alleen nog maar erger op geworden. Zelfs in de tijd dat ik mijn haar bleekte, constant verfde, een permanent nam, de krultang erop losliet en regelmatig met de föhn in de weer ging had ik nog niet zoveel gespleten punten als nu. Tuurlijk, wel heel veel onderin mijn haar, dus ik moest constant knippen, maar nooit zo hoog bovenin mijn haar als nu. En ik raakte er meer en meer van overtuigd dat er toch iets heel specifieks moest zijn wat dit nou veroorzaakte, maar wat dan? Dat was de grote vraag. En nu, na al die tijd heb ik misschien de boosdoener gevonden. Één waarvan ik het nooit verwacht had.

Al had ik dit maar eerder geweten!

Waarom heeft niemand mij gewaarschuwd? Waarom heb ik zelf niet verder gekeken dan de ervaringen van mijn online haarvriendinnen? Sommige horrorverhalen die ik lees stammen al uit 2011! Al die schade die misschien voorkomen had kunnen worden. Wie weet had ik dan mijn droomhaar van op taille al gehad! *Snik*

Misschien ben ik wat te voorbarig, want ik weet nog niks zeker, en ergens wil ik het ook niet geloven, maar het valt allemaal gewoon op zijn plaats. Nu, achteraf gezien, vallen het gebruik van de TT en de plotselinge opkomst van gespleten punten wel heel erg samen. Dat ik daar destijds niet bij stil heb gestaan?! Oh ik voel me zo dom. Maar zoveel mensen bleven steeds zeggen dat de TT geweldig was en inderdaad, hij verwijdert klitten als geen ander. Dus dan ga je daar ook de oorzaak niet bij zoeken. Toch is het ook te toevallig dat anderen met slechte ervaringen precies hetzelfde omschrijven als waar ik mee worstel en zij wijzen toch echt met beschuldigende vinger naar de Tangle Teezer. Ik zou stom zijn om dat te ontkennen en mijn TT gewoon te blijven gebruiken zonder te kijken hoe het gaat zonder.

Vaarwel Tangle Teezer

Dus de liefde is over. Mijn Tangle Teezer ligt eenzaam, onaangeraakt tussen haast-vergeten haaraccessoires. En mijn haar is helaas dit weekend flink gekortwiekt, hopelijk voor het laatst.

Afscheid van mijn Tangle Teezer, afscheid van 10 cm lengte en hopelijk nu afscheid van die vervelende gespleten punten. Een nieuwe start, op naar taille-lengte! (En op zoek naar een wijdgetande kam en sparen voor een Mason Pearsonborstel 😛 )

 

Een gewaarschuwd mens telt voor 2

Ik ben blij dat ik nu weet waar een Tangle Teezer toe in staat is. Wie weet is het niet de boosdoener, maar toch. Ik weet nu in ieder geval dat je er nooit vanuit moet gaan dat iets werkt alleen omdat het voor iemand anders werkt. Blijf kritisch en hou je haar goed in de gaten als je iets nieuws gaat proberen.

Worstel jij ook plotseling met gespleten punten, vooral hoog in je haar, en weet je niet waar het aan ligt en heb je een TT? Mik hem eens aan de kant en kijk of het verschil maakt. Niet na een week al conclusies trekken, maar geef het een paar maanden. Wie weet voorkom je wel veel erger zo. En al is je TT niet het probleem, dan weet je het dan tenminste zeker.

Voor nu ga ik dus voorlopig even aankijken hoe het gaat zonder de Tangle Teezer. Ik hou jullie op de hoogte!

Merk jij meer gespleten punten sinds je de Tangle Teezer gebruikt?

[polldaddy poll=”9310987″]

Nieuwsgierig naar de (nare) ervaringen van anderen met de TT? Google eens ‘Tangle Teezer Split Ends’ of ‘Tangle Teezer damage’ en je zult er genoeg vinden.

Comments

 1. Woow wat heftig! Mijn haar betekent de wereld voor mij, gespleten vanaf bovenop je hoofd is echt niet oké. Mijn haar golft en krult veel dus ik heb al 4 jaar geen borstel of kam meer gebruikt. Het is nog nooit zo gezond geweest!

  • Wauw, dat is knap hoor! 4 jaar geen borstel of kam! Ik kan al geen dag zonder. Ik kan me voorstellen dat je haar dan wel echt veel gezonder is, want borstelen en/of kammen veroorzaakt meer schade dan de meeste van ons denken.:P Het is gelukkig niet helemaal van de bovenkant gespleten, het meeste is er met de 10cm knippen uit en de rest kan ik met S&D (alleen de afzonderlijke gespleten punten knippen) af. Nu alleen hopen dat het niet weer opnieuw allemaal gaat splijten. 🙂

   • Ik heb ook vreselijk veel krul in mijn haar, en ik kromp elke keer in elkaar wanneer de kapsters mijn haar na het wassen, ZONDER conditioner erin, met die tangle teezer gingen bewerken. Het voelde grof en ik kon mijn haar bijna horen breken.
    Nieuwe kapster knipt mijn haar volgens een speciale methode (helaas wel duurder) maar die gaat tenminste NIET met een tangle teezer mijn haar aan zitten vallen. Ik vind het niet zo raar dat straighties er ook last van hebben, het klinkt zelfs grof als je het ding door je haar haalt.

    • Het geluid is inderdaad echt bijna eng. Het ontklitten is alleen zo fijn met de Tangle Teezer, ik denk dat dat de reden is waarom de meeste mensen er zo bij zweren. Super dat je een goede kapster heb gevonden, ik heb ook ervaring met kapsters die zonder conditioner kamden, dat is met geen enkele kam of borstel fijn. 🙁

     • Wat ik je ook aan kan raden en wat voor mijn haar prima werkt (en ik heb echt 3b rampenpluis 😀 lekker weerbarstig) is een Denman borstel. 12 euro, even googlen en de meeste webshops hebben er wel eentje. Ik vind ‘m heerlijk en er blijft geen kapot haar in hangen.

     • Ik heb toevallig vorige week een Mason Pearson gekocht. Deed even pijn in mijn portemonnee, maar ben helemaal verliefd 😛

 2. Hey kayleigh . Waar heb je nog meer slechte revieuws gelezen dan ? Het hoort niet dat de borstel je haren doet breken of knakken. Ik heb gezocht maar kon het niet vinden. Naarmate je haar ouder word veranderd het ook he… er is zelfs kans dat je haar om de 7 jaar veranderd… niet erg maar n beetje. Misshien is je haar wat brozer geworden door verf in het verleden. Er zijn meerder factoren waardop het haar reageert. Probeer eens na te gaan of je haar wat dunner is geworden of breekbaarder . Of misshien zelf iets slag bij is gekomen . Probeer anders eens de WETandDRY borstel van keune. Die gebruik ik nu omdat ik t zat werd dat de TT elke keer uit mn handen kletterde tijdens t borstelen. Groetjes emily

  • Hai Emily! Dank voor je reactie en je advies. Ik zit in een langhaargroep op Facebook en daar vertelden meerdere dames over hun slechte ervaringen met de TT. Ook heb ik vergelijkbare verhalen gevonden op de site van de Long Hair Community. Ook door te googlen op o.a. tangle teezer damage kun je reviews vinden. Het schijnt zo te zijn dat de TT in eerste instantie zijn werk prima doet, maar dat na verloop van tijd de pinnetjes slijten en zo de schubben van je haar beschadigen. Ik vind het heel jammer, want hij ontklit echt als de beste. En ik moet zeggen dat ik natuurlijk ook nog niks zeker weet.
   Maar het is in mijn geval geen verfschade, omdat mijn haar tegen die tijd al zo goed als was hersteld. Ik was van altijd gespleten punten naar bijna geen gespleten punten gegaan. En toen plotseling zag ik dat ik allemaal afgebroken haren had en kreeg ik nog ergere gespleten punten dan in de tijd dat ik het blondeerde.

   Mijn haar is idd wel veranderd, maar het is vooral de lengte denk ik die het maakt dat mijn haar anders reageert. Ik weet niks zeker, want haar blijft een raar iets. Maar wat ik wel weet is dat het eigenlijk heel goed ging, totdat ik iedereens advies op ging volgen haha. Ik ben nu bijna weer volledig terug op mijn oude routine en tot nu toe gaat het best goed. Hopelijk zet dat door.

   Ik ben nog op zoek naar een nieuwe kam of borstel, maar ik ga sowieso snel een wijdgetande kam aanschaffen en als ik ooit genoeg opspaar een Mason Pearson. Haha ja ik begrijp de struggle, eerste wat ik zei toen ik de Tangle Teezer gebruikte was dat er een handvat aan moest komen. 😛

 3. Leuke blog heb je!
  Ik ben ook sinds een aantal jaren mijn haar natuurlijk aan het verzorgen.
  Ik had een vraagje: veel natuurlijke shampoos bevatten hydrolized wheat protein of een ander soort proteine. Kan deze op lange termijn je haar ook verzwaren en opstapelen, zoals gewone siliconen dat doen?

  • Hai Lena! Dankjewel! Wat ik heb gemerkt na een jaar lang alleen natuurlijke producten is dat er onwijs veel ingrediënten, ook natuurlijke, zijn die zich kunnen opstapelen in je haar. Het gaat dan vooral om zware oliën en emulgators als BTMS. Dat klinkt schokkend, maar valt wel mee, de een heeft er meer last van dan de ander, zolang je af en toe maar je hele haar wast met shampoo zal het in de praktijk reuze meevallen. Ik moet bekennen dat ik niet zo veel weet van proteïnes, maar ik weet wel dat je last kunt hebben van teveel proteïne in je haar. Maar in hoeverre hydrolized wheat protein daar echt in bijdraagt, als het uberhaupt iets bijdraagt dan denk ik nog dat het te verwaarlozen is. Bij proteine build-up is de oplossing vaak ook niet minder proteïne gebruiken, maar juist zorgen dat je haar goed gehydrateerd is om de balans weer in orde te krijgen. Is er een speciale reden dat je dit vraagt, misschien kan ik je dan iets beter helpen?

 4. Hoi Kayleigh,

  Wat vervelend dat je zoveel last hebt van gespleten haarpunten!

  Ben je misschien ook een tijd geleden gestopt met siliconen producten? Het is maar een ideetje hoor, maar toen ik járen geleden voor het eerst een lange tijd stopte met het gebruik van producten waar siliconen in zaten, begonnen mijn haren als een gek af te breken.
  Ik heb toen een hele lange tijd geen groei meer gehad om die reden.

  Op een langhaarforum las ik destijds, dat het veroorzaakt werd doordat siliconen als een soort lijm de gebroken/gespleten haren bijeen hielden en dat door die te verwijderen ook alle haarschade tevoorschijn kwam.

  Ik hoop dat je haar snel weer gezond en sterk is!

  Groetjes,
  Patti

  • Hai! Ja het is echt vervelend, vooral omdat ik zo goed bezig was. Mijn haarproblemen begonnen toen ik siliconen gebruikte, ik had ineens megaveel last van build up. Toen ben ik zo’n 2 jaar geleden siliconenvrij gegaan, maar mijn haar werd er niet beter op. Nu dus weer terug aan de siliconen en dat gaat op dit moment goed. Heb nu ook ontdekt dat build up sneller ontstaat op beschadigd haar, en dat siliconen dus eigenlijk helemaal de oorzaak niet waren van mijn haarproblemen. Iets zorgde ervoor dat mijn haar beschadigde (misschien de TT) en dat zorgde op zijn beurt ervoor dat ik ineens zoveel last van build up had. Ik ben nu ook weer begonnen met jojoba-olie, daar heb ik in het verleden ook veel goede ervaringen mee gehad bij gespleten punten. Dat ‘lijmt’ de gespleten punten eigenlijk ook een soort van, net zoals jij vertelt over siliconen. 🙂

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *