Persoonlijk Haarverslag (1): Introductie

Haargroei Overzicht jan 2012 - aug 2015

Het is voor mij een beetje een traditie om elke maand – oké, toegegeven… ik ben niet altijd even consequent – een verslagje te maken van hoe het ervoor staat met mijn haar.

Omdat jullie mijn haar nog niet echt kennen zal ik eerst even beginnen door wat te vertellen over mijn haar en wat ik graag zou willen bereiken.

 

Mijn haartype

Textuur

Ik heb steil haar met een hele lichte slag. In ieder geval, dat denk ik deze week. Misschien ben ik volgende week weer van gedachten veranderd.

Haarcode is 1C.

Haardikte, -dichtheid en volume

Het is aan de fijne kant van normaal en ik heb ook niet zoveel haar, dit laatste komt gedeeltelijk omdat ik met haaruitval te maken heb gehad. Maar mijn staartomtrek is nog wel 7cm, waardoor ik toch nog in de middenmoot val qua haarvolume.

Haarcode is F/N en ii.

Talgproductie

Mijn haar wordt vrij snel vet, en ik moet het dan ook om de dag wel wassen. Ik heb ook last van seborroisch eczeem, waardoor regelmatig wassen sowieso geen overbodige luxe is.

Haarcode is V.

Vochtgehalte/Porositeit

Vooral mijn punten zijn een beetje droog of uitgedroogd is eigenlijk het betere woord. Omdat ik vrij veel slijtage heb en veel heb geverfd in het verleden is de onderkant aardig beschadigd, dit zorgt ervoor dat mijn haar wat poreuzer is en het vocht niet zo goed in mijn haar blijft.

Haarcode is HP.

Haarkleur

Ik heb het inmiddels zo’n 2 jaar niet meer geverfd. Mijn huidige haarkleur is goudbruin en mijn uitgroei van 20cm gaat hier mooi in over, dus ik wed dat mijn natuurlijke haarkleur er niet heel ver vanaf ligt.

Haarcode: LBR.

Geen zorgen als die haarcodes je niets zeggen, binnenkort meer daarover. 😉

 

Op Weg naar Lang haar

Dec 2012 en Aug 2015

(Whoops! Beetje teveel kokosolie gebruikt in de tweede foto 😛 )

Haargroei tot nu toe

Sinds 2011 ben ik actief bezig mijn haar lang te laten groeien. Ik begon eind dat jaar met 52,5 cm en zit inmiddels op 76 cm. – Ik meet overigens vanaf mijn voorste haargrens bij mijn voorhoofd – In 3,5 jaar tijd heb ik dus 23,5 cm winst. Vanwege schade door jarenlange marteling van mijn haar heb ik wel echt heel veel moeten knippen. Bijna 25 cm groei in 3,5 jaar is met dat in gedachten best wel redelijk. Ik laat gezond haar altijd voor mijn haardoel gaan, dus als er geknipt moet worden knip ik.

In normale termen ben ik van ongeveer schouderlengte naar mid-back – tot over mijn borsten – gegaan.

Haarlengtedoel

Grappig genoeg was mijn oorspronkelijke doel de lengte waar ik nu op zit, namelijk mid-back. Al snel veranderde dat naar taille. En nu dat ik bij taille in de buurt begin te komen is dat alweer verschoven naar heup. Voordat ik bij heup aan kom gaan er nog wel wat jaartjes overheen, maar tegen die tijd heb ik vast alweer een langer doel in gedachten.

Maar ik ben wel blij met de lengte die ik nu heb. Het is langer dan het ooit is geweest en ik ben trots op wat ik al bereikt heb. Dat mag best gezegd worden toch.

 Een overzichtje van mijn eerdere en huidige doelen:

 • Beginlengte: Tussen Schouder en APL op 52,5 cm – december 2011
 • Tussendoel 1: APL op 58 cm – maart 2012 (in het begin groeide het echt als kool!)
 • Tussendoel 2: BSL op 67 cm – maart 2013
 • Tussendoel 3/Huidige lengte: Midback op 76 cm – eerste keer behaald november 2014
 • Tussendoel 4: Taille op 85 cm – richtdatum is zomer 2016
 • Einddoel: Heup op 94 cm – richtdatum ergens in 2017

* Hoeveel cm je nodig hebt voor een doel is heel erg persoonlijk en voor een groot deel afhankelijk van je lengte en je bouw. Ga dus niet op mijn cm’s af voor je eigen doelen, maar meet voor jezelf je haardoelen. Ik heb een artikel over meetmethodes geschreven om je te helpen.

 

Mijn Huidige Haarroutine

Wassen & Conditioning

Ik was mijn haar om de dag, zo’n 3 à 4 keer per week. Dat doe ik soms met Weleda Havershampoo. Ik clarify hiermee tegen build-up en vervolg dan met Surya Brasil Haarmasker en Lavera Intense Treatment Mango. De overige keren doe ik CO en was ik mijn haar dus met conditioner, ook dat doe ik met de Surya Brasil Haarmasker.

Behandelingen

Eens in de zoveel tijd doe ik een haarpakking met neutrale henna, dit helpt bij mij heel goed tegen het Seborroisch Eczeem waar ik last van heb. En af en toe doe ik een SMT-je.

Olie

Tussen wasbeurten door gaat er een klein beetje olie in mijn haar om mijn puntjes te beschermen en pluis te verminderen. Heel af en toe doe ik een pre-wash met kokosolie, waarbij ik een hele partij kokosolie in mijn haar smeer en in laat trekken voordat ik mijn haar was.

Knippen

Ik knip mijn haar zelf, wanneer ik denk dat het nodig is. Dat doe ik volgens Feye’s Methode. Tussendoor doe ik S&D, waarbij je alleen de gespleten punten één voor één knipt.

 

Huidige Uitdagingen

Haartextuur 1c of toch 2a?

En toen deed het dit na The Curly Girl Methode

Identiteitscrisis

Ik ben zo in de war, dat ik niet eens weet hoe ik het nou moet verwoorden. Het ene moment denk ik: “Mens, je hebt gewoon steil haar. Je moet er niet meer van maken dan het is.” En het andere moment heb ik zoiets van: “Ik heb wel slag, en het is zonde om er niets mee te doen.” Op dit moment probeer ik gewoon uit te vogelen wat voor textuur ik nou echt heb en wat het beste werkt. Want mijn haar krult nu niet genoeg om het krullend te noemen, maar wel genoeg om eigenwijs uit mijn coupe te steken en mijn pony er belachelijk uit te laten zien.

Gespleten punten

Verder heb ik weer veel last van gespleten punten en klitten. Ik denk dat het een combinatie is van oude schade, slijtage en het geworstel met mijn haartextuur.

Aanpak

Ik ben nu bezig stap voor stap mijn haarroutine aan te passen in de hoop mijn haar te verbeteren. Ik denk dat ik het eens ga proberen door wat vaker mijn haarmaskers een nachtje in te laten trekken.

Tot in september met weer een nieuw haarverslag! Dan vertel ik hoeveel mijn haar weer is gegroeid de laatste maand en of ik het missende stukje in mijn haarroutine heb weten te vinden.  

Welk haardoel zou jij willen behalen voor jezelf?

Liefs,

Kayleigh

Comments

 1. Interessant om je haar verslag te lezen. Erg leuk om te zien hoe je van kort naar lang bent gegaan! Zelf ben ik van ongeveer kaaklengte in laagjes/bob naar nu tussen midback/taille gegaan. Heeft heel wat jaren geduurd. Heb overigens wel heel stijl haar. Sowieso ook om van laagjes naar rechte lengte te gaan. Ook heb ik tussendoor een rechte pony gehad, maar inmiddels is deze bijgegroeid naar een schuin exemplaar. Ben ook nog altijd in de weer met producten, maar doe ongeveer 1x per week een kokosolie masker. Dat is misschien een goede tip voor je 😀 Helpt mijn om van mijn toch wel droge haren af te komen,

  • Hoi Ellis! Leuk om weer van je te horen. Super dat je je weg ook naar de nieuwe website heb gevonden. 😉

   Laagjes uit laten groeien is echt een pain in the ass als ik het zo even mag zeggen. Ik heb ook altijd laagjes gehad, onder het mom van dat het meer volume zou geven, het zag er alleen maar uit alsof iemand happen uit mijn haar had genomen. Maar toen ik begon met groeien is het een keer heel erg misgegaan bij de kapper waardoor er bijna 15 cm af is gegaan. Toen was ik bijna van al mijn laagjes af. Ik ben blij om ze niet meer te hebben, heel erg vervelend in kapsels en op 1 lengte ziet het er zoveel voller uit.

   Bedankt voor de tip! Ik ben deze week begonnen met pure kokosolie als pre-wash. Dan laat ik het een nachtje intrekken en de volgende dag was ik het eruit met conditioner. Ik hoop dat dat mijn haar veel goeds gaat doen, maar van wat ik gelezen heb over kokosolie in wetenschappelijke onderzoeken moet dat wel goedkomen. Binnenkort komt er trouwens ook een artikeltje online over de voordelen van kokosolie voor je haar. 😉

   Goed van jou dat ook zo in de weer bent met producten, heb je voor jou een goede routine gevonden of ben je ook nog altijd zoekende? Ik ben wel heel benieuwd naar jouw haar nu, hoe lang wil jij het laten groeien?

   • Hee! Precies wat mij ook werd verteld en wat ik ook nog steeds vaak hoor ‘neem laagjes daar krijg je meer volume van’ Uh, totaal niet! Is net zoals jij omschrijft, alsof iemand happen uit mn haar heeft gehaald haha! Ai, dat is vervelend ja, 15 cm is veel! Mensen onderschatten het vaak, oh groei toch weer aan.. Ja dat kost je wel meer dan een jaar…

    Ja ik ben echt helemaal fan van kokoslie. Alleen heel goed uitspoelen! Ik gebruik kokosolie ook vaak als pre-wash en dan moet ik echt 2x met shampoo mn haren wassen anders heb ik als het droog is nog vaak een laagje kokoslie in mn haren en dat voelt vies en vettig aan.

    Mijn haren zijn nu ongeveer op taille, denk dat ik het zo een tijdje ga laten of misschien toch naar heup wil. Ik laat ze gewoon groeien, ben pas naar de kapper geweest en en ongeveer 7 cm eraf laten knippen, want mn puntjes waren niet meer ‘mooi’.

    Ben ook nog altijd zoekende, mijn probleem is: droge lenges en punten. Had ik jarenlang nooit last van?! Tot afgelopen jaar ik ineens merkte dat mn haren droger waren 🙁 Heb een hele voorraad aan shampoo’s en conditioners, maskers en noem maar op haha! Ik trap altijd in de reclames!

    Ik hou je site in de gaten 🙂

    • Hai! Haha jij kent dat probleem dus ook met die laagjes. Verschrikking is het!

     Jeeh! Een mede-kokosoliefanaat 😉 Oliën zijn idd wel lastig uit te spoelen af en toe, maar ik zweer bij conditioner. Goede hoeveelheid in je haar masseren, even in laten trekken en de olie spoelt er zo uit, geen shampoo nodig! 😀

     Oh wauw, ik ben wel een beetje jaloers hoor! Probeer echt al heel lang op taille te komen. 😛 Mag je echt trots op zijn!

     Wat vervelend dat je zo’n last hebt van droog haar. Misschien hebben je lengtes en je puntjes wel wat moeite om vocht goed vast te houden? Door o.a. kammen slijt de bovenste laag van je haar na verloop van tijd steeds meer af. Die laag bestaat uit schubjes, die als een soort dakpannetjes op je haar liggen. Deze zorgen er o.a. voor dat je haar vocht vast houdt zodat het niet uitdroogt. Gelukkig heb je veel schubjes, maar na een tijdje breken er toch wel aardig wat af en dan wordt het lastiger voor je haar om vocht vast te houden. Merk je ook dat je haar ontzettend snel nat wordt maar ook weer ontzettend snel droog is na het douchen?

     Leuk dat je me zo volgt! Ik ben nu weer hard aan de slag met nieuwe artikelen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *