Grijs en nog steeds Rock ‘n’ Roll

‘Ik wil mijn haar eigenlijk niet verven, maar als ik grijs word ga ik er waarschijnlijk wel mee beginnen.’ Ik was verbaasd hoe vaak deze reactie voorbij kwam toen ik het artikel over de gevaren van haarverf plaatste.

Dat zoveel van ons bereid zijn iets te doen waar we eigenlijk niet achterstaan alleen maar om het grijs te bedekken, zegt denk ik toch wel veel over hoe wij tegen grijs haar aankijken. Oud, versleten, onverzorgd en niet-langer relevant. Dat is wat we associëren met grijs haar bij vrouwen.

Het is zo ontzettend jammer dat we allemaal zo negatief aankijken tegen het natuurlijk grijs worden, want het is juist zo ontzettend mooi. Kracht, wijsheid, eigenwijsheid, sprookjesachtig. Dat zijn dingen die ik associeer met grijs worden. Er is dan ook geen haar op mijn hoofd – pun intended – die eraan denkt om mijn haar te verven als het grijs wordt, ook al zou dat morgen al zijn.

Onderstaande dames laten zeker zien hoe stoer en krachtig grijs haar kan zijn:

Helen Mirren

Britse Dame Helen Mirren (wist je overigens dat ze half-Russisch is?) laat al jaren zien dat grijs heel mooi is en zeker niet betekend dat je er niet meer doe doet en oud en versleten bent. De 70-jarige actrice wordt nog steeds volop gecast in grote rollen. En jeetje, wat heeft die vrouw een killer-bod, daar zijn zelfs een hoop twintigers nog jaloers op!

Kristen McMenamy

In de jaren 90 was Kristen met haar korte bob en afgeschoren wenkbrauwen een populair grunge model. Nu jaren later werkt ze nog steeds als model en scheert ze haar wenkbrauwen nog steeds af, maar haar korte bob heeft ze ingeruild voor taille-lang grijs haar. De inmiddels 50 jaar oude Kristen besloot 10 jaar terug om te stoppen met verven en haar zilvere haar te omarmen. En daarmee doorbrak ze een groot taboe in de mode-wereld.

‘Je moet vooruit blijven gaan, je kan ouder worden en nog steeds rock-‘n’-roll zijn.’ 

Julianne Moore

Voor haar rol in the Hunger Games verruilde actrice Julianne Moore tijdelijk haar rode lokken voor een prachtige grijze coupe. Het is jammer genoeg maar tijdelijk en het is helaas ook grijs geverfd, maar jeetje wat staat het haar toch goed.

Tyne Daly

Misschien zegt de naam van deze actrice je niet zoveel, maar als je haar ziet denk ik wel dat je haar kent. Ze heeft namelijk in een heleboel tv-series gespeeld. Zo ook in Judging Amy, een serie die ik vroeg altijd keek. En daarin had ze van dat prachtige lange grijze haar en ik heb echt half zitten janken voor de televisie toen ze het in de serie afknipte. Maar zelfs kort is het haar van Tyne nog om jaloers op te zijn, wat een mooie volle grijze bos heeft ze toch. En wat een vrolijke dame om te zien.

Zelf zegt ze over haar grijze haren:

‘Weet je, mijn haar maakt veel mensen overstuur, maar ik heb het expres zo. (…) Mensen houden niet van oude vrouwen. We eren leeftijd niet in onze maatschappij, en al helemaal niet in Hollywood.’

Roseanne Bar

Wie keek er in de jaren 90 nou niet naar de lekkere platte en oh zo herkenbare familie-sitcom Roseanne? Een geweldige vrouw die geen blad voor de mond neemt en zeker niet bang is om haarzelf te zijn. Sinds een paar jaar heeft ze het grijs omarmd, is ze een paar kg afgevallen en ze ziet er werkelijk waar beter uit dan ooit!

Joni Mitchell

Begin dit jaar werd één van de beroemdste singer-songwriters nog onthuld als gezicht van Yves Saint-Laurent. En ze was niet de enige oudere dame met grijs haar dat dit jaar in een mode-campagne werd gecast. Een hele goede ontwikkeling als je het mij vraagt!

Inspirerende verhalen:

At last, I’m glad to be GREY – one woman’s diary of her decision to go back to her roots

I’m proof going grey can make you look years YOUNGER… and infuriatingly it was all my husband’s idea

Grey is Okay – Blog

Vogue – 8 Silver-Haired Icons We Want to See in Fashion’s Next Big Campaign

Comments

 1. Geweldig! Vind het prachtig om van die oude oma’s te zien met een grijze knot, zo zie ik er later ook uit bedenk ik me dan, haha! Het is toch nu ook een trend om je haren grijs te verven!

  Off topic; ik was toch ooo zo blij dat de Schwartzkopf conditioner zo veel voor me deed.. Ben weer terug bij af 🙁 Ik heb niks veranderd aan mn haarroutine, alleen de conditioner verander daar die! Zou ik ‘m misschien niet lang genoeg laten intrekken?

  • Haha ja ik vind het ook altijd geweldig als ik van die oudere dames zie met opgestoken haar zoals ze dat vroeger nog deden. Ik heb altijd de neiging om te vragen hoe ze hun haar doen.

   Oh dat is wel ontzettend balen zeg! Als ik het goed begrijp heeft een nieuwe conditioner dus heel eventjes gewerkt maar je hebt nu weer last van hetzelfde? Help me even herinneren, waste jij je puntjes ook met shampoo. Zo niet, doe dat eens en breng daarna conditioner aan. Heb je het dan ook?

   • Ja, ik heb in jouw lijst gekeken met cone-loze conditioners en eentje van Schwartzkopf uitgezocht. De eerste twee wasbeurten was het geweldig en even erna weer terug naar vanouds 🙁 Oke, ik ga dit morgen of donderdag proberen (om mijn hele haren met shampoo te wassen). Ik laat je iets weten 🙂

     • Het was helaas geen succes! Draag mn haren nu alleen nog maar vast ipv los. Vreselijk is het op dit moment! Onderste 10 cm lijkt wel stro! Denk dat ik a.s. woensdag (wasdag) geen condtioner ga gebruiken. Kinken hoe mn haren erop reageren, misschien is dat n idee?

     • Oh wat jammer zeg! Ja, frustrerend hoor. Haar heeft af en toe echt een eigen wil. Ik weet ook niet meer zo goed wat ik nog kan adviseren. Alleen maar dat je niet op moet geven. Dat er toch de eerste paar keer wel aanzienlijk verschil was zegt mij toch dat je wel in de hoek van producten moet gaan zoeken. Ik tob ook nog steeds met hetzelfde probleem. Het is denk ik ook wel een beetje de lengte, misschien toch slijtage of droogte. Vaak hopen ingrediënten zich ook op in de puntjes, dan voelen ze al snel crunchy en dat zie je ook vaker bij langer haar.

     • Arme jij, ik val je ook alleen maar lastig met mijn problemen! Maar echt super bedankt hoor, dat meen ik echt 🙂 Klopt wat je zegt, lijkt of mn puntjes crunchy zijn .. Het blijft lastig om niet elke keer een andere routine te proberen! Ik blijf je leuke site sowieso bezoeken en mocht ik verbetering zien, op welk vlak dan ook, dan hoor je het direct 🙂 Ik zou zeggen blijf lekker leuke artikelen posten, dan blijf ik lekker proberen met het vinden van goede routines/producten hahaha

     • Arme ik? Haha nee joh, maak je daar maar geen zorgen over. Ik vind het alleen jammer dat we samen niet de oplossing hebben kunnen vinden.:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *