Haarwoordenboek

Het haarwoordenboek is een overzicht met allerlei haartermen en hun betekenis, erg handig als je vloeiend wilt worden in ‘haartaal’. Deze lijst wordt aan de hand van de artikelen constant uitgebreid. De lijst staat (als ik goed genoeg mijn best heb gedaan) op alfabetische volgorde. Kun je iets niet vinden? Probeer het dan via de zoekfunctie binnen je browser(Ctrl+F). Of je kunt het met de zoekfunctie recht hiernaast proberen te vinden in de artikelen.  Staat het er echt niet tussen, dan mag je mij altijd een berichtje sturen of een reactie op een artikel achterlaten als je dan toch wilt weten wat een bepaalde haarterm betekent.

*

ACV-rinse
– ACV staat voor Apple Cider Vinegar. Naspoeling voor je haar met appel cider azijn om de pH-waarde op peil te brengen.
Conditioner Only (CO)
– Wasmethode waarbij je je haar wast met conditioner. Is een No ‘Poo-methode.
Curly Girl (method)/CGM
– Zeer uitgebreide en populaire methode voor de verzorging van allerlei types krullen.
CWC
– Staat voor Conditioner-Was-Conditioner. Wasroutine waarbij eerst conditioner aangebracht wordt, dan wordt het haar gewassen en daarna wordt weer conditioner aangebracht.
Feye’s Self Trimming Method
– Populaire methode om je haar zelf te knippen in een rechte lijn, U-vorm of V-vorm.
Flexi-8
– Zeer populaire Amerikaanse haarspeld in de vorm van een platte 8 (oneindigheidsteken). Ideaal voor maken van knotten en goede vervanger voor haarstokjes.
Follikel
– Een soort buisje in je huid waar de haar in groeit
French Braid/Franse vlecht
– De gewone vlecht zoals we hem allemaal kennen. Drie strengen, de buitenste strengen om en om bovenlangs kruizen over de middelste streng.
Geschubde laag
– De buitenste laag van je haar die bestaat uit haarschubben. Zorgen voor bescherming, gladheid en glans van je haar. Deze laag is dikker bij grof haar dan bij fijn haar.
Haaraanzet
– Het eerste deel van je haar wat uit je hoofdhuid tevoorschijn komt.
Haarschacht
– Het deel van het haar wat je ziet, het deel wat uit je hoofdhuid komt en wat je aan kunt raken. Dit deel van het haar is volledig afgestorven en bestaat grotendeels uit keratine.
Keratine
– Je haar is voor het grootste deel opgemaakt uit deze proteïne (eiwit). Wordt gevormd tijdens het afsterven van levende cellen.
Lengtes
– Veelgebruikte benaming voor al het hoofdhaar wat je ziet en aan kan raken. Als het ware een meervoudbenaming voor haarschacht.
Maagdenhaar (virgin hair)
– Haar dat nog nooit geverfd, gebleekt, gesteild, gepermanent of iets vergelijkbaars is. Heeft nog zijn natuurlijke kleur en textuur.
Puntje(s)
– Het dunste en uiterste uiteinde van de haarschacht. Hier loopt de haar spits af in een puntje.
Pigmentcellen
– De aanwezigheid van deze cellen zorgen voor de kleur in je haar.
pH-waarde
– Wordt gebruikt om aan te geven hoe zuur of basisch iets is. Gaat van 0 tot 14 en van zuur tot basisch. De ideale pH-waarde voor haar is 3,67.
Porositeit
– Het vermogen van je haar om bepaalde vloeistoffen als water op te nemen. De haarschubben spelen hier een grote rol bij.
Pre-wash
– Iets wat je doet voordat je je haar wast. Bijv. een pre-wash met olie waarbij je olie in je haar aanbrengt, een lange tijd laat intrekken en dan pas de douche instapt.
Proteïnen/Eiwitten
-Haar bestaat bijna volledig uit proteïnen, belangrijkste daarvan is keratine. Als er gesproken wordt over proteïneverlies dan wordt meestal het afbreken van haarschubben bedoeld.
Scrunchen
– Techniek uit de Curly Girl Methode. Je brengt je haar omhoog en knijpt voorzichtig.
Search & Destroy/S&D
– Tijdrovende maar haarbesparende knipmethode waarbij gespleten punten één voor één afgeknipt worden.
Seborroïsch Eczeem
– Eczeemsoort waarbij een te hoge talgproductie (een vette huid) en een schimmel een rol spelen. Gaat gepaard met schilfers, jeuk, korstjes, rode huid, ontstekingen etc. Komt vooral voor op de hoofdhuid en in het gezicht. Wordt vaak aangezien voor roos.
SLS (Sodium Lauryl Sulfate/Natrium Lauriel Sulfaat)
– Zeer hard en schadelijk ingredient in o.a. shampoo’s wat zorgt voor reiniging en schuim.
SPF
– Staat voor Sun Protection Factor. Wordt gebruikt om aan te geven in hoeverre iets beschermt tegen schadelijke zonnestraling.Strawberry Blonde
– Bijzondere en niet vaak voorkomende haarkleur tussen blond en rood in.Talg- Onze eigen huidolie die geproduceerd wordt door talgklieren, bedoeld om onze huid en haar gezond en soepel te houden.Talgklier- Klier in de huid die zich bijna altijd bij een haar bevindt. Geeft talg (huidolie) af aan huid en haar, zodat deze soepel en gezond blijven.
Textuur
– Steil haar, slag, krullen of coils.
Trichologie
– Tak binnen de geneeskunde van het haar en de hoofdhuid
Waterstofverbindingen
– Verbindingen in je haar die de keratine dicht bij elkaar houdt. Kan worden verbroken door o.a. het nat worden van je haar en kan ook vrij makkelijk weer herstellen. Verbreking van deze verbindingen maakt je haar zwakker. 80% van de verbindingen in je haar zijn waterstofverbindingen.
Wortel
– Het allereerste deel van je haar, het deel wat nog in je hoofdhuid zit
Zwavelverbindingen
– Verbinding in je haar die je haar bij elkaar houdt. Kan alleen chemisch verbroken worden en niet meer hersteld worden. 8% van de verbindingen in je haar zijn zwavelverbindingen.